Followers

Saturday, 23 May 2015

sikap memilih kerja

Assalamu'alaikum readers :D

alahai i keep having second thoughts when i cuba cari idea mau post entri pasal apa. if i post about sesuatu topic, i will ask myself first would it be sesuai untuk di-post? coz masa ne Fae cuba mengambil langkah 'berhati-hati' bila taip sesuatu entri. ne semua sebab i had read this 1 riwayat/hadith somewhere arah this blog (forgot apa nama blognya) yang mengatakan something like penulis akan mati tapi hasil tulisannya kekal maka tulislah yang bermanfaat saja. 

so, if you post about benda merapu..apa you want to answer bila kena soal di'sana' nanti?

alright, in this entry Fae actually mau bla bla bla sikit about sikap memilih kerja ne. in a recent article published in the newspaper here menyatakan statistik pengangguran semakin meningkat di Brunei despite diadakan banyak kali sudah job fair, career day whatsoever. 

two most popular reasons that public selalu pakai bila berhujah pasal issue ane are:

1) majikan/syarikat memilih pekerja
2) job seekers memilih pekerjaan

*note: dear my non-Bruneian fellow readers luan ane bermaksud terlalu, sangat :)

Fae akui Fae ada sikap memilih kerja sikit but inda luan pemilih banar.. Fae memilih due to certain factors like personality Fae inda sesuai ngan sesuatu kerja atu or Fae nada pengalaman dalam bidang pekerjaan atu or jarak jauh dari tempat tinggal.

Fae lama menganggur dulu before Fae dapat kerja di kedai buku and then kerja hotel. and you know what it always annoy me A LOT when people say like "eh qualification mu tinggi tapi napa kerja kedai?" wake up, people! better bah cematu daripada aku sombong inda mau kerja kedai. 



Alhamdulillah now Fae dapat kerja baru di secret hehe. almost a month sudah Fae kerja di tempat baru ne. the card tag as shown in the picture above Fae sengaja blur-kan atas personal reason. atu tah yang Fae sangkutkan di leher setiap hari now.

so, tell me what type of job seeker are you? jenis yang memilih kerja atau inda?

papai for now!

6 comments:

  1. betul tu fae.. kat mana2 sekarang susah nak cari kerja. For starting better jangan memilih, then after gain more and more experience baru lah boleh memilih sikit, yg sesuai dgn qualification and experience kita.. :)

    ReplyDelete
  2. hope gembira di tembat kerja baru dik :)

    ReplyDelete
  3. Personally, Nurul memang seorang yang memilih kerja, tapi memilih kerja bukannya bermaksud kerja main2.. selepas mendapat apa yang kita nak, buatlah keja habis baik..

    ReplyDelete
  4. zaman skrg ni dah tak boleh memilih kerja. saya dulu pun kerja kedai jugak. yang penting rezeki tu halal dan berkat :)

    ReplyDelete
  5. dh dapat kerja kita gain pengalaman dulu, betul x? :)

    ReplyDelete
  6. indeed fae..... Sikap memilih kerja tu mmg kena ad..bnyk faktor luar dan dlman perlu dilht... tpi klau saya lah untuk dlm msa skrg tgk kdr pengangguran bnyk kerja je ap yg ad dulu..kan... :D Btw semoga terus sukses dgn pekerjaan baru fae tu..

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)