Followers

Sunday, 6 August 2017

I am 'back' after three months cuti

Assalamu'alaikum readers :D

wow 3 bulan blog Fae inda ada update baru. ntah lah, komitmen untuk berblogging tu nada lagi. shall I stop blogging once and for all? ataupun cuti panjang and come back suatu hari nanti? ntah lah..

apa khabar kawan-kawan blogger Fae? ada cerita best? maie maie story mory arah comment section below. haha.

btw macam mana update blog account? pelik semacam Fae liat wajah blog Fae sekarang. you see lah arah setiap bar suruh Fae update account to enable bal bla bla...

Thursday, 11 May 2017

blogging: remove saja blog Fae dari bloglist y'all

Assalamu'alaikum readers :D

blogging: remove saja blog Fae dari bloglist y'all ll sebenarnya awal dah Fae sedar problem ne sebelum ada rakan blogger komen bagitau durang cannot see Fae punya latest entry dalam bloglist durang. macam blogger Ana Suhana.. see gambar below. 

Wednesday, 10 May 2017

ragam: pakai seksi tapi?

Assalamu'alaikum readers :D

ragam: pakai seksi tapi? ll beberapa minggu yang lalu (eh expired dah cerita ne LOL) Fae pigi ke tamu sama kawan rapat Fae. masa tengah pusing-pusing cari parking ada sorang lady ne mau melintas jalan. pakaiannya seksi. and biasa lah mulut manusia (seperti kami) mula lah sibuk mengata. 

Astaghfirullah...

but somehow Fae lakas sadar (sedar). terus Fae cakap arah kawan lebih kurang like, walaupun pakaiannya macam atu tapi manatau hatinya baik. terus durang cakap yang positif saja. haha. 

memang masa ne pun kalo Fae terliat perempuan seksi Fae inda mau judge yang bukan-bukan. Fae manusia yang banyak buat dosa also. ada hati kan judge urang lain. 

Astaghfirullah...


random: layankan saja

Assalamu'alaikum readers :D

random: layankan saja ll seriously, mood blogging Fae makin hari makin hilang ke laut dalam sudah. tipu lah kalo Fae gtau Fae susah cari masa untuk update blog. ntah lah...semua motivation untuk terus blogging like no use sudah. 

Tuesday, 2 May 2017

random: gambar

Assalamu'alaikum readers :D

random: gambar ll kalo y'all perasan kebanyakan previous posts Fae dari bulan April Fae inda banyak include gambar. even ambil gambar pakai phone pun jarang dah. sebab quality gambar dari phone camera Fae bida :( bida ne apa? bida ne maksudnya hodoh/buruk. cakap Brunei bah tu. haha.

tapi somehow Fae rasa blog Fae macam...empty :l so empty and boring nada banyak gambar atu. inda meriah. huhu. 

Sunday, 30 April 2017

segmen bloglist by Saghah

Assalamu'alaikum readers :D



random: sesi serang blog y'all!

Assalamu'alaikum readers :D

random: sesi serang blog y'all! ll Tik tok tik tok! Manfaatkan the last few hours before bulan April melabuhkan tirainya. Starting pertengahan April aktiviti blogging Fae slow down sikit, ditambah lagi Fae kana sakit gastric...memang no mood kan update blog and also blogwalking.

I just woke up from afternoon nap by the way...

alright, blog siapa yang first Fae mau serang dulu ne? haha. anyway, thanks to those yang sudi tinggalkan jejak ke blog Fae yang boring ne.


Wednesday, 26 April 2017

motivation: tapi kenapa?

Assalamu'alaikum readers :D

motivation: tapi kenapa? ll dalam previous post Fae ada bagitau Fae sakit gastric. seminggu dah :( bila datang sakit terus hilang mood kan buat aktiviti rutin/masa lapang. tapi... sampai bila? sampai bila mau manjakan sakit ne? huhuhu.

sakit dugal ne pun on off on off datang in a day atu. bukan kritikal pun sakit dugal ne. tapi bila dah seminggu kana gastric siapa tahan :/

Tuesday, 25 April 2017

FaeIsAsking: cara anda merawat gastric

Assalamu'alaikum readers :D

FaeIsAsking:: cara anda merawat gastric ll start hari rabu lapas Fae diserang gastric until today. inda sure lah apa punca utama Fae kana gastric ahh. but I believe dari pemakanan Fae. bilanya kana gastric mood blogging pun kelaut. hence, this explains why Fae senyap beberapa hari ne. 

Friday, 21 April 2017

teguran: sikap suka cakap lepas

Assalamu'alaikum readers :D

teguran: sikap suka cakap lepas ll having a person yang rapat ngan you memang best. because you have someone bila you perlu dikala suka dan duka. tapi that person got this one attitude yang buat you makan hati dan memendam rasa

apa attitude-nya atu? sikap suka cakap lepas. yup. 

lifestyle: malas seterika tudung

Assalamu'alaikum readers :D

lifestyle: malas seterika tudung ll bila kawan message bagitau yang ea soon kan sampai rumah tapi you alum lagi terikah (seterika) tudung, baju bla bla bla. Fae selalu kena ne situation macam ane. jujurnya Fae inda suka menerikah. leceh bah. sebab tu Fae selesa pakai T-shirt and jeans kalo bejalan sebab no need to iron. 

Thursday, 20 April 2017

segmen: seorang Syed nak bloglist

Assalamu'alaikum readers :D

segmen: seorang Syed nak bloglist ll bila you run out of ideas untuk update blog so bila ada kawan blogger buat segmen memang cun lah timing-nya. 



Syed suruh bagi reason kenapa we want to be in his bloglist. ermm reason Fae *usap-usap dagu dulu* jujur, Fae inda tau. haha. kalo Syed sudi masukkan blog Fae dalam bloglist pun Fae rasa Alhamdulillah thank you Syed.

Syed also suruh we buat review about his blog. bab review ne Fae pun kurang. haha. tapi satu Fae mau puji. Fae suka blog header Syed. cantik! perfect ngan jiwa Fae. haha. 

bah atu saja Fae dapat repekkan. haha. 

Segmen 'I AM BLOGLISTED BY MRS PIP'

Assalamu'alaikum readers :D

Segmen 'I AM BLOGLISTED BY MRS PIP' ll jom join hehe




lifestyle: siang hibernate, malam jadi kelawar

Assalamu'alaikum readers :D

lifestyle: siang hibernate, malam jadi kelawar ll that's me. dari zaman sekulah dah macam ne. kalo buat revision or blogging or apa-apa saja lah, selalunya Fae akan lebih 'productive' sebelah malam. siang hibernate. hohoho...

bagi Fae kalo sebelah siang, lambat sikit kan ambil feel ataupun mood before start doing something. contohnya macam Fae planning mau cuci pakaian pukul 8 pagi. tapi end up washing at 11 a.m. badan Fae suka bermalasan sebelah siang. alahai...

bila malam menjelma, jadi batwoman tia. haha. Fae susah tido awal. yang Fae inda suka is bila badan rasa lalah (letih) hantap (sangat) but mata and otak ne masih aktif bekaja (bekerja). kusut bah macam atu. 

siang banyak hibernate, and thus Fae sendiri yang banyak rugi. sebab apa nah? sebab masa banyak terbuang macam atu saja. aduhai... mohon berubah Fae.

and inda salah 'mengelawar' sebelah malam asal you inda lalai sampai memudaratkan kesihatan gara-gara inda cukup tido. jangan 'mengelawar' buat benda sia-sia sudah...

right now Fae 'mengelawar' pasal mau update blog and BW.




Tuesday, 18 April 2017

segmen tonton Ucing nak try irama Melayu

Assalamu'alaikum readers :D

segmen tonton Ucing nak try irama Melayu ll jom support segmen Ucing :) klik sini



blogging: aku follow tapi aku tak baca entri kau

Assalamu'alaikum readers :D 

blogging: aku follow tapi aku tak baca entri kau ll haa~ anyone? Fae akui Fae ada follow some bloggers tapi Fae jarang baca entri durang walaupun sometime ada teliat update arah blogger dashboard feed Fae. satu pengakuan bahaya. oops!

jangan kecam Fae dulu. 

tipu lah kalo Fae cakap Fae inda pernah baca their posts. masa awal-awal follow atu memang lah Fae ada singgah. then lapas atu lama-kelamaan Fae hilang minat kan singgah lagi. 

why Fae why?

Monday, 17 April 2017

self-reminder: don't judge

Assalamu'alaikum readers :D

self reminder: don't judge ll this afternoon I went to kedai cube mau bali food. there, I saw a young girl bercerita sama worker disana. I think they are friends. I was quite annoyed with the young girl because her voice was so loud ngan slang yang ntah apa-apa ntah...I mean like, c'mon, the shop space is small and yet you bercerita basar suara atu seolah-olah inda respect customer bah. sudah atu tepuk-tepuk meja cashier. aduhai dik...

geram bah Fae. kalo y'all berada ditempat Fae I bet y'all pun akan berpikiran sama macam Fae, that the girl seolah-olah mau cari attention. I was the only customer masa atu anyway.

when I wanted to put my items yang I beli diatas meja cashier, the young girl said, "sorry," and then give space for me untuk buat bayaran. 

wow.

Thursday, 13 April 2017

motivation: kenapa Fae inda mau berhenti blogging? yet.

Assalamu'alaikum readers :D

motivation: kenapa Fae inda mau berhenti blogging? yet. ll Fae bukan blogger yang terer bab coding, yang khatam pasal SEO, yang layak bagi blogging tips. no. Fae cuma blogger yang always struggling mencari idea untuk write a new post, yang miliki trafik blog teruk, yang punya komitmen hangat-hangat tahi ayam bila cakap pasal target dalam blogging.

sekali Fae miss satu hari untuk update blog, haa berhari-hari Fae will malas update blog. because komitmen tu kurang. 

tapi sekali Fae konsisten update setiap hari, haa ambik kau sampai sangal belakang, pinggang and mata ane mengadap laptop memanjang.

I am still trying to find my lucky spot dalam dunia blogging ne. 

kenapa Fae inda mau berhenti blogging? yet. walaupun sedar trafik blog teruk. sebab minat yang masih ada untuk terus menulis di alam maya. sebab Fae masih percaya akan ada rezeki Fae mencari makan melalui blog. sebab Fae mau catit momen-momen hidup Fae, share my thoughts with the world and abadikannya dalam blog sendu ane. melainkan I decide to remove it. sebab masih ada kawan-kawan blogger yang sudi singgah ke blog Fae. sebab ada durang ne lah maka blog Fae masih hidup until now. 

thank you, guys. 

moment: tengok kereta sebelah sebelum bersin...

Assalamu'alaikum readers :D

moment: tengok kereta sebelah sebelum bersin... ll this awkward moment recently happened to me, masa atu Fae dalam kerita kawan. tetiba hidung ne gatal mau bersin. so, Fae pun quickly tekan turun button cermin. because kawan Fae ne jenis yang if you sneeze inside her car, she will turunkan cermin konon mau buang germs yang stuck inside. hahaha.

masa Fae turunkan cermin terus Fae ACHOOO! and and and masa atu baru Fae perasan ada people dalam kerita parking sebelah kami! I think urang atu sempat meliat gelagat Fae bersin hahaha. kau ingat mimik muka you masa bersin cute kah? hahaha. ditambah lagi ngan suara you bergema ACHOOO! hahaha. hilang ayu, bro. LOL.

Allah, terus Fae jadi malu. kawan pun apa lagi, gelakkannya Fae! huhuhu. sempat urang atu menoleh lagi masa kerita kami mula beredar meninggalkan parking area tu. malu I sis -.-

motif entri? tutup both hidung and mulut quickly when you feel like want to sneeze. can wash your hands afterwards kalo ada bawa air ataupun wipe pakai wet tissue. and sebutlah Alhamdulillah lapas bersin. sekian kisah awkward moment Fae. haha. 

Wednesday, 12 April 2017

random: being random~

Assalamu'alaikum readers :D

random: being random~ ll beberapa hari yang lalu I was feeling down in the dumps.. macam-macam masalah yang dipikirkan sampai affected my mood untuk buat aktiviti masa lapang Fae termasuk blogging. 

but masalah inda akan selesai if I just sit, doing nothing. masalah inda akan selesai if I post status mengadu arah Facebook, Instagram or pok pek pok pek on blog. 

so, tak nak sad sad.. tak nak stress stress.. 

ciinggg, senyum! 

antara 3 bau ane...bau bangkai, bau tahi and bau sampah...mana satu you tutup dulu? haa jawap jawap~







Friday, 7 April 2017

Lifestyle: simpan gelas/cawan dalam refrigerator untuk sejukkan air

Assalamu'alaikum readers :D

Lifestyle: simpan gelas/cawan dalam refrigerator untuk sejukkan air || Buka esbok atau bahasa omputehnya refrigerator. Check dalam, nada air sajuk. Check water dispenser pun kurang air dah. Stok air mineral sudah habis. Water filter rusak. 

Tekak haus mau minum air sajuk.

Last night I remember my niece isi air dalam gelas yang disambutnya dari water dispenser and gelas atu ditaruhnya dalam esbok. 

So, Fae pun ambil mug. Sambut air panas dari water boiler. Hahaha. And then taruh arah level atas sekali dalam esbok.

Berblogging, sekadar suka-suka ataupun serius ingin menjana income?

Assalamu'alaikum readers :D

Berblogging, sekadar suka-suka ataupun serius ingin menjana income? || Fae percaya setiap blogger ada sebab sendiri kenapa durang mula berblogging. Ada yang bermula for fun and dari fun jadi serious. Ada yang bermula for serious purpose (macam berbisnes) and sekarang pun masih serious. Ada yang bermula for fun and sekarang pun masih tahap 'funNY' prestasi blognya (ehem, this is like MINE!). Serious purpose maksud Fae atu is to generate side income from blogging.

Fae mula berblogging awal tahun 2012. Minat menulis di alam maya dan jua mau cuba generate side income from blog adalah sebab yang mendorong Fae buat Belog Urang Brunei. Tapi yang part make money from blogging tu sejujurnya Fae inda pernah usaha keras untuk menjadikannya kenyataan. Nada proper plan, nada strategi, nada komitmen so bye bye lah opportunity. 

dUCkies! It is not just an ordinary duck. It is a ROYAL DUCK!

Assalamu'alaikum readers :D

dUCkies! It is just not an ordinary duck. It is a ROYAL DUCK! || Haa remember janji Fae mau cerita pasal teaser semalam? Alright, may I know siapa peminat tudung Duck here? Duck is a popular (and expensive) scarf brand founded by Vivy Yusuf. She is a successful entrepreneur (co-founder of Fashion Valet) and has inspired ramai wanita diluar sana untuk berani capai your dreams! And I believe Vivy Yusuf's dream to collaborate with Brunei's Future Queen, HRH Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah, akhirnya tercapai! 

Now semua dUCkies sudah buleh tarik nafas lega because kelmarin telah diadakan pelancaran rasmi The Royal Duck yang mengambil tempat di The Empire Hotel, Brunei


Teaser lah sangat LOL

Assalamu'alaikum readers :D

Teaser lah sangat LOL || Komitmen. Usaha keras. Rajin. Semua bersatu demi mengukuhkan 'jenama' blog anda. Tapi when the clock strikes past 12 a.m, segala komitmen, usaha keras, rajin pun kelaut walaupun you got idea(s) dah untuk update blog. Ditambah lagi you did not get enough sleep the night before.

Atu tah rasa Fae sekarang. Got ideas dah untuk my new post but ngan utak Fae yang separuh mamai dah ne, I think better Fae share it in next post saja. Inda Fae dapat karang better ayat ngan brain Fae yang separuh mamai dah ne. Zzz...

In this post, consider macam teaser dulu lah. Haha. Wondering apa Fae mau cerita in next post? Not sooner. Because I want to zzz soon. It's past my bedtime already.

Okay, siapa peminat tudung Duck here? 

Atu tah teaser Fae.

Sekian. Haha. 

Teaser lah sangat LOL.

Thursday, 6 April 2017

Who do I always stalk on Instagram? Bear with me, coz it's a long post!

Assalamu'alaikum readers :D

Who do I always stalk on Instagram? Bear with me, coz it's a long post! || Haa siapa hantu Instagram sini, angkat tangan! (Fae angkat tangan, banar bah...angkat tangan sebab mau stretching haha). Fae sudah makin boring online Facebook so I beralih ke Instagram. Hobi Fae suka stalk people on Instagram. Oops!

Haa you guys rasa siapa Fae suka stalk? Golongan artis? Public figure? Family? Friends? Random people?

Haa sila liat screenshot dibawah ne. Before you continue reading, I would like to warn you that this is gonna be a LONG post. So kalo rasa inda sanggup baca buleh tekan butang X hehe. Peace. Once in a while bah Fae buat long post so please lah bagi chance. 


Wednesday, 5 April 2017

bila wallet hilang Fae baca ne...

Assalamu'alaikum readers :D

bila wallet hilang Fae baca ne... ll on Monday hari tu, Fae jalan with my bestie, Lina. kami singgah di Restoran Ayamku because Fae mau bali tapau. 

okay, atu cerita hari isnin ahh..

then on Tuesday, which was yesterday (duhh) before pigi ke tempat kaja (tuition) Fae and colleague singgah arah gerai to buy nasi katok. masa atu baru Fae realised wallet Fae nada. so Fae pinjam duit kawan.

sampai saja di tuition masih Fae wondering dimana banarnya I last put my wallet. ada dua kemungkinan saja yang Fae terpikir.. satu tertinggal di rumah. kedua tertinggal dalam kerita Lina lapas singgah di Restoran Ayamku hari tu. panic tu of course lah, tapi Fae inda show dapan kawan. 

Tuesday, 4 April 2017

Bila Fae blogwalking...

Assalamu'alaikum readers :D

Bila Fae blogwalking... ll lapas blog Fae bertukar wajah terus double semangat mau blogwalking. baca sini. fungsi blogwalking ne memang useful untuk build up kelompok regular visitor for your blog. walaupun your blog very stunning the design tapi you malas blogwalking or balas jejak kawan blogger, lama-lama durang akan rasa macam "buat apa aku baca blognya, ea inda jua pernah singgah blog ku." 

it'd be another different story if the blogger jenis relax and inda kisah langsung if ada blogger yang soooooooo seldom singgah blognya. and I think, diri Fae buleh dikategorikan blogger yang jenis relax atu. why do I say so? sebab I have quite a number of bloggers dalam my list yang soooooooo seldom singgah my blog...and Fae inda kisah pun walaupun I kadang-kadang ada drop by at theirs. 

Dear blogger Noor Maizan, sila baca ne...

Assalamu'alaikum readers :D

Dear blogger Noor Maizan, sila baca ne... ll dalam 2 3 hari lapas blog Fae ada masalahfollower widget Fae (Google Friend Connect) tetiba hilang! even worse, blog background Fae yang gambar cupcakes atau pun hilang design-nya. not only that, kebanyakan gambar-gambar yang Fae upload dalam post pun hilang. the old header was gone, too. lintang-pukang blog Fae ulehnya!



sepatutnya yang arah atas sekali tu adalah letaknya follower widget Fae...

Monday, 3 April 2017

Oops!

Assalamu'alaikum readers :D

Oops! || Something is not right ngan blog Fae. Later saja Fae mekanik.

Sunday, 2 April 2017

Tips before you deactivate Facebook account

Assalamu'alaikum readers :D

Tips before you deactivate Facebook account || I realise I have been spend less time on Facebook. I feel that Facebook makin boring. Waiting for one fine day untuk deactivate my Facebook account

The reason why I feel Facebook makin boring? Ermm just rasa boring saja. Nada apparent reason though.

Fae's tips before deactivating Facebook account:

Cara baru Fae motivasikan diri Fae

Assalamu'alaikum readers :D

Cara baru Fae motivasikan diri Fae || April 2nd...what do we have today? Ermm banyak benda Fae mau buat banarnya. The question is rajin atau malas ja. LOL. Anyway, siapa rajin share or read quotes? Motivational quotes ka, fitness quotes ka, friendship quotes ka, apa saja quote lah... Fae inda rajin...

Yet kalo Fae baca motivational quotes yang people share, tetiba Fae akan rasa adrenaline rush dalam diri Fae and rasa bersemangat tia for example to improve kehidupan sekarang. Tapi...haa ada tapi okay. Rasa semangat tu tetiba gone and I eventually (and always) lupa akan quote that I read when I do other thing. Sigh.

Because of this I've come up with an idea. I wrote 4 motivational quotes on a small piece of paper. And then I lekat arah phone casing. I always bawa phone kemana saja so I think better lah I stick it arah phone casing. Bila I grab my phone, my eyes akan teliat and baca kertas quote atu. Boleh jadi macam satu daily reminder for me.

Hopefully this method berjaya... 



Two true stories...

Assalamu'alaikum readers :D

Two true stories... || Ewah ewah macam serious ja bunyi tajuk atu. Haha. But true bah cerita yang Fae akan share shortly ne... First, just want to know how everybody is doing so far? Hope bulan April ne akan bring more joy, less drama in our life.

Alright, the first true (LOL) story is pasal my students arah tuition tempat Fae mengajar. Usually around 8 pm-ish semua students will have their break and the Muslim boys ada yang solat Isya' berjemaah. 

Thursday, 30 March 2017

Nazalita ohh Nazalita

Assalamu'alaikum readers :D

Nazalita ohh Nazalita || Who's Nazalita? She is one of my students. Fae guru tuition by the way. Last Monday masa breaktime, some students ada yang keluar meliat ikan yang dipancing uleh Aiman and Aliyan. Ikan dalam longkang dibelakang tuition... They called it ikan dalak. 

Bila makin ramai yang keluar kami suruh Nazalita panggil kawan-kawannya masuk. 

So, Nazalita buka pintu and selamba jerit "semua ikann masukk!"

Fae, kawan Fae yang cigu (cikgu) jua and other students ketawa mendangar Nazalita cakap cematu. 

Nazalita ohh Nazalita~

Motif entri: hidup ne kadang perlu hiburan sikit untuk kurangkan stress. Hiburan yang berpada-pada lah.. 


Tuesday, 28 March 2017

Fae wants vacation! anyone care to sponsor? LOL.

Assalamu'alaikum readers :D

Fae wants vacation! anyone care to sponsor? LOL. ll it is almost the end of March. talking about my life progress for the past three months? there aren't any achievements that I can proudly share with the world. so many undone urusan duniawi. hold on... I am writing this not to complain or mengadu about my life problems. so what is it all about then I am posting this up? 

yup, that's it! I need a long vacation!

Monday, 27 March 2017

heat strikes, so call up for indoor activities!

Assalamu'alaikum readers :D

heat strikes, so call up for indoor activities! ll the weather lately inda menantu. sekalinya panas, panas berabisssss. sekalinya hujan, sepanjang hari bumi basah. nevertheless, I feel bersyukur di Brunei nada typhoon and such. during very hot weather it is advisable to stay indoor. or else you jadi ikan masin garing. eheheh..

thinking to go out but the heat outside is of no pleasant to do outdoor activity. menapak selangkah dua sudah be like, "panasss ehhhh!" even drinking a glass of cold water filled with ice pun rasanya not enough. tekak ne masih terpekik-pekik minta air sajuk lagi. suhu air-cond pun sudah low berabis. kalo tah buleh gantung-gantung bawah air-cond atu menikmati hawa sajuk ahh. eheheh..

Saturday, 25 March 2017

Craft: paper explosion gift box

Assalamu'alaikum readers :D 

Craft: paper explosion gift box ll 3 days ago I've started making a paper explosion gift box. It is not finish yet. Cuma tinggal decorating the box. I am not very creative although I minat banar kan craft. Maybe Fae inda practise membuat craft selalu sebab tu Fae masih slow. 

I am sooo loving setiap craft videos that I watch on YouTube. Sooo creative bah hasil tangan durang atu. Idea mesti banyak and pelbagai. Eh, you can do business bah by making and selling crafts. Any kind of crafts. My interest in craft is more into paper crafting because for me that is the 'easiest' craft to do. Lol.

Friday, 24 March 2017

Fae is geram

Assalamu'alaikum readers :D

Fae is geram ll GRRRR!!!! this ****** Internet connection banar-banar menguji kesabaran Fae! awal-awal Fae blogwalking dalam 20 buah blog okay ja Internet. then lapas atu start tia macam **** Internet ane! hilang mood Fae kan blogwalking ulehnya (olehnya) tarus. balik-balik Fae takan publish comment tapi yang keluar was your Internet connection is lost bla bla bla pfftt! mana-mana blog yang terima few comments dari Fae bukan Fae berniat kan spam tu okay. Fae inda sure bah sudah publish or not Fae punya komen especially blog yang setting-kan comment moderation in their blog. 

Sunday, 19 March 2017

entri pendek bah

Assalamu'alaikum readers :D

entri pendek bah ll alahai 2 days inda banyak blogwalking and nada up post baru, teruk bah trafik blog Fae jadinya... oh ya, segmen Fae tamat hari ne. a heartful terima kasih to those yang sudi joined. check senarai peserta di sini.

I need to selesaikan few things first before Fae buleh start blogwalking karang. so nantikan kunjungan Fea ke blog y'all, okay ;) 




lakastah join segmen belog urang brunei

Assalamu'alaikum readers :D

lakastah join segmen belog urang brunei ll ne sticky post sampai 19th March. scroll bawah to read the latest posts. seeing some of my fella bloggers buat segmen so Fae pun mau cuba make one. so Fae harap ada yang sudi join lah. heee~ 



banner level kesian LOL

syarat-syaratnya:

1. buat satu entri bertajuk "lakastah join segmen belog urang brunei"
2. answer SALAH SATU daripada soalan-soalan ne: apa komen terburuk pernah reader tinggalkan dalam entri anda? OR selain daripada reader Malaysia, negara luar mana lagi yang pernah komen entri anda, jika ada?

Fae pernah received komen yang mengguris perasaan Fae. lamaaaa sudah entri tu. inda lagi Fae ingat tahun berapa punya post. I know niat reader tu mungkin mau tagur (tegur) Fae tapi janganlah pakai ayat yang buat Fae kecil hati. sebab reader tu kurang berkenan kali ngan cara Fae shared my entry link arah satu entertainment blog ne; BeautifulNara.com. kenalkan blog ne? niat Fae just mau cari more readers so Fae shared lah arah mana-mana site. sedih. 

3. taruh banner diatas dalam entri anda and backlink kan here. 
4. komen entri penyertaan anda dibawah.
5. garu ketiak anda. eh, salah. kekekeke!

p/s: terpulang kepada anda mau follow my blog ke inda. kalo you follower BARU, please komen anda follower nombor berapa okay? thank you. 

tarikh tamat segmen: 19hb Mac 2017 (edited)

Fae bagi tempoh seminggu. k papai! 

Friday, 17 March 2017

Testing ja..

Assalamu'alaikum readers :D

Fae cuba testing up entry pakai handphone, using the app Chrome. 

Testing. Testing. 

Wednesday, 15 March 2017

The Sunshine blogger Award

Assalamu'alaikum readers :D

The Sunshine Blogger award ll untuk kesekian kalinya Fae kana tag uleh rakan blogger Cikla and Unni Anje dalam segmen Sunshine Blogger Award. semua rules Fae ikut kecuali no 3 sorry heee~ anyway, thanks ahh. Fea combine-kan ja semua soalan both dari Cikla and Unni Anje.


  • Thank the person(s) who nominated you in a blog and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominated 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display THE SUNSHINE BLOGGER AWARD logo on your post and or your blog

Tuesday, 14 March 2017

why is it difficult to attract or increase the no of followers for your new Instagram account?

Assalamu'alaikum readers :D

why is it difficult to attract or increase the no of followers for your new Instagram account? ll 
siapa ada Instagram account? when you first buat Instagram, how do you cari and tambah followers? if you change your Instagram privacy setting from public to private, mungkin payah sikit untuk urang kan follow especially untuk new Instagram account. btw 2 hari lagi before segmen Fae tamat. join ye ;)


Instagram baru Fae khas untuk update my blogging activities..

why is it difficult to attract or increase the no of followers for your new Instagram account? the reasons below are just my personal opinion. 

Monday, 13 March 2017

The Sunshine Blogger Award

Assalamu'alaikum readers :D

The Sunshine Blogger Award ll untuk kali kedua Fae kana tag uleh kawan blogger si Ucing Kadayan dalam segmen Sunshine Blogger Award. semua rules Fae ikut kecuali no 3 sorry heee~ anyway, thanks ahh Ucing Kadayan. teringin ku dangar kita bekurapak Brunei Kadayan dalam blog eheh..
  • Thank the person(s) who nominated you in a blog and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominated 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display THE SUNSHINE BLOGGER AWARD logo on your post and or your blog



Segmen Bloglist April 2017 by Farah Shahidah

Assalamu'alaikum readers :D

Segmen Bloglist April 2017 by Farah Shahidah ll ehehh active Fae ikut segmen kawan-kawan blogger dalam bulan ane. kali ne jom meriahkan segmen Fashapurple (click the link). tarikh tutup segmennya 31 Mac 2017.  


berkenaan blog Fae? ermm mine doesn't has a niche. it is just a random blog. bebel-ing pasal apa-apa saja yang random yet Fae cuba avoid writing post yang banyak sia-sia isinya... 

ane ahh anee bahh...

Assalamu'alaikum readers :D

ane ahh anee bah... ll imagine this scenario, okay.

Abu driving kerita. Ali duduk di sebalahnya. Aman duduk di seat belakang.

Aman, " kamu.. kamu pernah pigi ke bangunan ane? masa ane tutup sudah." 

Abu & Ali, " bangunan mana?" (inda menoleh arah Aman di belakang)

Aman, "nee bangunan ne bahh.."

Abu & Ali, "kiri atau kanan??"

Aman, "ane ahh nee..." (tunjuk-tunjuk tapi Abu & Ali inda jua menoleh ke kearah Aman)

Abu & Ali, "@$%&^##$%#(&^%"

Aman, "bangunan sebalah kiri ahh.."

pengajarannya: lain kali be specific atau detail bila becerita atu. wherever we are, whatever situation we are in, whoever we are talking to..bila becerita dalam suasana santai ataupun becakap sesuatu yang penting be specific atau detail. tapi janganlah tokok tambah cerita..tu dah masuk kategori membual (menipu) tu. 

extra note: ada urang yang jenis focus bila driving so jangan harap ea akan menoleh ke belakang melainkan ea liat through rear mirror. ada jua jenis urang yang reckless bila driving. kepala tetoleh sana sini, tangan tejangkau (pegang/ambil) atu tejangkau ane, driving terlalu laju. macam inda sayang nyawa lagi. 

boleh bah kalau kau heee~

Sunday, 12 March 2017

senarai peserta "lakastah join segmen belog urang brunei"

Assalamu'alaikum readers :D

senarai peserta "lakastah join segmen belog urang brunei" ll Fae mau ucapkan thank you banyak-banyak kepada yang sudi join segmen Fae. below is the list of peserta-peserta yg gojes dan ensem. 


Segmen BLOGLIST April 2017 ciklapunyabelog dot blogspot dot my

Assalamu'alaikum readers :D

Segmen BLOGLIST April 2017 ciklapunyabelog dot blogspot dot my ll haa walaupun segmen Fae masih ongoing tapi inda bermakna Fae inda buleh join segmen rakan blogger yang lain. support sesama blogger tu yang penting kalo ingin kekal lama dalam dunia blogging. well, without further bebelan let's meriahkan segmen sis Cikla ;)




semua social media sis Cikla dah Fae follow kecuali Twitter. pasal nada Twitter. komen Fae pasal blog sis Cikla? the blog is simple dan entri mudah dibaca. Fae inda pandai review blog urang banarnya. hee~

Fae tag Acu Yuhan dan Siti Rohaida 💃💃

lagi cerita pasal public figure

Assalamu'alaikum readers :D

lagi cerita pasal public figure ll it's sunday! a good day to rest puas-puas. actually, Fae siap taip entri ne on Friday. but I scheduled it to be published today. okay, Fae pernah cerita pasal public figure dalam entri ne. now, Fae mau cerita lagi pasal public figure. kali ne different person. 

this one public figure pernah viral back in 2013 if I am not mistaken. viral pasal apa? no need lah for me to tell apa sebabnya demi menjaga air muka public figure tu. plus, she is wearing hijab now. masa ea viral dulu ea balum berhijab. 

Saturday, 11 March 2017

what is your wishlist?

Assalamu'alaikum readers :D

what is your wishlist? ll I believe semua urang ada their own wishlist. clap! clap! clap! if apa yang you wish ada yang sudah tercapai. if ada yang balum tercapai, work hard for it! anybody want to know what my wishlist is? HAHA!

♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬♫♪♬

Fae's wishlist:

Friday, 10 March 2017

HELP!

Assalamu'alaikum readers :D

HELP! ll something is not right with my blog. time Fae tengah menaip this post, every few seconds akan keluar benda annoying ne. GRR!



I don't think it has to do with the speed of my Internet connection. because when I open other sites macam Facebook, YouTube okay ja durang loading. 

eshh apa sebenar masalahnya ne! I think more than 30 times sudah benda annoying tu menyamak time Fae tengah rushing menaip post ne. banar-banar menguji kesabaran Fae! help Fae huhuhu :(

Thursday, 9 March 2017

The Sunshine Blogger Award

Assalamu'alaikum readers :D

The Sunshine Blogger Award ll I'd like to thank Blogger Anum because sudi tag Fae dalam award challenge ne. the rules are:

  • Thank the person(s) who nominated you in a blog and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominated 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display THE SUNSHINE BLOGGER AWARD logo on your post and or your blog


your daughter; your princess or spoilt brat?

Assalamu'alaikum readers :D

your daughter; your princess or spoilt brat? ll haa ne Fae mau tagur (tegur) sikit. to all parents yang ada daughter, it is okay untuk manjakan your daughter ngan kemewahan. who doesn't want their daughter hidup cukup serba serbi. sampai ada yang bagi nickname anak perempuannya 'princess'.

kadang Fae perhatikan ragam parents ngan anak perempuan durang arah social media, yang real life punya act pun ada, even arah reality TV program (ne kebanyakannya melibatkan artis). untung if you jadi daughter yang kana treat macam princess. apa saja kemahuan anak momma and dadda will try to tunaikan waima setiap kali keluaran iPhone terbaru momma and dadda paksa cucuk mesin ATM. asalkan princess momma and dadda happy. 

but have you, dear parents, mengajar your daughter how to act like a true modest princess? apa guna you curahkan perhatian setinggi menggunung, kemewahan duniawi if you don't teach your anak AKHLAK-AKHLAK MURNI. mengajar sekali dua inda cukup. untuk terapkan NILAI-NILAI AKHLAK MURNI dalam diri anak-anak won't give you overnight result if you don't teach them consistently. 

Wednesday, 8 March 2017

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

Assalamu'alaikum readers :D

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket" ll okay, for the second post untuk hari ne Fae post pasal segmen lagi. kali ne Fae join segmen Bro Hasrul Hassan yang rajin bagi blogging tips and nasihat

katanya if you join segmennya ne your blog traffic akan meroket naik! tapi you need to pilih satu entri saja dalam your blog that you want the traffic to be boosted up! 

so, Fae mau the traffic untuk post https://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/2016/05/why-do-you-blog-what-is-it-for.html meroket! heee~

Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket

klik banner untuk join okay

below ne I kopipes dari entri Bro Hasrul hassan

Orait. Nak join? Penuhi syarat berikut ye ...
  1. Peserta mesti ada blog.
  2. Peserta diwajibkan untuk buat satu post ringkas dengan meletakkan banner segmen ini dalam post berkenaan. Banner tersebut mesti link ke blog/post ini.
  3. Dalam post tersebut, sila letakkan satu URL blog post anda yang anda mahukan trafik meroket. 
  4. Wajib untuk LIKE page HASRULHASSAN.COM (klik sekarang dan LIKE)
  5. Wajib untuk LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL (klik sekarang dan LIKE)
  6. Wajib untuk FOLLOW Google Profile Hasrul Hassan (klik dan FOLLOW)

PENCARIAN BLOGLIST APRIL - JUN 2017

Assalamu'alaikum readers :D

entri pertama for today Fae post pasal segmen anjuran Cik Kejupenyet. quite ramai yang buat segmen lately ne oh. bagus good job. heee~


jom meriahkan segmen kawan blogger kiter ne. the more the merrier. salam kenal dari brunei ;)


Tuesday, 7 March 2017

language game "saya suka makan sayur"

Assalamu'alaikum readers :D

suddenly I feel like want to play 'language game'. just a game I made up myself. just for the purpose untuk update my blog today. haha.

I'd like to know...if I write "saya suka makan sayur" I wonder what do they say it in foreign languages 😎

if you translate "saya suka makan sayur" in:

1) in Spain: Me gusta comer verduras

2) in FrenchJ'aime manger des légumes

3) in Italian: Mi piace mangiare verdure

4) in DanishJeg kan lide at spise grøntsager

5) in PortugueseEu gosto de comer vegetais

6) in GermanIch mag Gemüse zu essen

7) in BosnianVolim da jedem povrće

8) in DutchIk hou om groenten te eten

9) in FilipinoGusto kong kumain ng gulay

10) in English: (haa yang ane cuba sendiri) haha!

are you having fun trying to speak in all the languages above? heee~ last but not least, thank you Mr. Google Translate 😉 love ya! 

motif entri: entri santai tapi you learnt something right? wink! 

Monday, 6 March 2017

BEN ASHAARI NAK KOREK RAHSIA MEDIA SOSIAL AKU!

Assalamu'alaikum readers :D

fuhh gempak tajuk entri kali ane. haha. segmen yang dibuat uleh Bro Ben kali ne kinda interesting so apa lagi jom join ramai-ramai! inda janggal kan tu urang Brunei join segmen anjuran blogger Malaysia? eheh 😆