Followers

Wednesday, 26 April 2017

motivation: tapi kenapa?

Assalamu'alaikum readers :D

motivation: tapi kenapa? ll dalam previous post Fae ada bagitau Fae sakit gastric. seminggu dah :( bila datang sakit terus hilang mood kan buat aktiviti rutin/masa lapang. tapi... sampai bila? sampai bila mau manjakan sakit ne? huhuhu.

sakit dugal ne pun on off on off datang in a day atu. bukan kritikal pun sakit dugal ne. tapi bila dah seminggu kana gastric siapa tahan :/

Tuesday, 25 April 2017

FaeIsAsking: cara anda merawat gastric

Assalamu'alaikum readers :D

FaeIsAsking:: cara anda merawat gastric ll start hari rabu lapas Fae diserang gastric until today. inda sure lah apa punca utama Fae kana gastric ahh. but I believe dari pemakanan Fae. bilanya kana gastric mood blogging pun kelaut. hence, this explains why Fae senyap beberapa hari ne. 

Friday, 21 April 2017

teguran: sikap suka cakap lepas

Assalamu'alaikum readers :D

teguran: sikap suka cakap lepas ll having a person yang rapat ngan you memang best. because you have someone bila you perlu dikala suka dan duka. tapi that person got this one attitude yang buat you makan hati dan memendam rasa

apa attitude-nya atu? sikap suka cakap lepas. yup. 

lifestyle: malas seterika tudung

Assalamu'alaikum readers :D

lifestyle: malas seterika tudung ll bila kawan message bagitau yang ea soon kan sampai rumah tapi you alum lagi terikah (seterika) tudung, baju bla bla bla. Fae selalu kena ne situation macam ane. jujurnya Fae inda suka menerikah. leceh bah. sebab tu Fae selesa pakai T-shirt and jeans kalo bejalan sebab no need to iron. 

Thursday, 20 April 2017

segmen: seorang Syed nak bloglist

Assalamu'alaikum readers :D

segmen: seorang Syed nak bloglist ll bila you run out of ideas untuk update blog so bila ada kawan blogger buat segmen memang cun lah timing-nya. 



Syed suruh bagi reason kenapa we want to be in his bloglist. ermm reason Fae *usap-usap dagu dulu* jujur, Fae inda tau. haha. kalo Syed sudi masukkan blog Fae dalam bloglist pun Fae rasa Alhamdulillah thank you Syed.

Syed also suruh we buat review about his blog. bab review ne Fae pun kurang. haha. tapi satu Fae mau puji. Fae suka blog header Syed. cantik! perfect ngan jiwa Fae. haha. 

bah atu saja Fae dapat repekkan. haha. 

Segmen 'I AM BLOGLISTED BY MRS PIP'

Assalamu'alaikum readers :D

Segmen 'I AM BLOGLISTED BY MRS PIP' ll jom join hehe




lifestyle: siang hibernate, malam jadi kelawar

Assalamu'alaikum readers :D

lifestyle: siang hibernate, malam jadi kelawar ll that's me. dari zaman sekulah dah macam ne. kalo buat revision or blogging or apa-apa saja lah, selalunya Fae akan lebih 'productive' sebelah malam. siang hibernate. hohoho...

bagi Fae kalo sebelah siang, lambat sikit kan ambil feel ataupun mood before start doing something. contohnya macam Fae planning mau cuci pakaian pukul 8 pagi. tapi end up washing at 11 a.m. badan Fae suka bermalasan sebelah siang. alahai...

bila malam menjelma, jadi batwoman tia. haha. Fae susah tido awal. yang Fae inda suka is bila badan rasa lalah (letih) hantap (sangat) but mata and otak ne masih aktif bekaja (bekerja). kusut bah macam atu. 

siang banyak hibernate, and thus Fae sendiri yang banyak rugi. sebab apa nah? sebab masa banyak terbuang macam atu saja. aduhai... mohon berubah Fae.

and inda salah 'mengelawar' sebelah malam asal you inda lalai sampai memudaratkan kesihatan gara-gara inda cukup tido. jangan 'mengelawar' buat benda sia-sia sudah...

right now Fae 'mengelawar' pasal mau update blog and BW.




Tuesday, 18 April 2017

segmen tonton Ucing nak try irama Melayu

Assalamu'alaikum readers :D

segmen tonton Ucing nak try irama Melayu ll jom support segmen Ucing :) klik sini



blogging: aku follow tapi aku tak baca entri kau

Assalamu'alaikum readers :D 

blogging: aku follow tapi aku tak baca entri kau ll haa~ anyone? Fae akui Fae ada follow some bloggers tapi Fae jarang baca entri durang walaupun sometime ada teliat update arah blogger dashboard feed Fae. satu pengakuan bahaya. oops!

jangan kecam Fae dulu. 

tipu lah kalo Fae cakap Fae inda pernah baca their posts. masa awal-awal follow atu memang lah Fae ada singgah. then lapas atu lama-kelamaan Fae hilang minat kan singgah lagi. 

why Fae why?

Monday, 17 April 2017

self-reminder: don't judge

Assalamu'alaikum readers :D

self reminder: don't judge ll this afternoon I went to kedai cube mau bali food. there, I saw a young girl bercerita sama worker disana. I think they are friends. I was quite annoyed with the young girl because her voice was so loud ngan slang yang ntah apa-apa ntah...I mean like, c'mon, the shop space is small and yet you bercerita basar suara atu seolah-olah inda respect customer bah. sudah atu tepuk-tepuk meja cashier. aduhai dik...

geram bah Fae. kalo y'all berada ditempat Fae I bet y'all pun akan berpikiran sama macam Fae, that the girl seolah-olah mau cari attention. I was the only customer masa atu anyway.

when I wanted to put my items yang I beli diatas meja cashier, the young girl said, "sorry," and then give space for me untuk buat bayaran. 

wow.

Thursday, 13 April 2017

motivation: kenapa Fae inda mau berhenti blogging? yet.

Assalamu'alaikum readers :D

motivation: kenapa Fae inda mau berhenti blogging? yet. ll Fae bukan blogger yang terer bab coding, yang khatam pasal SEO, yang layak bagi blogging tips. no. Fae cuma blogger yang always struggling mencari idea untuk write a new post, yang miliki trafik blog teruk, yang punya komitmen hangat-hangat tahi ayam bila cakap pasal target dalam blogging.

sekali Fae miss satu hari untuk update blog, haa berhari-hari Fae will malas update blog. because komitmen tu kurang. 

tapi sekali Fae konsisten update setiap hari, haa ambik kau sampai sangal belakang, pinggang and mata ane mengadap laptop memanjang.

I am still trying to find my lucky spot dalam dunia blogging ne. 

kenapa Fae inda mau berhenti blogging? yet. walaupun sedar trafik blog teruk. sebab minat yang masih ada untuk terus menulis di alam maya. sebab Fae masih percaya akan ada rezeki Fae mencari makan melalui blog. sebab Fae mau catit momen-momen hidup Fae, share my thoughts with the world and abadikannya dalam blog sendu ane. melainkan I decide to remove it. sebab masih ada kawan-kawan blogger yang sudi singgah ke blog Fae. sebab ada durang ne lah maka blog Fae masih hidup until now. 

thank you, guys. 

moment: tengok kereta sebelah sebelum bersin...

Assalamu'alaikum readers :D

moment: tengok kereta sebelah sebelum bersin... ll this awkward moment recently happened to me, masa atu Fae dalam kerita kawan. tetiba hidung ne gatal mau bersin. so, Fae pun quickly tekan turun button cermin. because kawan Fae ne jenis yang if you sneeze inside her car, she will turunkan cermin konon mau buang germs yang stuck inside. hahaha.

masa Fae turunkan cermin terus Fae ACHOOO! and and and masa atu baru Fae perasan ada people dalam kerita parking sebelah kami! I think urang atu sempat meliat gelagat Fae bersin hahaha. kau ingat mimik muka you masa bersin cute kah? hahaha. ditambah lagi ngan suara you bergema ACHOOO! hahaha. hilang ayu, bro. LOL.

Allah, terus Fae jadi malu. kawan pun apa lagi, gelakkannya Fae! huhuhu. sempat urang atu menoleh lagi masa kerita kami mula beredar meninggalkan parking area tu. malu I sis -.-

motif entri? tutup both hidung and mulut quickly when you feel like want to sneeze. can wash your hands afterwards kalo ada bawa air ataupun wipe pakai wet tissue. and sebutlah Alhamdulillah lapas bersin. sekian kisah awkward moment Fae. haha. 

Wednesday, 12 April 2017

random: being random~

Assalamu'alaikum readers :D

random: being random~ ll beberapa hari yang lalu I was feeling down in the dumps.. macam-macam masalah yang dipikirkan sampai affected my mood untuk buat aktiviti masa lapang Fae termasuk blogging. 

but masalah inda akan selesai if I just sit, doing nothing. masalah inda akan selesai if I post status mengadu arah Facebook, Instagram or pok pek pok pek on blog. 

so, tak nak sad sad.. tak nak stress stress.. 

ciinggg, senyum! 

antara 3 bau ane...bau bangkai, bau tahi and bau sampah...mana satu you tutup dulu? haa jawap jawap~







Friday, 7 April 2017

Lifestyle: simpan gelas/cawan dalam refrigerator untuk sejukkan air

Assalamu'alaikum readers :D

Lifestyle: simpan gelas/cawan dalam refrigerator untuk sejukkan air || Buka esbok atau bahasa omputehnya refrigerator. Check dalam, nada air sajuk. Check water dispenser pun kurang air dah. Stok air mineral sudah habis. Water filter rusak. 

Tekak haus mau minum air sajuk.

Last night I remember my niece isi air dalam gelas yang disambutnya dari water dispenser and gelas atu ditaruhnya dalam esbok. 

So, Fae pun ambil mug. Sambut air panas dari water boiler. Hahaha. And then taruh arah level atas sekali dalam esbok.

Berblogging, sekadar suka-suka ataupun serius ingin menjana income?

Assalamu'alaikum readers :D

Berblogging, sekadar suka-suka ataupun serius ingin menjana income? || Fae percaya setiap blogger ada sebab sendiri kenapa durang mula berblogging. Ada yang bermula for fun and dari fun jadi serious. Ada yang bermula for serious purpose (macam berbisnes) and sekarang pun masih serious. Ada yang bermula for fun and sekarang pun masih tahap 'funNY' prestasi blognya (ehem, this is like MINE!). Serious purpose maksud Fae atu is to generate side income from blogging.

Fae mula berblogging awal tahun 2012. Minat menulis di alam maya dan jua mau cuba generate side income from blog adalah sebab yang mendorong Fae buat Belog Urang Brunei. Tapi yang part make money from blogging tu sejujurnya Fae inda pernah usaha keras untuk menjadikannya kenyataan. Nada proper plan, nada strategi, nada komitmen so bye bye lah opportunity. 

dUCkies! It is not just an ordinary duck. It is a ROYAL DUCK!

Assalamu'alaikum readers :D

dUCkies! It is just not an ordinary duck. It is a ROYAL DUCK! || Haa remember janji Fae mau cerita pasal teaser semalam? Alright, may I know siapa peminat tudung Duck here? Duck is a popular (and expensive) scarf brand founded by Vivy Yusuf. She is a successful entrepreneur (co-founder of Fashion Valet) and has inspired ramai wanita diluar sana untuk berani capai your dreams! And I believe Vivy Yusuf's dream to collaborate with Brunei's Future Queen, HRH Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah, akhirnya tercapai! 

Now semua dUCkies sudah buleh tarik nafas lega because kelmarin telah diadakan pelancaran rasmi The Royal Duck yang mengambil tempat di The Empire Hotel, Brunei


Teaser lah sangat LOL

Assalamu'alaikum readers :D

Teaser lah sangat LOL || Komitmen. Usaha keras. Rajin. Semua bersatu demi mengukuhkan 'jenama' blog anda. Tapi when the clock strikes past 12 a.m, segala komitmen, usaha keras, rajin pun kelaut walaupun you got idea(s) dah untuk update blog. Ditambah lagi you did not get enough sleep the night before.

Atu tah rasa Fae sekarang. Got ideas dah untuk my new post but ngan utak Fae yang separuh mamai dah ne, I think better Fae share it in next post saja. Inda Fae dapat karang better ayat ngan brain Fae yang separuh mamai dah ne. Zzz...

In this post, consider macam teaser dulu lah. Haha. Wondering apa Fae mau cerita in next post? Not sooner. Because I want to zzz soon. It's past my bedtime already.

Okay, siapa peminat tudung Duck here? 

Atu tah teaser Fae.

Sekian. Haha. 

Teaser lah sangat LOL.

Thursday, 6 April 2017

Who do I always stalk on Instagram? Bear with me, coz it's a long post!

Assalamu'alaikum readers :D

Who do I always stalk on Instagram? Bear with me, coz it's a long post! || Haa siapa hantu Instagram sini, angkat tangan! (Fae angkat tangan, banar bah...angkat tangan sebab mau stretching haha). Fae sudah makin boring online Facebook so I beralih ke Instagram. Hobi Fae suka stalk people on Instagram. Oops!

Haa you guys rasa siapa Fae suka stalk? Golongan artis? Public figure? Family? Friends? Random people?

Haa sila liat screenshot dibawah ne. Before you continue reading, I would like to warn you that this is gonna be a LONG post. So kalo rasa inda sanggup baca buleh tekan butang X hehe. Peace. Once in a while bah Fae buat long post so please lah bagi chance. 


Wednesday, 5 April 2017

bila wallet hilang Fae baca ne...

Assalamu'alaikum readers :D

bila wallet hilang Fae baca ne... ll on Monday hari tu, Fae jalan with my bestie, Lina. kami singgah di Restoran Ayamku because Fae mau bali tapau. 

okay, atu cerita hari isnin ahh..

then on Tuesday, which was yesterday (duhh) before pigi ke tempat kaja (tuition) Fae and colleague singgah arah gerai to buy nasi katok. masa atu baru Fae realised wallet Fae nada. so Fae pinjam duit kawan.

sampai saja di tuition masih Fae wondering dimana banarnya I last put my wallet. ada dua kemungkinan saja yang Fae terpikir.. satu tertinggal di rumah. kedua tertinggal dalam kerita Lina lapas singgah di Restoran Ayamku hari tu. panic tu of course lah, tapi Fae inda show dapan kawan. 

Tuesday, 4 April 2017

Bila Fae blogwalking...

Assalamu'alaikum readers :D

Bila Fae blogwalking... ll lapas blog Fae bertukar wajah terus double semangat mau blogwalking. baca sini. fungsi blogwalking ne memang useful untuk build up kelompok regular visitor for your blog. walaupun your blog very stunning the design tapi you malas blogwalking or balas jejak kawan blogger, lama-lama durang akan rasa macam "buat apa aku baca blognya, ea inda jua pernah singgah blog ku." 

it'd be another different story if the blogger jenis relax and inda kisah langsung if ada blogger yang soooooooo seldom singgah blognya. and I think, diri Fae buleh dikategorikan blogger yang jenis relax atu. why do I say so? sebab I have quite a number of bloggers dalam my list yang soooooooo seldom singgah my blog...and Fae inda kisah pun walaupun I kadang-kadang ada drop by at theirs. 

Dear blogger Noor Maizan, sila baca ne...

Assalamu'alaikum readers :D

Dear blogger Noor Maizan, sila baca ne... ll dalam 2 3 hari lapas blog Fae ada masalahfollower widget Fae (Google Friend Connect) tetiba hilang! even worse, blog background Fae yang gambar cupcakes atau pun hilang design-nya. not only that, kebanyakan gambar-gambar yang Fae upload dalam post pun hilang. the old header was gone, too. lintang-pukang blog Fae ulehnya!



sepatutnya yang arah atas sekali tu adalah letaknya follower widget Fae...

Monday, 3 April 2017

Oops!

Assalamu'alaikum readers :D

Oops! || Something is not right ngan blog Fae. Later saja Fae mekanik.

Sunday, 2 April 2017

Tips before you deactivate Facebook account

Assalamu'alaikum readers :D

Tips before you deactivate Facebook account || I realise I have been spend less time on Facebook. I feel that Facebook makin boring. Waiting for one fine day untuk deactivate my Facebook account

The reason why I feel Facebook makin boring? Ermm just rasa boring saja. Nada apparent reason though.

Fae's tips before deactivating Facebook account:

Cara baru Fae motivasikan diri Fae

Assalamu'alaikum readers :D

Cara baru Fae motivasikan diri Fae || April 2nd...what do we have today? Ermm banyak benda Fae mau buat banarnya. The question is rajin atau malas ja. LOL. Anyway, siapa rajin share or read quotes? Motivational quotes ka, fitness quotes ka, friendship quotes ka, apa saja quote lah... Fae inda rajin...

Yet kalo Fae baca motivational quotes yang people share, tetiba Fae akan rasa adrenaline rush dalam diri Fae and rasa bersemangat tia for example to improve kehidupan sekarang. Tapi...haa ada tapi okay. Rasa semangat tu tetiba gone and I eventually (and always) lupa akan quote that I read when I do other thing. Sigh.

Because of this I've come up with an idea. I wrote 4 motivational quotes on a small piece of paper. And then I lekat arah phone casing. I always bawa phone kemana saja so I think better lah I stick it arah phone casing. Bila I grab my phone, my eyes akan teliat and baca kertas quote atu. Boleh jadi macam satu daily reminder for me.

Hopefully this method berjaya... 



Two true stories...

Assalamu'alaikum readers :D

Two true stories... || Ewah ewah macam serious ja bunyi tajuk atu. Haha. But true bah cerita yang Fae akan share shortly ne... First, just want to know how everybody is doing so far? Hope bulan April ne akan bring more joy, less drama in our life.

Alright, the first true (LOL) story is pasal my students arah tuition tempat Fae mengajar. Usually around 8 pm-ish semua students will have their break and the Muslim boys ada yang solat Isya' berjemaah.