Followers

Sunday, 22 May 2016

study bidang A tapi kerja bidang B

Assalamu'alaikum readers :D

tik tok tik tok we almost come to end of May. almost pertengahan tahun sudah berlalu. so far in this year Fae inda ada achieve anything great. yet. masih tekial-kial nya urang kan mencari duit for survival. LOL. 

well, being a full-time tuition teacher (full-time bcoz kelas Fae setiap hari ada except on sunday) is actually satu rezeki untuk Fae while most graduates struggle mencari kerja yang bersesuaian ngan their qualification and experiences. 

i have my own plans though. someday, i will resign jadi tuition teacher untuk 100% focus arah my plans atu. 

siapa yang study bidang lain masa di Uni and end up dapat kerja yang berbeza ngan course yang dipelajari? simply say, you study bidang A tapi kerja bidang B. macam Fae i am a business management diploma holder tapi kerja sebagai tuition teacher. jauh bezanya nauu :O

awal-awal memang awkward buat bidang kerja yang you have least knowledge about. tapi sampai bila you kan menunggu peluang kerja yang relevant ngan your qualification? 

think out of the box.

step out from your comfort zone.

papai!

3 comments:

  1. Memang kebanyakkannya akan jadi macam ni.. belajar benda lain 3 tahun tapi sekarang kerja lain.. bukan senang nak dapat kerja yang sama coz dengan yang kita study mati-matian dulu..huhu

    ReplyDelete
  2. selalu terjadi Fae.. tak mustahil di zmn skrg ni..akak graduate bidang pentadbiran..now keja bidang IT.. lari jauh...hehhe..

    ReplyDelete
  3. Sabar. Saya pun sama macam adik-adik. Tapi lama-lama, berkat usaha dan berani berubah, saya dapat apa yang saya ada sekarang. For the future plan, i want to be afull time journalist and WAHF (work at home father) as my age also touch 43 by this year.

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)