Followers

Tuesday, 31 May 2016

why do you blog? what is it for?

Assalamu'alaikum readers :D

why do you blog? what is it for?

jujur kadang-kadang Fae jealous meliat pencapaian some bloggers yang sudah success mencipta nama dalam dunia blogging. tapi jealous Fae jealous positive okay. 

in Brunei, it is kinda hard untuk mencipta nama dalam 'local blogging market'. blogging ada market eh? 

untuk mendapatkan blogging jobs di Brunei such as reviewing job, buat article about product/service untuk client, attend this and that events bla bla bla is terhad. kalo inda pandai expose diri susah lah kan dapat job. unlike di Malaysia wow berlambak weh. siap masuk TV lagi. ada yang jadi artis dah macam Hanis Zalikha.

somehow, atu terpulang arah nawaitu setiap blogger kenapa he or she ber-blogging

kalo untuk buat side business, mesti banyakkan bersabar dan rajin berusaha. it is not that easy untuk dapatkan customers kalo cara you iklan your business di blog kurang menarik. 

kalo for fun, taiplah ayat-ayat yang bermanfaat and DO NOT post entry yang berunsurkan GOSSIP or useless VIRAL news. 

kalo untuk share knowledge dan dakwah taiplah ngan berhemah. 

kalo untuk bergosip, BETTER DON'T BLOG. don't be such a desperado tryna hard to get high traffic views by posting gossip and fake articles. 

Sekian.

extra: hari ane Brunei public holiday sempena 55th Anniversary of the Royal Brunei Armed Forces. 

8 comments:

  1. Sabar Fae.. insyaAllah satu hari nanti Fae akan ada nama dlm dunia blogging

    ReplyDelete
  2. hi Fae! im from miri. Fae selalu ke sini nda? Perhaps we can meet ala-ala blogger gathering hahaha walaupun dua orang saja xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hii eeca!!! whooaaa you comment make me excited :D fae jarang ke Miri aa. poket selalu kering awal. haha. hopefully we can meet in near future.

      Delete
  3. Hi fae ! Betol tu ..impressive tgok successful blogger ni. Rezeki masing2..hee

    ReplyDelete
  4. Hai Fae mmg susah kan org brunei nk cari mkn dgn dunia blogging ni
    Kaknoor pun sekadar suka2 berkongsi menu masakan dan tempahan sikit2
    Dan sesekali berjalan kemana2 tu eloklah jugak dikongsi kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. beter la like that kan kak noor. daripada blog tentang gossip yang tak elok.

      Delete

thanks for leaving your comment here :)