Followers

Friday, 11 April 2014

akibat lama menahan kencing

Assalamu'alaikum readers :D

i learnt a lesson today. jara Fae. jara is a Malay Brunei word for serik. semalam Fae tahan kencing for ermm i didn't remember berapa lama tapi inda la sampai 3 hours. malas keluar bilik punya pasal. bila rasa kan kencing dah reach 101% baru tah Fae ke toilet. LOL.

ingatkan lepas kencing, will rasa lega like sehabis habis lega. however, it is not as i expected. huhu. start semalam sampai ke tengahari tadi Fae menahan rasa sakit di bawah tummy Fae. puncanya lama menahan kencing. i don't know how to describe the pain. but it taught me a lesson jangan sesekali tahan kencing lagi. jara yo. huhu. 

why kitane inda digalakkan menahan kencing terlalu lama? sebab ea buleh menyebabkan jangkitan saluran kencing. dalam kes yang buruk lagi buleh menyebabkan someone atu menghidap inkontinens. inkontinens ane masalah hilang kawalan untuk menahan kencing. sampai kalo someone atu sneeze ka batuk ka meneran ka, ea terkencing tanpa dapat ditahan. 

well, hitungan normal kan kencing is 5 to 6 times per day. so, jangan sesekali tahan kencing okay fellas? if you are on road and you really want to pee, singgah mana-mana kedai or restaurant or public toilet or filling station yang berdekatan. kalo time traffic jam err mau pee di mana oh? hehe. k papai!

29 comments:

  1. Kalau boleh, elakan utk menahan atau malas pg toilet. Kalau kerap camni boleh sakit lagi teruk. Sampai nak makan antibiotik semua tu. Huhu

    ReplyDelete
  2. bahaya tahan kencing.. nnti dah tua susah nk kawal kencing, kalau muda2 dah banyak tahan kencing..

    ReplyDelete
  3. Bahaya tu..salam hujung minggu Fae!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu fae serik dah

      salam jumaat kak raudzah hehe

      Delete
  4. alahai yang oi.. bahaya ni dik oi..
    hahaha... actually, akak pun selalu juga buat, kuikui...
    sebab -> malas kan...
    lagi-lagi bila dah start class (nak mengajar) haruslah malas nak lari pi toilet...
    kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe jangan lagi tahan kencing kak

      no malas2 (self reminder)

      Delete
  5. bahaya pae.. lain kali jgn buat lagi tau...

    ReplyDelete
  6. Bahaya tul la ..Jgn buat apa yg membahayakan kesihatan kita ..
    Ingat tau ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe iye kak *tunduk muka kena marah* haha

      Delete
  7. memang bahaya ..tak elok tahan2 nie

    ReplyDelete
  8. jgn ditahan ta.tak bagus utk kesihatan..

    ReplyDelete
  9. saya pun pernah kena macam ni dulu...lepas tu memang serik nak tahan kencing :)

    ReplyDelete
  10. tak elok menahan buang air ni..takut kesan dalaman pulak..

    ReplyDelete
  11. yup, memang tak elok kalau kita dok tahan kencing lama2 ni..

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)