Followers

Wednesday, 13 April 2016

tuition tutor note: how i get this job at the first place?

Assalamu'alaikum readers :D

one of the best feelings ever is bila terima gaji hasil dari titik peluh of your job. inda kira job atau bergaji basar atau damit. cakap pasal job, Fae mau anak-anak Brunei especially golongan youth to not being picky dalam memilih pekerjaan. bcoz the level of unemployment di Brunei sangatlah mendukacitakan. and thus, calling out semua penganggur di luar sana teruskan berusaha looking for job.cuba berjinak-jinak buat business bila ada peluang. amalkan tips ane --> doa, usaha, tawakal dan ikhtiar.



(L to R) Ariffin dan Aiman were doing Maths exercise

the boys are my students di Afzani Smart Tuition home centre. Fae kaja (kerja) as a full-time tuition tutor. pusat tuition tu milik kawan Fae. how i get this job at the first place? well, kawan Fae yang offered bekaja sama ea. actually Fae inda pernah ada minat jadi cigu (cikgu) bcoz Fae kalo bab menerangkan something memang poor bah. tapi atu buleh (boleh) di-improve, right? and so, Fae terima saja offer kawan. 

slowly, Fae mula jatuh minat ngan profession sebagai tuition tutor ane. walaupun ada students yang membagi paning kepala tapi Fae tetap sayang semua sama rata. durang (dia orang) tah madu and racun ku. muahaha!

last but not least, message Fae untuk penganggur di luar sana *turn off first Brunei Malay language mode* HAHA!

"jangan terlalu bersikap memilih pekerjaan. untuk berjaya hendaklah bermula dari bawah dan melalui kesusahan. walaupun gaji anda kecil, tetap jangan lupa hulur wang semampu anda kepada ibubapa anda."

awkward eh speech fae diatas atu. HAHA! bah atu saja untuk entri hari ane. papai! Fae mau prepare awal latihan untuk mengajar tuition malam karang. 

4 comments:

  1. oo..cigu ke fae ni..saya pun tak minat..tak pandai nak ajar orang especially budak2..failed..

    ReplyDelete
  2. cikgu tu perkerjaan mulia....dorg panggil cigu kaa tecer?

    ReplyDelete
  3. mengajar tu satu pekerjaan yang bagus Fae. dapat pahala tau bila budak2 tu faham apa yang diorang belajar. All the best fae

    ReplyDelete
  4. Guru ibarat lilin.. Jasanya? Tak terkira..

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)