Followers

Sunday, 2 April 2017

Tips before you deactivate Facebook account

Assalamu'alaikum readers :D

Tips before you deactivate Facebook account || I realise I have been spend less time on Facebook. I feel that Facebook makin boring. Waiting for one fine day untuk deactivate my Facebook account

The reason why I feel Facebook makin boring? Ermm just rasa boring saja. Nada apparent reason though.

Fae's tips before deactivating Facebook account:


1. Delete all photos and albums. If you rasa sayang mau delete, it's fine. Tapi please jangantah sayangkan keep gambar yang inda tutup aurat atu. Kalo mau keep jua you download and save semua ke phone. Baru delete the one yang dalam Facebook, okay.

2. Catit your Facebook account email and password dalam your phone note/memo or buku diary. Trust me, akan ada masanya nanti you will be like, "ohh sudah 5 tahun aku not log in to my Facebook account. Mau check eh apa ada perubahannya.." 

3. Post a 'leaving' status few days before you deactivate your account, "I will deactivate this account soon. Sebelum tu aku mau minta maaf if ada salah bla bla bla..." Write panjang-panjang pun inda apa. Berdoa sajalah mana-mana insan yang you pernah sakiti ada baca your post and forgive you. Kalo malu, boleh inbox durang. 

4. Kuatkan hati mau deactivate. If you ada media sosial lain like Instagram, Twitter, Blog maybe you inda berapa kisah tinggalkan Facebook. 

So far 4 tips tu ja yang Fae terpikir. Kalo y'all want to add tips buleh komen dibawah. 

Inda salah bermedia sosial ne asalkan you gunakannya ngan berhemah. Cara yang inda berhemah is like mengadu kisah peribadi, post gambar or video yang alahai... Ingat saja satu perkara ne, there are many VIRAL COPS/POLICE dalam media sosial ne so yahh~

11 comments:

  1. Hehe...mrs pip dulu pun ada fb, then satu hari tu rasa mcm fb ni not my keperluan, so terus deactivate account ...sampai sekarang ndak pernah rasa menyesal...8 tahun berlalu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mpy aku pun delete jugak 4 tahun lepas tp sekarang ada 6 fb baru hahaha

      Delete
    2. makin kuat hati fae nak deactivate huhu

      alamak 6 fb baru kak hehe

      Delete
  2. Mai pun sudah lama tidak aktif post gambar & status di facebook, hanya aktif di group blogger & kucing saja, hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. same here hehehe

      tapi fae tak aktif also di grp blogger

      Delete
  3. Good tips utk orang yang nak deactivate FB.

    ReplyDelete
  4. Unni still aktive fb,, tapi gambar2 memang da delet la hihihih..lagipun fb ni ptg sbb nk tingkatkan pv kat group2 blogger..

    ReplyDelete
  5. Kalau ada bisnis travel macam saya, via fb ii's easier to reach costumers dan promotion..

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)