Followers

Friday, 7 April 2017

Berblogging, sekadar suka-suka ataupun serius ingin menjana income?

Assalamu'alaikum readers :D

Berblogging, sekadar suka-suka ataupun serius ingin menjana income? || Fae percaya setiap blogger ada sebab sendiri kenapa durang mula berblogging. Ada yang bermula for fun and dari fun jadi serious. Ada yang bermula for serious purpose (macam berbisnes) and sekarang pun masih serious. Ada yang bermula for fun and sekarang pun masih tahap 'funNY' prestasi blognya (ehem, this is like MINE!). Serious purpose maksud Fae atu is to generate side income from blogging.

Fae mula berblogging awal tahun 2012. Minat menulis di alam maya dan jua mau cuba generate side income from blog adalah sebab yang mendorong Fae buat Belog Urang Brunei. Tapi yang part make money from blogging tu sejujurnya Fae inda pernah usaha keras untuk menjadikannya kenyataan. Nada proper plan, nada strategi, nada komitmen so bye bye lah opportunity. 

Now sudah tahun 2017 so sudah 5 years plus Fae jadi blogger hidup segan mati tak mahu. Eh? Mohon dig a hole for you, Fae. Angan ja lebih tapi usaha nada.

Fae sayangkan blog Fae ne walaupun banyak gambar hilang gara-gara I deleted the whole Google album. Baca cerita tu disini. Cuma right now (actually dari dulu dah) Fae buntu apa future would bring untuk Belog Urang Brunei. Should I stop blogging? 

Fae inda pandai bab coding and design blog template segala so untuk buat bisnes ambil tempahan edit blog is a no for me.

Fae bukan fashion-setter ataupun beauty blogger so jangan harap y'all akan terbaca such related posts in my blog and therefore, the chance to get review job or an advertorial offer dari syarikat berkaitan adalah sangat rendah or zero.

Fae suka makan tapi Fae inda mampu kan cuba most restaurants or cafes di Brunei ne so wala nang food reviews na dalam blog ako (cuba baca ngan accent Pilipin haha). So nada chance lah untuk get review job pasal food. 

Fae bukan traveler so mimpilah travel agency akan approach Fae untuk buat collaboration. Bye bye lah harapan Fae untuk travel ke Greece. Eh?

Fae bukan pro SEO and walaupun Fae sudah Google apa tips untuk improve SEO tapi Fae masih struggle. Google pun inda ingin list-kan blog Fae. 

Fae bukan insan kreatif so Fae inda layak berdiri di belakang Marsha Stewart. Yes, it's true Fae suka buat paper craft tapi tangan ne inda kreatif and more than ever I always rasa inda puas hati of the final product. So untuk buat bisnes craft and jual online macam susah sikit for me.

Fae cuma seorang personal blogger yang menaip about anything random. Tone bahasa yang Fae gunakan ada 3, Melayu Brunei, Melayu baku and English Language. Omputeh yang jejak masuk blog Fae pun ntah-ntah tarus takan butang X pasal inda paham my English. Haha.

Sekian, atu saja luahan hati Fae untuk patang (petang) ane. 

Will keep smiling :) walaupun masih buntu :) :) :)


11 comments:

  1. terpulang kepada minat masing2 fae..akak dulu pun blogger suka2,,tapi bila dah boleh menjana income sedikit sebanyak,apa salahnya...hehehe...terus blogging walau sendu k..

    ReplyDelete
  2. Wah.. blog dah cantik la... suka tgk...

    ReplyDelete
  3. Lama betol jadi blogger. 5 tahun dah ye. saya pun dulu ada buat blog, tapi tak serious. Baru ni betul2 serious :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fae cuba nak serius tapi.. haa the word tapi tu yang dangerous haha

      Delete
  4. just be yourself dear :)

    www.neezalife.com

    ReplyDelete
  5. it's ok fae! teruskan berblogging dan kongsi cerita dengan kami semua.
    Nanti peluang itu akan datang juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas semangat yang diberikan:)

      Delete
  6. nice luahan ni, fae.
    as for me, blogging for fun & family matters.
    until now, masih lagi gitu.
    satu tempat utk me tempek all those sweetest memories of my life.
    memang tiada ke arah making money bcoz same here, tiada kerja keras ke atas itu, fae.
    apapun, fae jgn stop blogging ya.
    kipidap :)

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)