Followers

Sunday, 14 September 2014

status kewangan Fae yang memilukan :p

Assalamu'alaikum readers :D

i remember my uncle once said to me every time you receive your salary asingkan 20% of it untuk simpanan. simpanan jangka panjang untuk hari tua or whatever purpose you want to save it for. menyimpan 20% dari gaji bukan untuk urang yang sudah bekaja saja. yang ada bisnes sendiri or even the unemployed pun can practice this. 

Fae inda akan bagi tips macam mana urus simpanan jangka panjang bcoz Fae pun alum pandai urus kewangan sendiri. toink. haha. Fae mau story mory sikit pasal status kewangan Fae.. 



money is loading fast

credit: source

sudah 10 months Fae unemployed. sejujurnya 'tertutup' sudah pintu hati i untuk cuba hantar cv lagi sekali. haha. buat masa sekarang Fae mau focus arah 2 perkara ne saja dulu; blog dan craft business. Fae pemegang prinsip 'bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian' yang tegar. haha.

honestly, isi dalam wallet Fae memang membagi kesian :p percaya inda duit dalam wallet Fae kurang dari $x.00? percaya inda simpanan jangka panjang Fae so far kurang dari $x0.00? percaya inda duit Fae dalam bank kurang dari $x0.00? Fae akui status kewangan Fae memerlukan bantuan segera. haha. so, first thing i should do untuk keluar dari dilema kewangan ane is Fae mesti bangun dari lena yang panjang (amboi ayat..). duit, kejayaan inda akan come to me if i am not berusaha keras untuk mendapatkannya. DUIT adalah senjata utama Fae untuk Fae keluar dari dilema kewangan ne. doa. usaha. ikhtiar. tawakal. 

somehow, Fae bersyukur makan, minum, pakai Fae cukup walaupun pokai :p thanks to my family.

i think i am not going to ikut cara uncle Fae asingkan 20% dari gaji. kalo ada rezeki lebih, buleh up saving jadi 30%, 50%. hehe. ingat, no main-main if kan simpan duit untuk jangka panjang.

p/s: in this entry Fae ada bagitau yang keyboard laptop Fae rusak. well, i have the solution sudah so Fae buleh dah taip number 1, tanda !, huruf q.. by using copy&paste method. haha.

13 comments:

  1. Komitmen banyak.. nak saving pun sesak nafas

    ReplyDelete
  2. kipidup..income byk pun belom tentu buleh simpan kan..huhu

    ReplyDelete
  3. kena kawal nafsu membeli inshaAllah boleh saving... hehehehe

    ReplyDelete
  4. Memg tramat prlu ada Wang simpanan utk wktu kesempitan Dan utk masa dpn juga.jgn putus asa fae truskn usaha fae

    ReplyDelete
  5. nak smpan duit memang susah tapi kita cuba, klau xdpt smpan bnyak smpan skit-skit..betul tak ? hehe

    ReplyDelete
  6. Tak dapat asingkan banyak, sikit pon ok. Tapi agak payah juga nak buat. Kos makin tinggi. Sedih jer bila tengok duit bali dalam account :-(

    ReplyDelete
  7. Anda di tag...
    http://juearel.blogspot.com/2014/09/liebster-award-tag-by-rrsya-eyrdina.html

    ReplyDelete
  8. Mula-mula je sukar..insyaAllah nanti biase lah..

    ReplyDelete
  9. beruntung kalau kita sedar dari awal, ada orang terus jadi kaya raya sebab kehidupan family nya dari orang kaya. Bila berada di atas yang tinggi sekali jatuh memang terasa sakitnya amat kuat ; faham maksud pcl ni Fae ?

    ReplyDelete
  10. betul tu sis...kalau dari muda beringat untuk menyimpan..Insya Allah senang kemudian hari :)

    ReplyDelete
  11. Kalau nak buat simpanan jangka panjang memang mencabar, apatah lagi kalau nak asingkan 20% dari gaji. kena tetapkan tekad dan kuatkan semangat baru boleh berjaya.

    ReplyDelete
  12. lame lame jadi bukit

    salam pekenalan

    done folow

    ReplyDelete
  13. penting saving ni.. emergency esok boleh guna..:)

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)