Followers

Friday, 18 April 2014

buka bisnes bersiap untuk gagal

Assalamu'alaikum readers :D

siapa minat bisnes? siapa pernah ada or masih menjalankan bisnes? tajuk entri Fae 'buka bisnes bersiap untuk gagal' tu bermaksud dalam berbisnes gerenti ada musimnya kitani will face failure. of course, salah satu tujuan kitani buka bisnes is actually untuk berjaya. tapi dari kegagalan kitani belajar to improve for something better or eliminate any factors that may destroy our business. dari kegagalan kitani kenal the word 'success'. 



image credit: source

whoa kinda heavy jua ah introduction paragraph Fae atu. haha. Fae minat bisnes. Fae ada bisnes membuat no-bake dessert with my bestfriends (baru start kurang sebulan). dulu Fae pernah ikut selling foods during Charity Day masa Fae di high school. well, pengalaman Fae menjalankan bisnes kurang. but it won't stop me from taking further steps to realize my dream. setting up a successful business empire. whoa what a dream. haha. 

in fact, there is this hadith saying that "9/10 rezeki itu datang daripada perniagaan." (riwayat Tirmizi). so papai!

31 comments:

  1. Berniaga mmg ada risiko..jika tkut nk hdpi kegagalan jgn berniaga...

    ReplyDelete
  2. Bisnes mmg ada pasang surutnya, beringat semasa pasang agar dpt brtahan diwaktu surut.. Gud luck Fae!

    ReplyDelete
  3. Risks around the corner. It's just how you handle it ^^

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum... Moga terus maju dalam perniagaan...

    ReplyDelete
  5. Bussiness ni kalau nak start, tak boleh nak fikir untung besar sangat. Asal ada market dan boleh maintain, rasanya dah orait dah tu. Tapi yang penting, semangat nak niaga mesti kena kental untuk pergi lebih jauh.

    ReplyDelete
  6. moga fae maju dalam bisnes..lebihkan usaha serta jujur dan ikhlas..in shaa Allah =)

    ReplyDelete
  7. gud luck sha pun bru ja dlm bisnes ni..bljr pun bdg yg sma, insyallah sha try :)

    ReplyDelete
  8. selamat berbisnes fae!
    anne pun baru juga start bisnes tahun ni..hihi.. gud luck! ^__^

    ReplyDelete
  9. handmade tote bag...
    http://cercitertashaqisha.blogspot.com/2014/04/iklan-tote-bag-by-bearyblossom.html

    kegilaanku bershpping
    http://cercitertashaqisha.blogspot.com/2014/04/kegilaanku.html

    ReplyDelete
  10. try jer business tu,, rezeki kita tak tahu kat mana kan.. mn tau berjaya..

    ReplyDelete
  11. risiko kan fae... good luck with your business fae :)

    ReplyDelete
  12. semuga biz berjaya, semuga Allah limpahkan rezeki yg berkat

    ReplyDelete
  13. yg penting usaha, doa & tawakkal dalm apa jua pun x kisahlah dalam bisnes maupun kerjaya .. In SHaa Allah

    ReplyDelete
  14. yup betul tu fae..
    yaya dah rasa mcm mana bila kita kat bwh..merasa kegagalan..dan ia buat kita kan terus berusaha

    ReplyDelete
  15. bsnes yui sbgai prtime..

    ya ada turun naiknya =)

    ReplyDelete
  16. risk tu mesti ada.. so prepare for the unexpected

    ReplyDelete
  17. like business. learn from failure and mistakes. ada jugak ni berniat nak berbisnes. memerlukan masa sikit.. :)

    ReplyDelete
  18. sangat sangat faham sebab akak pun ada biz sendiri. familly punyer. ada pasnag surutnya dik

    ReplyDelete
  19. Semoga fae trus maju jaya dlm erniagaan ya :)

    ReplyDelete
  20. moga Fae berjaya dalam bidang yang fae akan pilih.. KAk Ros pun minat bisness, tapi masih tercari2 lagi..

    ReplyDelete
  21. usahawan dan risikomana boleh pisah..bukankah sanggup hadapi risiko tu ciri2 ceorang usahawan..ada belajar dlm buku ekonomi.hehe..

    btw gud luck fae.hope ur dreams come true..:)

    ReplyDelete
  22. Berniaga kene amik risiko dan never give up. Sentiasa bertindak logik dan berfiikiran terbuka.

    ReplyDelete
  23. aah slm bisnes kena ada persediaan, bersedia utk gagal, bersedia utk back up plan... pernah jugak bisnes masa sekolah.berpeluh2 nak suruh org beli..hihi

    ReplyDelete
  24. mmg bnyk cabarannya, jd kna cekal dan kreatif mngtasi mslh kn

    ReplyDelete
  25. ye!, memang banyak likunya.. itu mama tak nafikan, yang penting jiwa mesti kental

    ReplyDelete
  26. dulu pernah berbisnes dengan member. bisnes printing baju.. dapat la jugak timba pengalaman..

    ReplyDelete
  27. waaa.. good luck to you or eactually ALL THE BEST!!! Bagus tu... kalau dah mula berbisnes... don't worry la tu semua... lagipun actually bukan failure... cuma kurang berjaya... :D, untuk cari jalan agar lebih berjaya... Allah dah janjikan rezeki dalam bisnes... ikut jer panduan berbisnes (muamalat).. ada rezekinya... fokus in giving the best... sure jadi... lagi sekali.. wish you success okay!!?...

    ReplyDelete
  28. good luck Faezah, insyaallah di mana ada kemahuan, di situ ada jalan...

    ReplyDelete
  29. btol2..all the best ye fae :)

    ReplyDelete
  30. Hehe... Saya memang minat bisnes Fae.. Dari kecik-kecik lagi... Dari jual gula-gula, jual kerepek... Sampailah jual barang baby, n now jual Shaklee! Hehe

    Salam perkenalan :)

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)