Followers

Thursday, 11 September 2014

bebelan Fae tentang gadgets and kids nowadays

Assalamu'alaikum readers :D

siapa hantu gadgets here? apa-apa produk keluaran terkini dari Samsung, Apple, Nokia, Sony and yang 'sekaum' dengannya hantu gadgets sure cepat tau. i know little pasal gadgets ne. i bet budak-budak nowadays yang alum akil baligh pun lebih tau pasal hal ehwal gadgets ne than me. Fae budak 90's yang i-don't-care-much-about-how-iPhone-competes-with-samsung-smartphones type. 



Sony smartwatch

image credit: source

somehow, Fae rasa beruntung sebab lahir year 90's where there were main masak-masak, main doctor, main carah tapuk, main carah ais dan air, main batu simban, main kawin-kawin.. semua yang Fae sebut tu inda memerlukan gadgets

kids nowadays umur 4 years old sudah kana balikan Samsung Galaxy Tab (closest example is my little niece). any game that you want to play just godek-godek arah PlayStore, download it, install and ready to play. 90's kids if mau main, let's say main masak-masak, they just godek-godek belanga buruk mama di dapur. 

ibu bapa haruslah pantau selalu apa games that their kids play arah tablet or smartphones. cematu jua video yang durang liat online, for example, arah YouTube. sometimes apa durang search, some of the search results yang keluar ada yang kurang sesuai for them to see. for example, bila durang buka YouTube and taip 'twilight', the results yang keluar bila skrol bawah-bawah ada 2 3 video clips yang ada adegan jeng jeng jeng. 

p/s: hantu gadgets ne sometimes scary sebab durang sanggup bazir duit setiap kali latest produk, say, dari Apple keluar di pasaran.

10 comments:

  1. betul mesti kena pantau. kalau boleh biarlah game yang boleh menguji minda, atau video membaca doa surah atau yang baik baik

    ReplyDelete
  2. budak2 karang ani memang hebat pasal gadget kan fae..pandai google youtube sendiri padahal baru umur 4-5 tahun...

    ReplyDelete
  3. budak2 sekarang dah terlampau advanced!

    ReplyDelete
  4. Salam fae.. Kathy dah tukar link blog baru. Jemput singgah.. :)

    kathyrbain.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. betul tu fae, eda dulu pun tak tau pape lagi pasal gedget.. budak2 sekarang 3,4 tahun da pandai main.. btw, carah tapuk tu apa fae? inda pulak eda paham. hehehe cakap brunei sat.

    ReplyDelete
  6. rindu time budak2 dulu.. men msak2 bawah rumah.. panjat pokok.. men kejar2.. hehe..

    ReplyDelete
  7. betul tu fae. akak rasa kita ni bertuah merasa main permainan traditional

    ReplyDelete
  8. betul tu fae, budakx2 skarang dah pandai main gadget ni, tak mcm kita masa time kecikx2 dulu, takda nya benda mcm ni.:) Apapun ini perlu peranan ibubapa, perlu sntiasa pantau dan hadkan main gadget ni..:)

    ReplyDelete
  9. Hai fae assalamualaikum., masalah feed blog pcl, kalau perlu fae update dgn link blog www.nazlee.com. tq.

    Nanti pcl akan masukkan url blog fae dlm bloglist. Ok.

    ReplyDelete
  10. betul tu.. semua kena pantau kan? terlalu banyak gadget .

    jemput ke blog saya. kisah saya gigih menurunkan berat sebanyak 17kg selepas bersalin dan bekerja dari rumah.

    thanks :) nice blog

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)