Followers

Tuesday, 8 April 2014

mandi dan adabnya

Assalamu'alaikum readers :D

siapa selalu mandi lama? lama like almost an hour or more dalam tandas or bilik air. siapa? baik admit. haha. Fae akui Fae selalu mandi lama. Fae dah cuba mandi laju-laju, still macam lama jua rasanya. however, i think better lagi sekarang ane. kalo dulu Fae selalu mandi labih 30 minutes. but now paling lama pun 15 minutes. hehe. 

alang-alang Fae cerita pasal mandi ne, here Fae mau share adab mandi dalam tandas or bilik air:

1) baca doa sebelum masuk tandas or bilik air.

2) pakai alas kaki like selipar.

3) makruh mandi naked. so pakai kain basahan to cover your aurat.

4) niat samada mandi wajib or sunat. mandi sunat include mandi sunat hari raya, mandi sunat ihram, mandi sunat hari Jumaat, mandi sunat after mandikan jenazah and mandi sunat biasa.

5) jimatkan air.

6) baca doa keluar tandas or bilik air.

well, kesimpulannya jangan suka mandi lama (self-reminder) sebab membazir air, membazir elektrik and syaitan suka. so, papai then!

27 comments:

  1. hahahaha... dok buat apa yang mandi lama-lama? Saya time pakai pencuci muka, toner bagai dulu memang lama mandi... tapi selalunya mandi petang... :D.

    btw... thanks for being at my place often... tak tahu macamana boleh tak ada blog fae dalam bloglist saya :D tapi skarang dah ada... salam kenalan lagi sekali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha biasa la kan orang perempuan suka mandi lama tapi not all.

      welcome sir kekeke :D thanks masukkan blog fae dalam your bloglist.

      Delete
  2. Hehehe kadang2 terlebih mandi jugak kalau dah masuk jer dlm bilikair ..
    Tangan ni gatal jer nak cuci bilik air la nak betulkan cermi bilik air la ..
    Nak betulkan tempat sidai tuala lahhh...
    Tu yg lama tu hehehhe ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha fae rasa yang buat fae lama dalam bilik air is i do things in slow motion. slow slow slow. hahaha.

      Delete
  3. lately, zizie selalu mandi lama-lama... maybe sebab panas.. hehe..

    ReplyDelete
  4. hehe..sy memang selalu mandi lambat. paling cepat 15minit je boleh hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. same as me hahaha melainkan kalo mandi itik haha

      Delete
  5. a’aaa la fae air masih teda.huhu
    mandi x sampai 15m..hihi
    kna jimat air..utk yg lg penting

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo time kritikal memang kena jimat air hehe

      Delete
  6. Betul tu. Tapi bukan ke selalunya perempuan yang mandi lama. =P

    ZH Blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe Sy akn duk dlm blik air lama waktu pagi2.waktu ni msh dlm mood tido lg.
      So bla time cuci muka n gosok gigi tu La yg pling lama...

      Delete
  7. Akak pn jenis suka mandi lama2 fae.. best sejukkk jer.. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jangan lagi mandi lama2 kak :p

      Delete
  8. KA mandi ikut mood. kdg lama kdg kejap siap semua hehehe

    ReplyDelete
  9. kadang2 lama kadang2 kejap..tapi takdela sampai 1 jam

    ReplyDelete
  10. Mandi lama2 bahaya tu..hahahha

    dandandiri.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. susah nak mandi pagi sbb sejuk...tp terpaksa...jd mandi cpt2..

    ReplyDelete
  12. My housemates semua tak kisah kalau saya mandi dulu, sebab saya mandi sekejap saja :)

    ReplyDelete
  13. memang suka mandi lama²..huhu..thanks fae remind me

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)