Followers

Thursday, 30 March 2017

Nazalita ohh Nazalita

Assalamu'alaikum readers :D

Nazalita ohh Nazalita || Who's Nazalita? She is one of my students. Fae guru tuition by the way. Last Monday masa breaktime, some students ada yang keluar meliat ikan yang dipancing uleh Aiman and Aliyan. Ikan dalam longkang dibelakang tuition... They called it ikan dalak. 

Bila makin ramai yang keluar kami suruh Nazalita panggil kawan-kawannya masuk. 

So, Nazalita buka pintu and selamba jerit "semua ikann masukk!"

Fae, kawan Fae yang cigu (cikgu) jua and other students ketawa mendangar Nazalita cakap cematu. 

Nazalita ohh Nazalita~

Motif entri: hidup ne kadang perlu hiburan sikit untuk kurangkan stress. Hiburan yang berpada-pada lah.. 


Tuesday, 28 March 2017

Fae wants vacation! anyone care to sponsor? LOL.

Assalamu'alaikum readers :D

Fae wants vacation! anyone care to sponsor? LOL. ll it is almost the end of March. talking about my life progress for the past three months? there aren't any achievements that I can proudly share with the world. so many undone urusan duniawi. hold on... I am writing this not to complain or mengadu about my life problems. so what is it all about then I am posting this up? 

yup, that's it! I need a long vacation!

Monday, 27 March 2017

heat strikes, so call up for indoor activities!

Assalamu'alaikum readers :D

heat strikes, so call up for indoor activities! ll the weather lately inda menantu. sekalinya panas, panas berabisssss. sekalinya hujan, sepanjang hari bumi basah. nevertheless, I feel bersyukur di Brunei nada typhoon and such. during very hot weather it is advisable to stay indoor. or else you jadi ikan masin garing. eheheh..

thinking to go out but the heat outside is of no pleasant to do outdoor activity. menapak selangkah dua sudah be like, "panasss ehhhh!" even drinking a glass of cold water filled with ice pun rasanya not enough. tekak ne masih terpekik-pekik minta air sajuk lagi. suhu air-cond pun sudah low berabis. kalo tah buleh gantung-gantung bawah air-cond atu menikmati hawa sajuk ahh. eheheh..

Saturday, 25 March 2017

Craft: paper explosion gift box

Assalamu'alaikum readers :D 

Craft: paper explosion gift box ll 3 days ago I've started making a paper explosion gift box. It is not finish yet. Cuma tinggal decorating the box. I am not very creative although I minat banar kan craft. Maybe Fae inda practise membuat craft selalu sebab tu Fae masih slow. 

I am sooo loving setiap craft videos that I watch on YouTube. Sooo creative bah hasil tangan durang atu. Idea mesti banyak and pelbagai. Eh, you can do business bah by making and selling crafts. Any kind of crafts. My interest in craft is more into paper crafting because for me that is the 'easiest' craft to do. Lol.

Friday, 24 March 2017

Fae is geram

Assalamu'alaikum readers :D

Fae is geram ll GRRRR!!!! this ****** Internet connection banar-banar menguji kesabaran Fae! awal-awal Fae blogwalking dalam 20 buah blog okay ja Internet. then lapas atu start tia macam **** Internet ane! hilang mood Fae kan blogwalking ulehnya (olehnya) tarus. balik-balik Fae takan publish comment tapi yang keluar was your Internet connection is lost bla bla bla pfftt! mana-mana blog yang terima few comments dari Fae bukan Fae berniat kan spam tu okay. Fae inda sure bah sudah publish or not Fae punya komen especially blog yang setting-kan comment moderation in their blog. 

Sunday, 19 March 2017

entri pendek bah

Assalamu'alaikum readers :D

entri pendek bah ll alahai 2 days inda banyak blogwalking and nada up post baru, teruk bah trafik blog Fae jadinya... oh ya, segmen Fae tamat hari ne. a heartful terima kasih to those yang sudi joined. check senarai peserta di sini.

I need to selesaikan few things first before Fae buleh start blogwalking karang. so nantikan kunjungan Fea ke blog y'all, okay ;) 




lakastah join segmen belog urang brunei

Assalamu'alaikum readers :D

lakastah join segmen belog urang brunei ll ne sticky post sampai 19th March. scroll bawah to read the latest posts. seeing some of my fella bloggers buat segmen so Fae pun mau cuba make one. so Fae harap ada yang sudi join lah. heee~ 



banner level kesian LOL

syarat-syaratnya:

1. buat satu entri bertajuk "lakastah join segmen belog urang brunei"
2. answer SALAH SATU daripada soalan-soalan ne: apa komen terburuk pernah reader tinggalkan dalam entri anda? OR selain daripada reader Malaysia, negara luar mana lagi yang pernah komen entri anda, jika ada?

Fae pernah received komen yang mengguris perasaan Fae. lamaaaa sudah entri tu. inda lagi Fae ingat tahun berapa punya post. I know niat reader tu mungkin mau tagur (tegur) Fae tapi janganlah pakai ayat yang buat Fae kecil hati. sebab reader tu kurang berkenan kali ngan cara Fae shared my entry link arah satu entertainment blog ne; BeautifulNara.com. kenalkan blog ne? niat Fae just mau cari more readers so Fae shared lah arah mana-mana site. sedih. 

3. taruh banner diatas dalam entri anda and backlink kan here. 
4. komen entri penyertaan anda dibawah.
5. garu ketiak anda. eh, salah. kekekeke!

p/s: terpulang kepada anda mau follow my blog ke inda. kalo you follower BARU, please komen anda follower nombor berapa okay? thank you. 

tarikh tamat segmen: 19hb Mac 2017 (edited)

Fae bagi tempoh seminggu. k papai! 

Friday, 17 March 2017

Testing ja..

Assalamu'alaikum readers :D

Fae cuba testing up entry pakai handphone, using the app Chrome. 

Testing. Testing. 

Wednesday, 15 March 2017

The Sunshine blogger Award

Assalamu'alaikum readers :D

The Sunshine Blogger award ll untuk kesekian kalinya Fae kana tag uleh rakan blogger Cikla and Unni Anje dalam segmen Sunshine Blogger Award. semua rules Fae ikut kecuali no 3 sorry heee~ anyway, thanks ahh. Fea combine-kan ja semua soalan both dari Cikla and Unni Anje.


  • Thank the person(s) who nominated you in a blog and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominated 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display THE SUNSHINE BLOGGER AWARD logo on your post and or your blog

Tuesday, 14 March 2017

why is it difficult to attract or increase the no of followers for your new Instagram account?

Assalamu'alaikum readers :D

why is it difficult to attract or increase the no of followers for your new Instagram account? ll 
siapa ada Instagram account? when you first buat Instagram, how do you cari and tambah followers? if you change your Instagram privacy setting from public to private, mungkin payah sikit untuk urang kan follow especially untuk new Instagram account. btw 2 hari lagi before segmen Fae tamat. join ye ;)


Instagram baru Fae khas untuk update my blogging activities..

why is it difficult to attract or increase the no of followers for your new Instagram account? the reasons below are just my personal opinion. 

Monday, 13 March 2017

The Sunshine Blogger Award

Assalamu'alaikum readers :D

The Sunshine Blogger Award ll untuk kali kedua Fae kana tag uleh kawan blogger si Ucing Kadayan dalam segmen Sunshine Blogger Award. semua rules Fae ikut kecuali no 3 sorry heee~ anyway, thanks ahh Ucing Kadayan. teringin ku dangar kita bekurapak Brunei Kadayan dalam blog eheh..
  • Thank the person(s) who nominated you in a blog and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominated 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display THE SUNSHINE BLOGGER AWARD logo on your post and or your blog



Segmen Bloglist April 2017 by Farah Shahidah

Assalamu'alaikum readers :D

Segmen Bloglist April 2017 by Farah Shahidah ll ehehh active Fae ikut segmen kawan-kawan blogger dalam bulan ane. kali ne jom meriahkan segmen Fashapurple (click the link). tarikh tutup segmennya 31 Mac 2017.  


berkenaan blog Fae? ermm mine doesn't has a niche. it is just a random blog. bebel-ing pasal apa-apa saja yang random yet Fae cuba avoid writing post yang banyak sia-sia isinya... 

ane ahh anee bahh...

Assalamu'alaikum readers :D

ane ahh anee bah... ll imagine this scenario, okay.

Abu driving kerita. Ali duduk di sebalahnya. Aman duduk di seat belakang.

Aman, " kamu.. kamu pernah pigi ke bangunan ane? masa ane tutup sudah." 

Abu & Ali, " bangunan mana?" (inda menoleh arah Aman di belakang)

Aman, "nee bangunan ne bahh.."

Abu & Ali, "kiri atau kanan??"

Aman, "ane ahh nee..." (tunjuk-tunjuk tapi Abu & Ali inda jua menoleh ke kearah Aman)

Abu & Ali, "@$%&^##$%#(&^%"

Aman, "bangunan sebalah kiri ahh.."

pengajarannya: lain kali be specific atau detail bila becerita atu. wherever we are, whatever situation we are in, whoever we are talking to..bila becerita dalam suasana santai ataupun becakap sesuatu yang penting be specific atau detail. tapi janganlah tokok tambah cerita..tu dah masuk kategori membual (menipu) tu. 

extra note: ada urang yang jenis focus bila driving so jangan harap ea akan menoleh ke belakang melainkan ea liat through rear mirror. ada jua jenis urang yang reckless bila driving. kepala tetoleh sana sini, tangan tejangkau (pegang/ambil) atu tejangkau ane, driving terlalu laju. macam inda sayang nyawa lagi. 

boleh bah kalau kau heee~

Sunday, 12 March 2017

senarai peserta "lakastah join segmen belog urang brunei"

Assalamu'alaikum readers :D

senarai peserta "lakastah join segmen belog urang brunei" ll Fae mau ucapkan thank you banyak-banyak kepada yang sudi join segmen Fae. below is the list of peserta-peserta yg gojes dan ensem. 


Segmen BLOGLIST April 2017 ciklapunyabelog dot blogspot dot my

Assalamu'alaikum readers :D

Segmen BLOGLIST April 2017 ciklapunyabelog dot blogspot dot my ll haa walaupun segmen Fae masih ongoing tapi inda bermakna Fae inda buleh join segmen rakan blogger yang lain. support sesama blogger tu yang penting kalo ingin kekal lama dalam dunia blogging. well, without further bebelan let's meriahkan segmen sis Cikla ;)




semua social media sis Cikla dah Fae follow kecuali Twitter. pasal nada Twitter. komen Fae pasal blog sis Cikla? the blog is simple dan entri mudah dibaca. Fae inda pandai review blog urang banarnya. hee~

Fae tag Acu Yuhan dan Siti Rohaida 💃💃

lagi cerita pasal public figure

Assalamu'alaikum readers :D

lagi cerita pasal public figure ll it's sunday! a good day to rest puas-puas. actually, Fae siap taip entri ne on Friday. but I scheduled it to be published today. okay, Fae pernah cerita pasal public figure dalam entri ne. now, Fae mau cerita lagi pasal public figure. kali ne different person. 

this one public figure pernah viral back in 2013 if I am not mistaken. viral pasal apa? no need lah for me to tell apa sebabnya demi menjaga air muka public figure tu. plus, she is wearing hijab now. masa ea viral dulu ea balum berhijab. 

Saturday, 11 March 2017

what is your wishlist?

Assalamu'alaikum readers :D

what is your wishlist? ll I believe semua urang ada their own wishlist. clap! clap! clap! if apa yang you wish ada yang sudah tercapai. if ada yang balum tercapai, work hard for it! anybody want to know what my wishlist is? HAHA!

♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬

Fae's wishlist:

Friday, 10 March 2017

HELP!

Assalamu'alaikum readers :D

HELP! ll something is not right with my blog. time Fae tengah menaip this post, every few seconds akan keluar benda annoying ne. GRR!



I don't think it has to do with the speed of my Internet connection. because when I open other sites macam Facebook, YouTube okay ja durang loading. 

eshh apa sebenar masalahnya ne! I think more than 30 times sudah benda annoying tu menyamak time Fae tengah rushing menaip post ne. banar-banar menguji kesabaran Fae! help Fae huhuhu :(

Thursday, 9 March 2017

The Sunshine Blogger Award

Assalamu'alaikum readers :D

The Sunshine Blogger Award ll I'd like to thank Blogger Anum because sudi tag Fae dalam award challenge ne. the rules are:

  • Thank the person(s) who nominated you in a blog and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominated 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display THE SUNSHINE BLOGGER AWARD logo on your post and or your blog


your daughter; your princess or spoilt brat?

Assalamu'alaikum readers :D

your daughter; your princess or spoilt brat? ll haa ne Fae mau tagur (tegur) sikit. to all parents yang ada daughter, it is okay untuk manjakan your daughter ngan kemewahan. who doesn't want their daughter hidup cukup serba serbi. sampai ada yang bagi nickname anak perempuannya 'princess'.

kadang Fae perhatikan ragam parents ngan anak perempuan durang arah social media, yang real life punya act pun ada, even arah reality TV program (ne kebanyakannya melibatkan artis). untung if you jadi daughter yang kana treat macam princess. apa saja kemahuan anak momma and dadda will try to tunaikan waima setiap kali keluaran iPhone terbaru momma and dadda paksa cucuk mesin ATM. asalkan princess momma and dadda happy. 

but have you, dear parents, mengajar your daughter how to act like a true modest princess? apa guna you curahkan perhatian setinggi menggunung, kemewahan duniawi if you don't teach your anak AKHLAK-AKHLAK MURNI. mengajar sekali dua inda cukup. untuk terapkan NILAI-NILAI AKHLAK MURNI dalam diri anak-anak won't give you overnight result if you don't teach them consistently. 

Wednesday, 8 March 2017

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

Assalamu'alaikum readers :D

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket" ll okay, for the second post untuk hari ne Fae post pasal segmen lagi. kali ne Fae join segmen Bro Hasrul Hassan yang rajin bagi blogging tips and nasihat

katanya if you join segmennya ne your blog traffic akan meroket naik! tapi you need to pilih satu entri saja dalam your blog that you want the traffic to be boosted up! 

so, Fae mau the traffic untuk post https://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/2016/05/why-do-you-blog-what-is-it-for.html meroket! heee~

Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket

klik banner untuk join okay

below ne I kopipes dari entri Bro Hasrul hassan

Orait. Nak join? Penuhi syarat berikut ye ...
  1. Peserta mesti ada blog.
  2. Peserta diwajibkan untuk buat satu post ringkas dengan meletakkan banner segmen ini dalam post berkenaan. Banner tersebut mesti link ke blog/post ini.
  3. Dalam post tersebut, sila letakkan satu URL blog post anda yang anda mahukan trafik meroket. 
  4. Wajib untuk LIKE page HASRULHASSAN.COM (klik sekarang dan LIKE)
  5. Wajib untuk LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL (klik sekarang dan LIKE)
  6. Wajib untuk FOLLOW Google Profile Hasrul Hassan (klik dan FOLLOW)

PENCARIAN BLOGLIST APRIL - JUN 2017

Assalamu'alaikum readers :D

entri pertama for today Fae post pasal segmen anjuran Cik Kejupenyet. quite ramai yang buat segmen lately ne oh. bagus good job. heee~


jom meriahkan segmen kawan blogger kiter ne. the more the merrier. salam kenal dari brunei ;)


Tuesday, 7 March 2017

language game "saya suka makan sayur"

Assalamu'alaikum readers :D

suddenly I feel like want to play 'language game'. just a game I made up myself. just for the purpose untuk update my blog today. haha.

I'd like to know...if I write "saya suka makan sayur" I wonder what do they say it in foreign languages 😎

if you translate "saya suka makan sayur" in:

1) in Spain: Me gusta comer verduras

2) in FrenchJ'aime manger des légumes

3) in Italian: Mi piace mangiare verdure

4) in DanishJeg kan lide at spise grøntsager

5) in PortugueseEu gosto de comer vegetais

6) in GermanIch mag Gemüse zu essen

7) in BosnianVolim da jedem povrće

8) in DutchIk hou om groenten te eten

9) in FilipinoGusto kong kumain ng gulay

10) in English: (haa yang ane cuba sendiri) haha!

are you having fun trying to speak in all the languages above? heee~ last but not least, thank you Mr. Google Translate 😉 love ya! 

motif entri: entri santai tapi you learnt something right? wink! 

Monday, 6 March 2017

BEN ASHAARI NAK KOREK RAHSIA MEDIA SOSIAL AKU!

Assalamu'alaikum readers :D

fuhh gempak tajuk entri kali ane. haha. segmen yang dibuat uleh Bro Ben kali ne kinda interesting so apa lagi jom join ramai-ramai! inda janggal kan tu urang Brunei join segmen anjuran blogger Malaysia? eheh 😆



Sunday, 5 March 2017

valuable treasure: BFFs, can I live without them?

Assalamu'alaikum readers :D

do you ever feel that you cannot live without your friends, definitely yang close one lah. do you ever think that someday you and your BFFs have to go separate ways in life? do you ever and always thank Lord for sending you the best buddies you ever have?

why am I suddenly writing a not-so-Fae's-type of blog entry 😎 I suppose the reason is right now I am feeling scared and SAD that kawan-kawan rapat Fae akan tinggalkan Fae if they pass their job interview that they attended this morning and mungkin durang kana send to go for training in Malaysia for few months

Fae mau tanya satu soalan

Assalamu'alaikum readers :D

yesterday was so tiring! and rasa ngalih (letih) atu masih terasa sampai ane. I really need my sleeping beauty. but since Fae beberapa hari dah inda marathon singgah blog y'all so Fae ketepikan rasa mengantuk and ngalih ane. it is March 5th, and ne entri pertama untuk bulan March. Fae mau tanya satu soalan. I am just being curious. in your country, when you buy a car is the payment method atu in cash (bayar full harga kerita atu) or you pay the instalment monthly? 

in Brunei, I can say that 99% of the people ambil loan untuk bali car, so setiap bulan lah cucuk ATM untuk deposit the monthly instalment ataupun pay at the counter. and ada jua yang bank directly putung dari gaji setiap bulan. normally the payment period is up to 7 years. after 7 years buleh tarik nafas lega because dah habis hutang ngan bank. 

p/s: follow blog katiekaname.blogspot.com thank you :)