Followers

Thursday, 9 March 2017

your daughter; your princess or spoilt brat?

Assalamu'alaikum readers :D

your daughter; your princess or spoilt brat? ll haa ne Fae mau tagur (tegur) sikit. to all parents yang ada daughter, it is okay untuk manjakan your daughter ngan kemewahan. who doesn't want their daughter hidup cukup serba serbi. sampai ada yang bagi nickname anak perempuannya 'princess'.

kadang Fae perhatikan ragam parents ngan anak perempuan durang arah social media, yang real life punya act pun ada, even arah reality TV program (ne kebanyakannya melibatkan artis). untung if you jadi daughter yang kana treat macam princess. apa saja kemahuan anak momma and dadda will try to tunaikan waima setiap kali keluaran iPhone terbaru momma and dadda paksa cucuk mesin ATM. asalkan princess momma and dadda happy. 

but have you, dear parents, mengajar your daughter how to act like a true modest princess? apa guna you curahkan perhatian setinggi menggunung, kemewahan duniawi if you don't teach your anak AKHLAK-AKHLAK MURNI. mengajar sekali dua inda cukup. untuk terapkan NILAI-NILAI AKHLAK MURNI dalam diri anak-anak won't give you overnight result if you don't teach them consistently. 

do you ever teach your anak untuk cakap sorry arah gurunya if she does something wrong?

do you ever teach your anak untuk selalu bersedekah arah golongan susah kalo ada rezeki labih (lebih) dan terangkan apa ganjarannya?

do you ever teach your anak untuk menjaga nada suara and gelak ketawanya apabila berada di tempat public?  

do you ever teach your anak apa keburukan sikap 'demanding'?

do you ever teach your anak bla bla bla ~ ~ seriously, banyak lagi banarnya "do you ever teach" question atu. 



every little (and big) girl dreams to become a princess

including me! HAHA!

to become a princess doesn't necessarily require you to be related to royalty. just be fair, kind and wise, and you can already become a lovable, modest princess of your momma, dadda, friends, teachers, or colleagues.

don't be a spoilt brat!

k papai! 

p/s: the Frozen-themed mini cupcakes atu Fae ordered lama dah dari my kawan. yummehhhh heheheh ;) 

6 comments:

  1. don't be a spoilt brat! marah nampak Fae ni... hehe

    ReplyDelete
  2. jaga anak perempuan sebaiknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak :) coz anak perempuan yg paling susah nak jaga sebenarnya

      Delete
  3. jie pun ada anak perempuan, sekarang pun dah nampak manjanya..

    huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga anak Jie membesar menjadi anak yang solehah Aamiin

      Delete

thanks for leaving your comment here :)