Followers

Tuesday, 7 February 2017

VIRAL!

Follow my blog with Bloglovin

Assalamu'alaikum readers :D

haa zaman sekarang ane senang saja kalo kan jadi famous. apa-apa materials yang controversial or sensationally hilarious kana upload arah Internet pasti lakas jadi viral. the materials are like video, gambar or screenshot image of Twitter or Facebook status etc.

Fae rasa lucky jadi budak 90'an yang merasa zaman main batu simban dan seumpamanya. and then seiring ngan perubahan semasa, here we are in the #ViralEra. apa-apa news even yang category sampah pun buleh jadi viral. people nowadays suka cheap news, if you know what I mean. 

ironically, this viral thing can be a positive one also. for example, a video of a stranger giving food to homeless person. ne pun buleh buat people yang meliat video atu rasa touching segala. and it is indirectly buleh memupuk perasaan simpati and making us want to do something also for the unfortunate people. inda dapat sedekah duit or benda lain, sedekahkan doa jadi tah. 

what about the negative viral thing or issue? ne kalo Fae ulas memang percuma ja dapat dosa. why? sebab bagi Fae when you share it, you seolah-olah mendedahkan aib yang terlibat

dari viral senang ja jadi famous

in conclusion, BEWARE, BE ALERT, THINK TWICE sebelum you upload apa-apa video or gambar arah Internet. please tah.

kalo bukan si empunya video or gambar yang sengaja memviralkan diri, mungkin other Internet users yang category BUSYBODY sengaja spread atau screenshot apa-apa bahan yang ea buleh viralkan. manusia macam ne memang bahaya. kalo yang ea viralkan atu something good, okay lah. if otherwise, how? beringatlah wahai kawan-kawan Fae. jangan suka sebar aib urang kalo inda mau aib diri dibuka.

sekian. 

12 comments:

  1. Viral kdg ada yg mndtgkn kebaikkan ..kdg ada yg mndtgkn kwburukkan .. so sebelum nk viralkn something tue ..better kita kna pikir kesan2nya dulu...

    ReplyDelete
  2. uncle bg sdkh pakai sluar pendek pn jd viral 😒 mcm2 skrg ni

    ReplyDelete
  3. kekadang benda-benda yang sengal pun jadi viral.. lepas tu tak pasal-pasal femes.. salah satu contoh si coco crunch tu.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. tukang viral yang tak beretika lah tu punya kerja memviralkannya huhu

      Delete
  5. kalau viral benda yang baik-baik takpa. Viral benda yang tak betul dan menjatuhkan orang lain tu yang geram. btw saya blogwalking dan follow blog ni ya. Jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

    ReplyDelete
  6. terkini, putus cinta pun nak viral, hahaha,pelik2 budak zaman sekarang

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)