Followers

Wednesday, 10 September 2014

adat perkahwinan

Assalamu'alaikum readers :D

i must say 99% of my blog followers urang Malaysia walaupun Fae urang Brunei. well, my mom is malaysian, though. yet darah Bruneian lebih kuat dalam diri Fae bcoz Fae lahir and membesar di Brunei. alright, i would like to ask my fellow readers, be you're a Malaysian kah or Venezuelan kah or Singaporean kah (ada kah urang Venezuela read my blog? :p). do comment below salah satu adat perkahwinan at your place.



gambar yang nada kaitan ngan entri :p

paper explosion gift box made by me ^^

like in Brunei ada adat membasuh kaki atau 'basuh batis' bagi puak Tutong. adat membasuh kaki ne is normally dibuat di rumah pengantin perempuan selepas bersanding. i just smirk when i check on Google pasal background adat membasuh kaki ane. kononnya kepercayaan durang yang pasangan baru nikah ne adalah 'manis' sebab tu makhluk ghaib suka yang menyebabkan the newlywed ditimpa kemalangan. what about at your place? i bet other readers pun interested mau tau. hehe.

p/s: if Fae kawin nanti Fae inda mau terlalu terikat ngan adat sebab Fae inda mau majlis Fae 'dicemari' uleh adat-adat yang stand on nonsense belief. ne personal opinion Fae saja, okay. i hope my family memahami lah. my love's family okay okay je.

12 comments:

  1. Org2 lama je selalunya msh amalkan adat2 ni kan mengikut kepercayaan di org tpi kek dg ada benarnya juga

    ReplyDelete
  2. Kat Malaysia tak banyak pun...cuma bersanding tu dah menjadi keutamaan skrg...yg lain macam mandi bunga etc la...

    ReplyDelete
  3. salam singgah fae, ika dri malaysia, klau ckp psal adat ni kurang tahu. hihi klau org dulux2 mngkin ada yg amalkan, tapi skarang jarang la. Apapun tak salah adat ni, cuma kena tngok jgak, yg baik dijadikan teladan, yg buruk letak tepi..hihi

    ReplyDelete
  4. yang akak tahu, kalau nak nikah tu selalunya akan ada tepak sirih

    ReplyDelete
  5. macam akak dari Pahang ni
    dulu ada adat tabur beras kuning
    tapi time akak kahwin memang tak ikut
    memang tak elok pun kan dari segi agama kita

    ReplyDelete
  6. salam. adat??? hmmm apa ya? mandi bedak kut (seluruh badan pengantin sapu dengan cairan bedak) masa malam berinai (selepas majlis) ..itu wajib kami buat :))

    ReplyDelete
  7. Good luck
    Akak datang singgah yer

    ReplyDelete
  8. salam fae..done folo u too..hehe..oo fae orang brunei ke..waaa..dapat kenalan orang brunei..hehe..adat perkahwinan..besa je..ada hantaran tapi dalam bilangan ganjil & pihak perempuan akan bagi lebih..then, bersanding.. :)

    ReplyDelete
  9. sekarang ada ada kepercayaan yg dah tak diamalkan, mana2 yg bercanggah dengan islam semestinya :)

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)