Followers

Friday, 24 February 2017

adab menguap dalam Islam yang mudah

Assalamu'alaikum readers :D

kalo ada pertandingan menguap paling banyak I think I will join it -.- ntah berapa kali dah Fae menguap. kadang you menguap banyak kali tu bukan indicate you mengantuk pun. haa cakap pasal menguap ne do you know apa adab menguap dalam Islam?

Fae ada terbaca menguap tu dibenci Allah so kalo rasa kan menguap cuba tahan sedaya upaya. kalo inda tahan? okay, ikut adab-adab mudah dibawah ane:

  • tutup mulut pakai tangan supaya setan jahanam inda masuk. kalo mulut you langap-langap semasa menguap atu akan buat you nampak buruk. jaga manner sikit. 
  • elakkan buat bunyi "haahhh" semasa menguap
Nabi Muhammad ada bersabda yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan membenci menguap. Oleh kerana itu bila salah seorang dari kalian bersin lantas dia memuji Allah, maka wajib atas setiap muslim yang mendengarnya untuk mentasymitnya (mengucapkan “yarhamukallah”). Adapun menguap, maka dia dari setan. Maka bila seorang menguap hendaklah dia menahan semampunya. Bila seorang menguap sampai keluar ucapan ‘haaah’, setan akan mentertawainya.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)


sumber dari Google. banyak websites Fae singgah. mudahan bermanfaat apa yang Fae kongsi ne walaupun sedikit saja.


14 comments:

  1. info yang berguna pada urang islam (^_^).

    ReplyDelete
  2. Perkongsian yang bagus ni fae. btw syed baca ni pun tetiba termenguap tadi hahaha what a coincidence

    ReplyDelete
  3. perkongsian yang baik....lama tak singgah sini fae

    apa khabar sihat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for dropping by. alhamdulillah sihat :)

      Delete
  4. Salam Fae,

    Good reminder to all Muslims Fae.. Menguap pun perlu beradab.. Akak tak suka kalau terpandang org menguap tak tutup mulut, hodoh tau, huhuhu. 😫

    ReplyDelete
  5. Nice sharing.

    Latest from me, http://lynk.my/jlwD

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)