Followers

Wednesday, 16 December 2015

counting hour...

Assalamu'alaikum readers :D

Alhamdulillah Allah masih bagi Fae peluang untuk menikmati hidup ane. the best past is beberapa jam lagi haribulan akan bertukar jadi 17 Disember. hari jadi Fae. hehe. whoaa inda terasa bah umur kan meningkat sudah.

#makintebalsudahhabukdiblogFaepasallamaindapostentribaru

Tuesday, 27 October 2015

hakikat bersabar

Assalamu'alaikum readers :D  

bila terasa dianiaya bersabarlah..
bila terasa dikhianati bersabarlah..

diumpat, dimaki, dihina.. tetap bersabar..

selama mana ujian ne menimpa Fae akan Fae cuba tetap bersabar.

tapi hakikatnya Fae manusia yang ada limit bila bersabar. 

hakikatnya lagi ganjaran bersabar tu indah.

life goes on, anyway. Fae inda mau sedih sedih saja. Fae percaya ada hikmah disebalik ujian yang Allah berikan ne.

tata :)

Wednesday, 23 September 2015

ucapan hari raya haji dari blogger brunei

Assalamu'alaikum readers :D

lambat sikit Fae post entri untuk hari ane. inda apa, asal ada kan ^^ entri simple saja. Fae a.k.a blogger Brunei mau mengucapkan selamat menyambut hari raya haji atau aidiladha buat semua muslimin around the world. semoga ibadah korban kita diterima oleh Allah Ta'ala. di Brunei kami biasa sebut hari raya haji. jarang Fae dangar urang kami sebut hari raya aidiladha

p/s: haram hukumnya membagi upah daging korban kepada si penyembelih atau tukang lapah

Tuesday, 22 September 2015

cerita pasal tudung

Assalamu'alaikum readers :D

kepada para mommy dan daddy diluar sana, sedari umur berapa anak-anak perempuan y'all mula bertudung? Fae ada cerita pasal tudung milik anak buah Fae, Nisha. before Fae proceed, actually Nisha ne pangkat cucu Fae. tapi Fae refer her as my niece kalo people ask me who she is. and the best part is Nisha panggil Fae kakak. LOL. sudah terbiasa bah.

Monday, 21 September 2015

Blogger Fae throwback #2

Assalamu'alaikum readers :D

rasanya buleh sudah Fae tarik nafas lega coz blog Fae kembali bernyawa dah after berbulan struggle kan aktif berblogging like tahun-tahun sebelumnya. tahun ne memang menyedihkanlah meliat prestasi blog Fae. bila di-compare blog archive Fae dari tahun 2012 sampai 2015, tahun ane Fae overdose vitamin M(alas). haha. langsung lupa tujuan asal berblogging. lupa apa yang Fae impikan dalam bidang blogging. so, untuk throwback entry kali ne Fae mau ceta sikit pasal why i create this blog at the first place


Sunday, 20 September 2015

bila murid komplen pasal huruf A Fae

Assalamu'alaikum readers :D

selamat berhujung minggu semua! today Fae nada plan kan jalan kemana-mana. Fae stay at home saja jadi sekuriti rumah. haha. maybe y'all think "eh, ea ne teacher kah?" when you read the title above. well, Fae sebenarnya part-time assistant saja di pusat tuisyen milik kawan Fae. i assist kawan buat certain tasks saja. 

Friday, 18 September 2015

segmen "ucing nak url"

Assalamu'alaikum readers :D

guys, jom sama-sama meriahkan segmen blogger ne :D #bloggingismyhappiness

Wednesday, 16 September 2015

Blogger Fae throwback #1

Assalamu'alaikum readers :D

done blogwalking ke blog kawan-kawan and so, Fae godek entri-entri lama masa Fae mula berblogging back in 2012. kawan-kawan mau baca my 1st blog post? please don't laugh okay. haha. maklum lah masa tu jakun baru buat blog sendiri. haha. ne link nya kalo kawan-kawan mau baca entri pertama Fae yang bhahaha~ :p entri hari ne lebih kurang macam throwback entry lah.

Tuesday, 15 September 2015

bila hidup berdikari

Assalamu'alaikum readers :D

Allah..penat kaki Fae lama duduk ngadap laptop. anyway, Fae sudah selesai blogwalking. so ne Fae mau update blog Fae lagi. susah eh cari idea untuk update blog. sambil tunggu ilham datang Fae check Facebook and liat gambar-gambar lama arah album. banyak memori ehh :)



 salah satu gambar yang Fae jumpa dalam album Facebook Fae

barang-barang yang Fae always bawa masa tinggal di hostel universiti 

Monday, 14 September 2015

rutin sebelum tido Fae

Assalamu'alaikum readers :D

entri keempat untuk bulan September huhu.. see, betapa struggle-nya Fae kan cuba aktif post entri baru selalu. done blogwalking about 20 entries.. normally, kalo Fae blogwalking Fae akan tinggalkan komen. what about y'all? okay, dalam entri ne Fae mau ceta pasal rutin sebelum tido 



image credit to Mr Google

 jom jadikan as a habit membaca doa sebelum tido

Saturday, 12 September 2015

Fae get inspired? cool :D

Assalamu'alaikum readers :D

what'd you do bila y'all terasa gagal dalam hidup? whatever it is jangan malar mengeluh okay. bangkit and terus maju ke depan!! err, actually this is more likely macam peniup semangat untuk Fae coz i am kinda feel like i have failed dalam hidup..

anyway, recently Fae ada teliat this one post dari blogger/vlogger Maria Elena Zarul di Instagramnya. check it out below.



sorry guys if the image inda berapa clear

image credit to Maria Elena Zarul instagram

Thursday, 10 September 2015

alkisah nikah

Assalamu'alaikum readers :D

weehaa entri kedua untuk bulan September keke :D about 4 months left before 2015 bakal meninggalkan we all. inda terasa kan.. talking about 2016 plan, memang Fae ada plan. plan mau nikahhhh~~ yahoo! haha. ne baru discussion between me and Mr. Future Husband. we haven't tell our family yet. tunggulah satu-satu our urusan duniawi settle. LOL.



image Fae ambil dari Facebook

credit to the owner

p/s: setuju ngan quote diatas :)

Wednesday, 9 September 2015

alkisah blog berhabuk

Assalamu'alaikum readers :D

kesian blog Fae berhabuk dah. salah satu sebab Fae jarang sudah online blog is USB keyboard Fae rusak. but hey, i just got a new USB keyboard recently. so it literally means Fae akan active balik berblogging in which not so soon lah. haha. in case you are wondering, keyboard laptop Fae lama dah rusak so that's why Fae pakai yang USB type punya. malas Fea kan hantar kadai suruh repair..tantu bali new laptop tu eh.. well, i suppose that's all for now. see ya in next entry.

p/s: mood suka coz ada new USB keyboard dah

Saturday, 15 August 2015

Giveaway Wallet by Opzzpinky

Assalamu'alaikum readers :D

2nd post for toda.. I am joining the giveaway segment by blogger Opzzpinky. jom meriahkan giveaway ne. Fae saja-saja join untuk tambah my blogger circle.. kalo Fae manang giveaway tu syukur lah :p tapi blogger Opzzpinky has to spend extra cost untuk post out ke Brunei :p

 
jom join giveaway ne
 
papai!
 

random post #1

Assalamu'alaikum readers :D

seems like makin payah dah Fae kan aktif blogging macam dulu. Fae rindu blogging tapi hmm.. Fae inda berani janji akan update blog selalu coz sebelum ane bukan main cakap mau update setiap hari konon tapi hasilnya? zero. masa atu ada tapi hmm..

anyway, Syawal dah habis, is it? jumpa lagi taun dapan.

Monday, 3 August 2015

so called hari raya greeting

Assalamu'alaikum readers :D

huhu macam spiderweb dah blog Fae lama inda update. lack of commitment lah kan.. anyway, Fae mau ucapkan selamat hari raya to all of you yang menyambutnya. papai for now!

Thursday, 18 June 2015

Ramadhan greeting all the way from Brunei

Assalamu'alaikum readers :D

selamat berpuasa bagi yang berpuasa. ikhlas Ramadhan greeting dari Brunei. wawawa. macam mana first day puasa y'all so far? jangan luan ikut nafsu bila berbuka okay. Fae mau tanya kekawan bloggers..apa petua untuk mengurangkan/mengubati sakit gastric masa puasa? thanks. 

k papai!

Monday, 1 June 2015

request # tinggalkan your blog link

Assalamu'alaikum readers :D

huwaa tomorrow kerja *malas mode is on* btw Fae minta jasa baik kawan-kawan blogger kalo sudi tinggalkan your blog link di bawah. tujuannya:

- to check if Fae sudah follow atau alum blog y'all
- untuk blogwalking

and kalo sudi jua follow blog Fae jua okie :p jangan main tipu ah. kalo inda sudi pun inda papa. haha.

just a quick peringatan, jangan dikejar kuantiti blog follower tapi kualiti entri macam hmm~~

k papai!

Sunday, 31 May 2015

rasa takut dan kurang keyakinan diri

Assalamu'alaikum readers :D

hujung minggu yang relax, indeed! so, Fae ambil peluang ne untuk blogging puas-puas. thanks to you and you and you yang sudi drop by my blog membaca entri suam-suam kuku i. haha. before Fae proceed merepek about tajuk diatas, Fae hidangkan y'all gambar dibawah ne.


Friday, 29 May 2015

high salary, kerja gila

Assalamu'alaikum readers :D

2 hari lagi genap lah sebulan Fae kerja di secret. Fae start kerja di tempat baru on 1st May. sebelum ne Fae kerja hotel. Fae mau tanya y'all.. you guys sanggup kah hold your job ngan working environment yang selalu bagi sakit jiwa, sakit kepala, sakit gagaga walaupun gaji basar? simply say, you INDA ALWAYS happy atau enjoy buat kerja y'all although dibayar tinggi

Wednesday, 27 May 2015

bila terima gaji

Assalamu'alaikum readers :D

Fae banarnya gelisah menunggu hari terima gaji. haha. dalam pikiran dah mula sibuk buat budget planning. most importantly, bayar hutang dulu. huhu. and yea, Fae mesti buat saving coz one of my close friends is planning kan bawa travel to KL or Singapore in ermm not sure bila. baru planning, ntah jadi ke inda. 

Saturday, 23 May 2015

sikap memilih kerja

Assalamu'alaikum readers :D

alahai i keep having second thoughts when i cuba cari idea mau post entri pasal apa. if i post about sesuatu topic, i will ask myself first would it be sesuai untuk di-post? coz masa ne Fae cuba mengambil langkah 'berhati-hati' bila taip sesuatu entri. ne semua sebab i had read this 1 riwayat/hadith somewhere arah this blog (forgot apa nama blognya) yang mengatakan something like penulis akan mati tapi hasil tulisannya kekal maka tulislah yang bermanfaat saja. 

so, if you post about benda merapu..apa you want to answer bila kena soal di'sana' nanti?

future fae dalam dunia blogging?

Assalamu'alaikum readers :D

for a record, Fae MIA dari blogging for quite a long time. this make me think..adakah future Fae dalam dunia blogging ne? *sigh*

papai :/

note: blogwalking time

Saturday, 21 March 2015

Segmen Pencarian Bloglist April - Mei 2015

Assalamu'alaikum readers :D


klik sini kalo mau join :)

k papai :)

Friday, 20 March 2015

my struggles...

Assalamu'alaikum readers :D

1st struggle:

hmm it is kinda susah dah Fae kan aktif berblog... struggle bah kan bagi commitment arah blog especially time Fae sudah dapat kerja ne. plus asal balik rumah Fae ngalih (penat) bah... walaupun the job gajinya damit tapi Alhamdulillah sekurang-kurangnya Fae ada income sendiri. 

Saturday, 7 March 2015

RedBellas - Segmen Keep Calm & Follow Me

Assalamu'alaikum readers :D 


klik sini untuk join :)

you follow mine

i follow yours

ngehh...

Friday, 6 March 2015

cerita pasal flush jamban

Assalamu'alaikum readers :D

beberapa hari lapas Fae pi jalan-jalan. and ada masa tu i really needed to pee. so Fae pi lah public toilet dalam shopping plaza ne.. alkisahnya bila Fae kan flush, rasa bengang and geram arah whoever yang buat public toilet tu >.< want to know why?



gambar sekadar hiasan 

Tuesday, 3 March 2015

rent-a-cube business

Assalamu'alaikum readers :D

jap timbul jap tenggelam Fae di blog ne. haha. alright, i am posting this entry sebab Fae mau tanya y'all have you ever heard about rent-a-cube business di tempat y'all? if yes, dimana? who knows if Fae belayar ke Malaysia i might go to the place. hehe. yang inda pernah dangar pasal rent-a-cube business ne maie main imaginasi dulu. haha.

Monday, 23 February 2015

door gift suggestion?

Assalamu'alaikum readers :D

normally during majlis kahwin, majlis doa kesyukuran bla bla bla tuan rumah akan bagi door gift to guests. sometimes door gift untuk urang dewasa inda sama ngan kanak-kanak punya. antara door gifts yang Fae pernah terima were kuih tradisi Brunei, minyak masak, pewangi pakaian, minuman manisan... 

mind to share apa door gift yang y'all pernah bagi arah guests during majlis-majlis yang y'all pernah buat? 

Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com

Assalamu'alaikum readers :D


Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Februari 2015, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 28 Februari 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Thursday, 19 February 2015

segmen blogwalking bersama ayu insyirah

Assalamu'alaikum readers :D


klik sini untuk join

k papai :)

Tuesday, 17 February 2015

malas blogging dah?

Assalamu'alaikum readers :D

hmm luan batah terabai sudah blog Fae inda be-update. masa tu memang ada cuma sikap malas overcontrol Fae. somebody please hit my head >.< walaupun batah inda be-update tapi Fae rasa bangga sikit blog Fae masih bertahan sampai sekarang. cuma tu lahh malas taip entri bah. blogwalking pun Fae jarang dah. masa awal buat blog bukan main kelangit cita-cita Fae dalam dunia blogging. i am such a pathetic blogger >.< okay lah atu saja Fae kan bagitau y'all. pasne Fae mau blogwalking. papai!