Followers

Friday, 21 April 2017

teguran: sikap suka cakap lepas

Assalamu'alaikum readers :D

teguran: sikap suka cakap lepas ll having a person yang rapat ngan you memang best. because you have someone bila you perlu dikala suka dan duka. tapi that person got this one attitude yang buat you makan hati dan memendam rasa

apa attitude-nya atu? sikap suka cakap lepas. yup. 

cakap main hambur saja, ayat laser bukan main, suka exaggerating time bercerita.... fine, maybe ea jarang bersikap cematu towards you. tapi I bet you pun inda sanggup meliat ea marahkan orang lain ngan ayat yang Astaghfirullah menyayat hati orang atu. and i bet you pun inda suka dangar ea mengata pasal other person walaupun ea talk about benda yang benar. tu dah termasuk kategori mengumpat.

what else can you do? just tadahkan telinga saja mendangar story demi story nya yang berintikan laser dan negativity atu. kan ditegur takut ea marah. yelah..sebab y'all rapat kan...

bila dah makin meningkat usia ane Fae pun dah ngalih (letih) ngan all the ***** dramas so salah satu cara Fae mau lead a positive life is ngan menjauhkan diri dari manusia yang bersikap macam diatas ahh...yang inda pandai kan control mulut durang atu. GRRR! walaupun pernah rapat tapi atu old story. 

kitani hidup ne saling memerlukan. if you treat people good, they will treat you good. and vice versa. jangan kerana mulut you yang suka cakap lepas atu menyebabkan banyak hati terluka. mohon berubah dan minta maaf. K! 

9 comments:

  1. mmg tak elok cakap2 lepas ni. hati dan perasaab org kena la jaga macam mana kita nak org jaga hati dan perasaan kita kan

    ReplyDelete
  2. Setuju dengan fae. Manusia ni masing-masing ada perasaan. Bila bercakap tu please consider other people's feelings. Kalau taknak orang cakap lepas dekat kita, jangan buat perkara yang sama dekat orang lain..

    ReplyDelete
  3. CANTIK BELOG AKAK BERWAJAH BARU

    ReplyDelete
  4. kita kena muhasabah diri sebenarnya bila semakin usia meningkat begitu la meningkatnya sikap perihatin dan kesedaran diri kan...semoga kawan Fae tu sedar diri ya

    ReplyDelete
  5. ada juga jumpa orang macam ni.. tabahkan hati saja bila jumpa.. adoi.. tangan rasa macam nak bagi penumbok.. hubhuhu

    ReplyDelete
  6. cakap lepas hati pun sakit. tapi dia tak sakit pula. kita yang sakit. sakit hati

    ReplyDelete
  7. The best thing to do is avoid from that kind of people.

    Fae, why I can't see your updated entries in my reading list?? 😭

    ReplyDelete
  8. aah. ayat percakapan kena jaga demi memelihara silaturahim sesama kita. GV setuju dengan kak Nurfaezah. :)

    ReplyDelete
  9. benar tu fae. jauhi la saje.
    still maintain the sillaturrahim, tapi jauh skit la.
    or if at anytime dia bercakap lepas in front of u,u just change the topic.
    tunjuk kan yg u are not interested...

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)