Followers

Tuesday, 28 February 2017

tipu pasal sudah follow blog?

Assalamu'alaikum readers :D

pernah you encounter urang comment on your blog membagitau yang ea sudah follow your blog. tapi bila you check the total followers on your blog inda betambah pun even satu angka. masih sama total lama. sudah atu ea minta you follow back blog-nya. part yang baik hati you sudi jua follow back blog-nya walaupun ea 'tipu' about following yours. pernah encounter situation mcam ne?

pesanan entri: to all bloggers jangan luan (sangat) desperate kan dapatkan followers. kitani (we all) berblogging ane bukannya overnight tarus dapat ratusan followers, ada paham? 😒

sketsa pindik (pendek):

cikgu: "murid-murid, apa hukum menipu?"
murid: "berdosa cikgu!"

so kepada sesiapa yang pernah tipu bagitau sudah follow blog ane blog atu, bah jangan diamalkan lagi ulah (perbuatan) cematu. kesian lah kami yang payah-payah kumpul followers bertahun-tahun and then you senang-lenang pakai short-cut to gain many followers. hampa banar 😒

Friday, 24 February 2017

adab menguap dalam Islam yang mudah

Assalamu'alaikum readers :D

kalo ada pertandingan menguap paling banyak I think I will join it -.- ntah berapa kali dah Fae menguap. kadang you menguap banyak kali tu bukan indicate you mengantuk pun. haa cakap pasal menguap ne do you know apa adab menguap dalam Islam?

Fae ada terbaca menguap tu dibenci Allah so kalo rasa kan menguap cuba tahan sedaya upaya. kalo inda tahan? okay, ikut adab-adab mudah dibawah ane:

  • tutup mulut pakai tangan supaya setan jahanam inda masuk. kalo mulut you langap-langap semasa menguap atu akan buat you nampak buruk. jaga manner sikit. 
  • elakkan buat bunyi "haahhh" semasa menguap
Nabi Muhammad ada bersabda yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan membenci menguap. Oleh kerana itu bila salah seorang dari kalian bersin lantas dia memuji Allah, maka wajib atas setiap muslim yang mendengarnya untuk mentasymitnya (mengucapkan “yarhamukallah”). Adapun menguap, maka dia dari setan. Maka bila seorang menguap hendaklah dia menahan semampunya. Bila seorang menguap sampai keluar ucapan ‘haaah’, setan akan mentertawainya.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)


sumber dari Google. banyak websites Fae singgah. mudahan bermanfaat apa yang Fae kongsi ne walaupun sedikit saja.


Tuesday, 21 February 2017

cerita pasal si public figure

Assalamu'alaikum readers :D

seriously, Fae nada idea apa kan dibebelkan dalam blog ne. sebab tu blog Fae sunyi nada update 2 3 hari ane. cuma Fae mau share satu cerita. cerita lah sangat. haha.

Fae ada follow sorang public figure ne arah instagram. Fae inda mau mention siapa namanya. because kalo Fae gtau ijap ada pembaca blog Fae yang bernama lelaki (ehemm) dok Google atau check arah Instagram si public figure yang sexy atu. percuma ja dapat dusa meliat perempuan sexy. 

public figure ne sorang businesswoman jua. ea ada uploaded her picture arah Instagram, I think today punya post. Fae yang perempuan pun meliat macam "wow kalah body ku eh." 

Friday, 17 February 2017

buku yang viral?

Assalamu'alaikum readers :D

siapa suka baca buku? inda kisah lah buku novel kah majalah kah buku agama kah buku ilmiah kah kah kah kah 💃I used to be a bookworm jua. but semenjak ada handphone sendiri and the usage of Internet pun makin berleluasa so bye bye lah buku. haha. 

cakap pasal buku i bet most of my Malaysian readers tau pasal satu 'buku' yang tengah viral masa ane. ada yang support si fulan tu, ada yang mocking him. haa bet the moment you read the word 'him' you can eventually guess siapakah si fulan yang Fae maksudkan atu. 

Tuesday, 14 February 2017

Segmen Review Blog By Syahirah Valiant

Assalamu'alaikum readers :D

entri santai patang (petang) ane. Fae ikut satu segmen anjuran kawan blogger. klik sini kalo mau join okay. 

apa-apa komen or review pasal blog Fae Fae terima. asalkan do it in professional way lah. hehe. untuk follower baru blog Fae hi hi :) salam kenal dari Brunei. 




Monday, 13 February 2017

filtering my blog reading list

Assalamu'alaikum readers :D

haiyaa sangal eh belakang Fae lama duduk ngadap laptop. Fae sibuk mem-filter reading list dalam blog Fae. those blogs yang inda lagi active (and there's high possibility inda akan active lagi) Fae terpaksa unfollow. alum done yet mem-filter, nanti lagi Fae sambung. 

I followed dalam 800 plus blogs. lapas mem-filter my blog reading list (as of today) now tinggal 700 plus blogs that are still in the list. 

blog yang last update bulan October, November and December of last year sahaja Fae inda unfollow. manatau durang akan active semula in a month or so (a confident guess oh?) by the way, siapa ada Instagram do follow my new Instagram account ok. bruneian_blogger_bah papai!

Friday, 10 February 2017

buat Instagram untuk blogging

Assalamu'alaikum readers :D

good day, people! first of all, Fae mau thanks my new followers yang sudi tinggalkan jejak durang arah blog Fae ne 😍

siapa disini ada Instagram account, be it a personal account or business or both, raise your hand 😆 

okay, serious mode is on. I just make a new Instagram account khas untuk blogging and such. so, I would like to add yours. just comment apa your Instagram username below. or if you do not want to expose it, buleh email Fae at nurfaezahabdullah1712@gmail.com thanks in advance! 

Thursday, 9 February 2017

tulis nota, surat segala.. perghh ;)

Assalamu'alaikum readers :D

semalam masa Fae bagi my students waktu rehat (fyi, Fae cigu tuition okay) student Fae yang lelaki sembahyang Isya'. yang student perempuan buat hal sendiri. 

yang perempuan I saw her writing something dalam buku diary-nya. after that Fae liat ea kuyak the written page and lipat2 jadi macam surat damit. i think she wants to give it to her friend.

seeing her doing that buat Fae teringat zaman sekulah dulu. i remember menulis nota damit or surat berlembar2 arah kawan-kawan. hehe. padahal masa tu satu kelas, mau tah jua pakai surat-menyurat. haha. klasik tapi sweet kaliah 👀

Tuesday, 7 February 2017

VIRAL!

Follow my blog with Bloglovin

Assalamu'alaikum readers :D

haa zaman sekarang ane senang saja kalo kan jadi famous. apa-apa materials yang controversial or sensationally hilarious kana upload arah Internet pasti lakas jadi viral. the materials are like video, gambar or screenshot image of Twitter or Facebook status etc.

Fae rasa lucky jadi budak 90'an yang merasa zaman main batu simban dan seumpamanya. and then seiring ngan perubahan semasa, here we are in the #ViralEra. apa-apa news even yang category sampah pun buleh jadi viral. people nowadays suka cheap news, if you know what I mean. 

ironically, this viral thing can be a positive one also. for example, a video of a stranger giving food to homeless person. ne pun buleh buat people yang meliat video atu rasa touching segala. and it is indirectly buleh memupuk perasaan simpati and making us want to do something also for the unfortunate people. inda dapat sedekah duit or benda lain, sedekahkan doa jadi tah.