Followers

Sunday, 2 April 2017

Cara baru Fae motivasikan diri Fae

Assalamu'alaikum readers :D

Cara baru Fae motivasikan diri Fae || April 2nd...what do we have today? Ermm banyak benda Fae mau buat banarnya. The question is rajin atau malas ja. LOL. Anyway, siapa rajin share or read quotes? Motivational quotes ka, fitness quotes ka, friendship quotes ka, apa saja quote lah... Fae inda rajin...

Yet kalo Fae baca motivational quotes yang people share, tetiba Fae akan rasa adrenaline rush dalam diri Fae and rasa bersemangat tia for example to improve kehidupan sekarang. Tapi...haa ada tapi okay. Rasa semangat tu tetiba gone and I eventually (and always) lupa akan quote that I read when I do other thing. Sigh.

Because of this I've come up with an idea. I wrote 4 motivational quotes on a small piece of paper. And then I lekat arah phone casing. I always bawa phone kemana saja so I think better lah I stick it arah phone casing. Bila I grab my phone, my eyes akan teliat and baca kertas quote atu. Boleh jadi macam satu daily reminder for me.

Hopefully this method berjaya... 



13 comments:

  1. Perkongsian yg menarik..tq fae..

    ReplyDelete
  2. sometimes we need motivation to boost up our confident level.. hatersgonnahate so kita kena sentiasa keep up our motivation mood.. bagus cara fee bolehlah Neeza ikut lepas ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. and you know what neeza, cara fae tak efektif hahahahahahaha i did try

      Delete
  3. AsSalam, salam kenal dari Bunda.

    ReplyDelete
  4. Bgus cara fae bt mcm tu.. Kena baca slalu dpn mata bru stiasa bermotivasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan... tapi kalo takde komitmen memang tak jadi la...

      Delete
  5. Berarti Fae nie jenis orang yang bergantung pada external motivation. So, yang perlu fae lakukan, first, cari lah teman2 yang positif yang suka memberi motivasi. second, fae kena tingkatkan motivasi diri a.k.a internal motivation. itu penting. Ketiga, force yourself to do positive things. Fae boleh tengok perbezaan dalam diri. Sebab saya pun macam fae dulu. tak ada motivasi diri langsung. Malas tu kengkadang memang datang. Tapi tak payah lah layan sangat dia tu. hahaa

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)