Followers

Sunday, 31 May 2015

rasa takut dan kurang keyakinan diri

Assalamu'alaikum readers :D

hujung minggu yang relax, indeed! so, Fae ambil peluang ne untuk blogging puas-puas. thanks to you and you and you yang sudi drop by my blog membaca entri suam-suam kuku i. haha. before Fae proceed merepek about tajuk diatas, Fae hidangkan y'all gambar dibawah ne.



this is what my former colleague and i did when we were so bored di tempat kerja :p

guess which one is my hand?

masa kawan suruh cuba photocopy tangan, i was a bit afraid. takut tangan hangus :p tapi bila kawan convinced Fae ea pernah photocopy tangannya and no harm terjadi so Fae cubalah. bial liat hasilnya, Fae jadi excited and sakai. LOL.

alright! *tarik nafas dalam-dalam* i believe semua urang pernah rasa takut dan kurang keyakinan diri bila kan buat something yang you inda pernah buat or yang you inda suka buat. sel-sel negatif dalam brain pun aktif berhubung and menambahkan lagi rasa takut dan kurang keyakinan diri atu.

take me as an example:

- masa ambil big exams dulu (O level, A level & uni exams) nervous atu perkara biasa. lepas habis jawap sesuatu paper, yang tinggal cuma tawakal. walaupun sudah buat banyak revision, Fae tetap takut tunggu result keluar. bila dapat markah randah, menurun tia self-confidence atu :/

- masa ambil kelas memandu dulu, Fae selalu rasa inda yakin dapat memandu kerita ngan steady. memang inda steady pun coz always kana marah uleh driving tutor :( one thing yang Fae fear the most pasal driving ne (until now) is drive ON ROAD. arah driving track untuk belajar memandu tu Fae masih dapat terima.. tapi bila kana suruh bawa kerita arah jalanraya betul, aduh takut banar den oi. 

- most of my previous working experiences banyak deal directly ngan customers. like, when i worked as a cashier, waitress, salesgirl and receptionist. yet, sampai sekarang Fae masih rasa low self-confidence bila dealing ngan customers especially when they ask me something yang Fae inda berapa tau cemana kan answer.

well, that is one normal thing that everyone pasti alami kan. we all need to learn cemana kan meningkatkan self-confidence atu walaupun benda atu you inda suka buat. macam Fae inda suka kerja counter :/ tapi i have to do it. bila you successfully done something atu, for sure self-confidence atu akan slowly improve

jangan putus asa untuk belajar memperbaiki diri. lawan rasa takut yang melampau dalam diri and seek for moral support dari urang sekeliling y'all. just remember that life is a continuous learning process

k papai!

10 comments:

  1. haha ini kalau bos tahu mau dimarahnya. tapi sesuatu yang jarang dibuat

    ReplyDelete
  2. lama juga tak singgah di belog urang brunei ini

    ReplyDelete
  3. rasa sebelah kanan tu kan? hihi..sy pun salah sorang yg x terlepas dari rasa takut dan x berkeyakinan..keyakinan itu sangat2 penting
    (*^3^)/ ~~♡

    ReplyDelete
  4. kanan kan... slalu je xconfident nga dri sndri.. sejenis penyakit apakah itu...

    ReplyDelete
  5. salam kenal dari kaknoor fae..
    kaknoor pun tingal kat brunei jua ni

    ReplyDelete
  6. mengenai whatsapp blogger team tu,boleh je join dear..tak kira org mana..kalau nak join inform sy ye..tinggalkan aje no hp kat komen.nnt komen tu sy tak publish la :)

    ReplyDelete
  7. Kikikik. Tak pernah di buat. Ohoooo.... Shin chan Ada fotostat punggungnya. Engaged episod mana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru nak cakap, pernah tgk cerita shin chan fotostat punggung dia, mmg kelakar

      Delete
  8. amboi teknik meninggikan self confident ke apa ni.hehe..

    ReplyDelete
  9. Sampai sekarang penyakit self confidence ni menghantui diri. huhu.
    tengah cuba perbaiki.

    Cam best je photostat tangan. nak try la :)

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)