Followers

Tuesday, 31 May 2016

why do you blog? what is it for?

Assalamu'alaikum readers :D

why do you blog? what is it for?

jujur kadang-kadang Fae jealous meliat pencapaian some bloggers yang sudah success mencipta nama dalam dunia blogging. tapi jealous Fae jealous positive okay. 

in Brunei, it is kinda hard untuk mencipta nama dalam 'local blogging market'. blogging ada market eh? 

untuk mendapatkan blogging jobs di Brunei such as reviewing job, buat article about product/service untuk client, attend this and that events bla bla bla is terhad. kalo inda pandai expose diri susah lah kan dapat job. unlike di Malaysia wow berlambak weh. siap masuk TV lagi. ada yang jadi artis dah macam Hanis Zalikha.

Sunday, 29 May 2016

when you give Fae a gift...

Assalamu'alaikum readers :D

when you give Fae a gift... 

well, Fae memang bersyukur and berterima kasih bila kana bagi hadiah. tapi kalo hadiah tu bukan dalam bentuk makanan contohnya macam birthday greeting card, its definite final destination is dalam tong sampah. Astaghfirullah. 

bukan Fae inda mau hargai apa-apa pemberian or hadiah dari urang. masalahnya Fae jenis urang yang inda suka keep barang-barang bertahun lamanya sampai betimbun. even baju yang Fae inda lagi mau pakai Fae buang padahal Fae bali (beli) inda sampai 5 tahun. 

simply say Fae jenis urang yang minimalist. i try untuk minimize apa-apa personal belongings Fae bcoz bagi Fae bila Fae sudah tua all those stuff inda Fae dapat bawa mati. even kan 'wariskan' ke anak cucu cicit pun inda jua ada faedahnya. lebih baik wariskan durang ilmu yang berguna, right?


Tuesday, 24 May 2016

blog blog blog

Assalamu'alaikum readers :D

Wi-Fi bagus connection-nya hari ne. memudahkan Fae blogwalking. 

walaupun Fae inda lagi active sangat online blog tapi Fae realize ada few blogs yang used to be very active meng-update blog bisdurang (dia orang) tarus (terus) senyap sepi. 

termasuk blog Fae. dalam sebulan tu payah-payah kan update entri baru. 2 3 entri pun jadi tah. what about y'all?

somehow, i think baguslah Fae jarang update blog bcoz kalo Fae selalu update definitely entri Fae atu more into borak kosong. which is inda ada faedahnya. Fae inda mau kana soal di akhirat pasal penulisan Fae. takut. melainkan Fae rasa entri atu ada motifnya or manfaat ilmunya then baru Fae update.

Fae suka baca entri blog kak Maria Firdz. banyak info berguna beliau share.

Fae masih mau blogwalking so sudi-sudikan tia tinggalkan entry link y'all disini

Monday, 23 May 2016

Fae asks for favor

Assalamu'alaikum readers :D

patang (petang) ne inda banyak entri Fae sempat blogwalking bcoz i have to do something else after this. tik tok tik tok masa itu emas. before May ends banyak benda Fae need to siapkan. ne akibatnya kalo suka buat kerja last minute. huhu. alright, Fae ada favor mau minta from y'all. 

if y'all ada entri yang best kah interesting kah just tinggalkan the entry link in the comment box below, okay. sometimes, malas bah Fae kan scroll sampai kebawah-bawah arah blogger dashboard atu. 

Sunday, 22 May 2016

study bidang A tapi kerja bidang B

Assalamu'alaikum readers :D

tik tok tik tok we almost come to end of May. almost pertengahan tahun sudah berlalu. so far in this year Fae inda ada achieve anything great. yet. masih tekial-kial nya urang kan mencari duit for survival. LOL. 

well, being a full-time tuition teacher (full-time bcoz kelas Fae setiap hari ada except on sunday) is actually satu rezeki untuk Fae while most graduates struggle mencari kerja yang bersesuaian ngan their qualification and experiences. 

Wednesday, 11 May 2016

Fae minta soalan teka-teki

Assalamu'alaikum readers :D

pejam celik pejam celik waa masuk bulan Mei dah rupanya. ne post pertama Fae untuk bulan ane. busy girl katakan :p anu bah..Fae boring masa ne so siapa-siapa ada soalan teka-teki or lawak gila-gila do share them below in the comment box, okay? thanks peeps! :D