Followers

Friday, 27 January 2017

segmen ice breaking by Mellya

Assalamu'alaikum readers :D

salah satu tips kalo nada idea untuk update blog: join segmen atau giveaway anjuran fellow bloggers :D

untuk first-time visitor, hi hi salam kenal dari Brunei :D


jom join segmen ne ramai-ramai okay. 

bits of info of who I am and why I blog :)



Tuesday, 24 January 2017

perjalanan sebagai seorang blogger

Assalamu'alaikum readers :D

lama rasanya Fae inda join mana-mana segmen ataupun giveaway. so, segmen Fae join kali ne asking us untuk cerita pasal perjalanan tane sebagai seorang blogger. Fae inda kisah kalo inda menang segmen ne sebab atu bukan tujuan utama Fae join. 

okay, Fae mula active ber-blogging back in 2012. but sebelum atu I did have a blog way back earlier though but inda active. plus masa atu alum berapa pandai menggunakannya so terabai lah macam atu saja. 

Monday, 23 January 2017

what do you want to know about Fae?

Assalamu'alaikum readers :D

almost seminggu Fae inda update blog. nada idea. i believe many of my blog readers still do not know much about me. sebab apa nah? sebab majority-nya are first time visitors. 

so, i guess why not we main Q&A game. you ask, I answer. jangan tanya sensitive questions sudah. haha. 

leave your question(s) in the comment section below and I will get back to them the soonest, okay?

P/S: please include your blog link jua after you done typing your question. easy for me to visit your blog, okay. thank you. 

Monday, 16 January 2017

shopping in Brunei or cross border?

Assalamu'alaikum readers :D

recently ada tersiar satu article/open letter dalam local newspaper and the headline itself instantly stirs quite a debate among the locals arah Facebook.



let the headline speaks 👌

setiap individual ada their own opinion and no one can 100% judge yang opinion durang atu wrong. 

if you (my non-Bruneian readers) ask me adakah I prefer to shop in my country ataupun luar negara? in this case let's just bagi example Miri, Malaysia lah ahh.. Miri is like the nearest shopping heaven for Bruneians though. LOL.  

for me if i am given $100 to buy books and clothes, i will choose to shop at Miri. sebab di Miri lebih banyak pilihan buku and pakaian yang lawa-lawa. plus the currency exchange of B$ to RM memang tip top. B$1 = RM3 plus. I can buy more ngan RM value. YET, this is only happen if Fae ngam pigi Miri. if not, i am okay shopping di Brunei saja. 

Friday, 13 January 2017

Fae is asking~

Assalamu'alaikum readers :D

it is the middle of month already. clock is ticking fast, tik tok tik tok tik tok. consider good lah ne permulaan taun 2017 Fae cuba kembali active ber-blogging.

just want to ask, what is the application in your smartphone that you use to update your blog? #FaeisAsking haha barigali mau tah jua ada hashtag.

share aahh. thanks in advance!

flat lay photography

Assalamu'alaikum readers :D

as promised dalam entri yang lapas Fae kan kurapak pasal flat lay photography. apa flat lay photography ne? flat ne rata. lay ne ampai (letak) nya urang Brunei. okay lame 🐩

flat lay photography ne involve taking (mostly) frame style picture dimana you kumpul various items and then you susun ikut your own creativity di atas flat surface like a marble table, and then you ambil gambar atu dari bird-eye view. see the image below. photo credit to my lovely friend Hamizah.


Wednesday, 11 January 2017

intro panjang tapi no point at all. adoii~

Assalamu'alaikum readers :D

just now sebelum Fae start typing lama Fae pikir apa bisai (bagus) Fae cerita for today's post. 

deciding whose profile I want to stalk on Instagram is much easier than deciding what topic I should write (every time) on my blog. 

i actually can talk about anything, just about anything.. be it ridiculously nonsense, something very personal and such. atu dulu..referring to the first 3 years Fae start ber-blogging. kalo y'all baca archive blog Fae yang taun sudah-sudah memang banyak entri rojak. 

Tuesday, 10 January 2017

hello Instagram users

Assalamu'alaikum readers :D

pagi Selasa yang indah 😁 okay. straight to the point saja..siapa ada Instagram account? 👀

siapa selalu check Instagram tapi jarang update? like Fae 🙋 kalo kan post gambar baru Fae akan pikir banyak kali like "alaa dalam gambar ne my friend inda pakai tudung." and such.

siapa rajin upload gambar baru arah Instagram-nya? 😏

Monday, 9 January 2017

malu pakai kacamata

Assalamu'alaikum readers :D

siapa disini pakai kacamata sila angkat kening 😉 Fae pakai kacamata jua. hehe.. since darjah 4 dah pakai. awal-awal rasa malu because bagi Fae i looked ugly when wearing one. somehow, bila dah lama pakai atu so jadi inda kisah lah.  

ne dulu punya cerita..kalo lintas budak lelaki rasa inda cool and attractive kalo pakai kacamata so i took it off lah. kunun expected budak lelaki nun akan menoleh ke arah Fae lah. UWEKKKKK!! maie ramai-ramai muntah hijau 💀💀💀💀 level perasan tahap UWEKKKKKK!! #MohonCerminDiriDuluFae

Saturday, 7 January 2017

that one friend who inspires me

Assalamu'alaikum readers :D

alahai~ lalah (letih) banar Fae hari ane. mendangani (menemani) Asimah berurusan. somehow, i do gain some knowledge from today's jalan-jalan. kami pigi ke Ministry of Finance pasal kawan ada urusan regarding lesen perniagaannya. 

who's Asimah? she is that one friend who inspires me.. well, she is a full-time private sector worker and also a businesswoman.

kenapa Fae cakap Asimah inspires me

auto-publish post: random blog post

Assalamu'alaikum readers :D

whoa permulaan 2017 untuk blog Fae buleh dikatakan berjalan lancar in a way that Fae kembali rajin meng-update blog hampir setiap hari walaupun laptop ne batahhhhhhhhhh loading-nya. GRR!

first blog post for 2017
money! duit! usin! pera! wang! apa lagi?
apa adab sebelum ZZZZ? apa?

Alhamdulillah lah atas 'kerajinan' ne. haha 😊 Fae tabik hormat to those yang berjaya maintain ber-blogging whilst earning side income from it. not that easy kalo inda ada proper planning, knowledge and commitment. 

Fae salah sorang blogger yang berangan mau make money from blogging. tapi nada proper planning, knowledge and commitment. satu pengakuan shameful from me. 



sengaja Fae tutup muka Fae 😉

Friday, 6 January 2017

apa adab sebelum ZZZZ? apa?

Assalamu'alaikum readers :D

siapa pernah kana kacau time tido uleh benda yang semacam? confirm rasa takut kan. huhu. like kawan Fae baru-baru ane ea ada cerita masa ea tido terasa macam ada gangguan. kawan Fae ne tetido, sekali ea bangun mengajut and tetiba kambang bulunya. ceritanya lagi telinganya macam rasa bangal. bangal is Brunei malay word yang bermaksud err apa ehh? Fae kurang pasti what you people (Malaysian) call it. kami urang Brunei sabut (sebut) bangal. like, telinga you buat bunyi berdesing? err inda Fae tau eh macam mana kan explain. huhu.

kalo Fae pun confirm takut bila kambang bulu tetiba. 

inda mustahil ada gangguan masa you tido. sebab tu dalam Islam ada buat panduan of what you should do bila you terasa macam kana kacau masa tido. silakan rajin meng-google and bertanya arah pakar ugama okay.

basically, apa adab sebelum ZZZZ? apa?

Wednesday, 4 January 2017

money! duit! usin! pera! wang! apa lagi?!

Assalamu'alaikum readers :D

definitely untuk taun baru ne ramai yang pasang azam macam-macam. azam Fae? nada. setiap taun berazam mau saving duit tapi alahai terpakai jua akhirnya duit atu. haiya~~

cakap pasal saving duit Fae tabik hormat to those yang berjaya menahan godaan kejam daripada spending your saving. hehe. iman mesti kuat or else gatal tangan ane kan kurik duit simpanan. hehe. 

who says money is not everythingmoney! duit! usin! pera! wang! apa lagi?! 

cubalah y'all hidup without money di zaman yang mana almost everything perlukan money

Tuesday, 3 January 2017

first blog post for 2017

Assalamu'alaikum readers :D

first blog entry untuk 2017 😎

haa ramai yang post di social media account masing-masing pasal selamat tahun baru bla bla bla. Fae pun mau jua eh. haha. Fae post di blog saja. 

jangan tanya Fae apa azam Fae untuk taun baru ane. setiap taun simpan azam tapi jarang kan menjadi. hampa. haha. so better inda payah berazam bagai. chill saja 😎

yang pasti i am working hard to be manusia yang penyabar, pemaaf and berfikiran positif selalu. susah tapi Fae mesti cuba. huhu.