Followers

Sunday, 5 March 2017

Fae mau tanya satu soalan

Assalamu'alaikum readers :D

yesterday was so tiring! and rasa ngalih (letih) atu masih terasa sampai ane. I really need my sleeping beauty. but since Fae beberapa hari dah inda marathon singgah blog y'all so Fae ketepikan rasa mengantuk and ngalih ane. it is March 5th, and ne entri pertama untuk bulan March. Fae mau tanya satu soalan. I am just being curious. in your country, when you buy a car is the payment method atu in cash (bayar full harga kerita atu) or you pay the instalment monthly? 

in Brunei, I can say that 99% of the people ambil loan untuk bali car, so setiap bulan lah cucuk ATM untuk deposit the monthly instalment ataupun pay at the counter. and ada jua yang bank directly putung dari gaji setiap bulan. normally the payment period is up to 7 years. after 7 years buleh tarik nafas lega because dah habis hutang ngan bank. 

p/s: follow blog katiekaname.blogspot.com thank you :)

17 comments:

  1. W'salam Fae,

    Di sini pun sama kami beli dengan pinjaman bank atau cash. Bayar bulanan melalui potongan gaji atau terus dari akaun bank setiap bulan. Pinjaman loan up to 9 years.

    Bila pinjaman kereta selesai memang boleh tarik nafas lega Fae.. Fuhhhhh lega 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. 9 years ye..lama sgt tu

      memang lga sgt2

      tapi kalo byk kerita and then purchase them in different years memang tak jadi lega la huhu

      Delete
  2. Hi Fae..sama jg di sini..mmg hmpir semua org guna loan utk beli kereta..

    p/s:mcm mau pegi brunei nnti...fae bleh tlg bwk jln2? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. i see hehe

      sound2 je kalo pi brunei ok hehehe

      Delete
  3. Dekat sini kalau mampu bolehlah beli Cash, kalau tidak pakai loan aja Fae. hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. how we wish we are soo rich and can afford to pay in cash ^^

      Delete
    2. haha jangannn. beli cash nanti kena cari dengan SPRM hihi

      Delete
    3. SPRM ne ape hehehe sorry fae tak tau

      Delete
  4. yeppp mostly org loan jugak huhuhu

    ReplyDelete
  5. kebanyakannya loan, yg mampu ja beli cash. yg x mampu tapi tetiba beli cash, rasuah kot. yg x mampu beli cash atau loan, mungkin menang peraduan 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg menang peraduan tu yg best huhuhu

      Delete
    2. kan 😄 skrg famous tntg menabung kat SSPN BSN. simpanan dlm 3k. nnt time lucky draw manatau rezeki kat situ kan 😉 keta & minyak kat brunei tu murah kan?

      Delete
    3. kalo minyak Alhamdulillah murah. tapi kalo kereta depends nour hehe.

      Delete
    4. ohhh, tp takpa la asalkan harga mnyk murah kan. nda prnh lg sy p brunei 😂 pdhl blh dkira dkt juga tu

      Delete
  6. Hi fae. Sis beli keta pakai loan utk 7 tempoh 7 tahun tapi alhamdulillah pada tahun ke 3 sis ada peruntukan untuk jelaskan semua loan tu. So sis tak teragak-agak terus jelaskan semua hutang bank atas kereta tersebut, jadi pihak bank bagi sis rebet beberapa %. Syukur lah sis dapat jimatkan beberapa ribu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah senang hati dapat settle awal kan ^^

      Delete

thanks for leaving your comment here :)