Followers

Tuesday, 25 April 2017

FaeIsAsking: cara anda merawat gastric

Assalamu'alaikum readers :D

FaeIsAsking:: cara anda merawat gastric ll start hari rabu lapas Fae diserang gastric until today. inda sure lah apa punca utama Fae kana gastric ahh. but I believe dari pemakanan Fae. bilanya kana gastric mood blogging pun kelaut. hence, this explains why Fae senyap beberapa hari ne. 

my aunt suruh minum teh with less sugar, better tanpa gula langsung lah. Fae campur jua gula atu ahaa... after minum ada lah kurang sikit pedih dibahagian tengah perut ahh. 

and tadi pagi kawan bawa pigi berurut di kedai massage. Fae minta full body massage. 1 jam $20. yang paling sakit masa pekerja tu urut tapak kaki Fae. sesak nafas I menahan sakit. haha. 

right now Alhamdulillah rasa dugal tu hilang dah. mudahan sakit dugal tu inda datang lagi. seksa menahan senak perut. huhuhu.

so, soalan Fae is macam mana you rawat sakit gastric? sangat-sangat appreciate if y'all sudi share dalam komen dibawah. thank you!




5 comments:

  1. selalu pi klinik je fae..dia bagi ubat kapur tu..hah tu jelah...

    ReplyDelete
  2. gastrik kakak pun tahap gaban juga Fae ...
    ada sekali tu kena buat OGDS, masuk tiub dalam mulut mau teropong usus...
    adui, boleh tahan juga buat tu prosedur ...
    pigi klinik, lepas tu dapatlah ubat gastrik yang high dose juga ;(
    ...apapun, jgn makan yg berminyak byk sgt ...

    ReplyDelete
  3. Syafakillah Fae. Take a good care.

    ReplyDelete
  4. pernah kena teruk dulu sampai masuk wad time raya ketiga.. sedih betul.. bolahe baca pengalaman masuk wad di blog TB.. tapi masa tu tak tahu punca sakit apa lagi.. rupa2nya gastrik tak terkawal sebab makan makanan berangin dan bergas.. duarian plus petai dalam satu masa.. sampai sekarang cuba elakkan makan semua tu..

    ReplyDelete
  5. Fae, sis ada pengalaman gastric yang sangat teruk.
    Selain makan ubat kabur dan ubat lain yang diberi doctor, sis amalkan makan air bubur. Fae masak bubur lebihkan air. Bila bubur mendidih dan hampir masak, ambil airnya anggaran setengah gelas dan minum ketika suam.

    Amalkan, in shaa Allah luka gastric tu nanti akan sembuh sedikit demi sedikit.

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)