Followers

Monday, 6 March 2017

BEN ASHAARI NAK KOREK RAHSIA MEDIA SOSIAL AKU!

Assalamu'alaikum readers :D

fuhh gempak tajuk entri kali ane. haha. segmen yang dibuat uleh Bro Ben kali ne kinda interesting so apa lagi jom join ramai-ramai! inda janggal kan tu urang Brunei join segmen anjuran blogger Malaysia? eheh 😆




1) kenapa anda jadi blogger?

actually keinginan mau cari side income is the top reason napa Fae buat blog dulu. tapi what a shame Fae nada usahakan banar-banar plan Fae atu #missionfailed 😐 nevertheless, I still continue blogging because I like writing but not to the extent mau jadi journalist or novelist. bakat merepek merabu meraban dalam blog is all that I know 😎

and and and, I like to make new friends among bloggers outside Brunei. 

2) Dikatakan sekarang blog tidak lagi relevan dan akan pupus dari internet . Apa pendapat korang?

for me if the 'demand' for blog masih ada, blog inda akan pupus. because most info-info yang berguna buleh diperolehi from blog. 

actually, ada people yang inda lagi rajin membaca buku tapi rajin online reading like arah blog, WattPad. Fae jenis urang macam atu. Fae masih suka membaca tapi bukan buku. lalala~ 

3) Antara blog, Facebook dan Instagram, mana satu medan pengiklanan yang lebih berkesan bagi korang dan kenapa?

pilih satu ja kah, Bro Ben? eheh 😎 for me..ermm..aaa..ehehe sorry I don't know which one is the most effective for advertising. ada denda kah ne Bro Ben because i fail to give proper answer for this question. haha.

4) Blogger sering dikaitkan dengan ‘perwira papan kunci’. Bagaimana nak menafikan dakwaan ini? Apakah yang perlu blogger buat?

not only blogger, other social media users like Facebook and Instagram pun ada yang tergolong dalam group keyboard warriors ne. 

gara-gara some irresponsible and attention-seeker type of bloggers buat hal all bloggers kana cop perwira papan kunci. macam blogger yang suka share entri berbaur gosip and kontroversi, taip entri pun banyak pakai ayat-ayat kecam. jahat. 

blogger yang baik akan sering remind his/her fella bloggers apa yang patut and inda sepatutnya dibuat dalam dunia blogging. 

for me patut diadakan kursus "etika dalam blogging". anyone mau anjurkan? ha ha ha *ketawa sekat-sekat*

5) Apakah Facebook dan Instagram anda. Sila letakkan link. Kengkawan nak follow..

follow my new Instagram account (bruneian_blogger_bah)

Facebook? sorry Fae andang limit-kan siapa yang buleh add Facebook Fae. jangan marah ye 😇 ada lah sebabnya tu. just add my Instagram okay.

16 comments:

  1. hehe sama lah ,ubai susah sikit nak baca buku tapi kalau baca blog to laju ja.. hehe

    ReplyDelete
  2. Cepat pulak tutup tarikh join tu. hehe. tulah nak carik side income melalui blog ni susah cket nak establish apepun byk cara sebenarnya

    ReplyDelete
  3. Seronok berblogging nie, dunia tanpa sempadan, dapat kawan rapat tanpa mengenai rupa paras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi best bila akhirnya dpt gathering ramai2 hehe

      Delete
  4. Betul tu Hafiza, berblogging ni mmg dunia tanpa sempadan...dapat jumpa ramai virtual friends, then kongsi2 maklumat..

    ReplyDelete
  5. Wah sampai ke Brunei, boleh aja ba... Blog jika memberi banyak info dan bermanfaat InsyaAllah akan kekal relevan...

    ReplyDelete
  6. Wahhhhh fae join segmen abang ben juga eh hehe. good luck dalam berblogging.

    ReplyDelete
  7. Tak sempat nak join dah kak fae , huhu . Takpe je . Tapi kata-ii kak fae ada betul nya juga (:
    I support you ..

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)