Followers

Tuesday, 18 February 2014

jangan harap amah buat kerja

Assalamu'alaikum readers :D

(auto publish entry) siapa ada amah or housemaid or pembantu rumah? kebanyakan urang ambil amah perempuan. adakah amah lelaki? kalo di Brunei, ramai ambil amah dari Indonesia and Philippines. ada yang inda mau ambil amah yang berusia. and ada jua yang inda berapa berkenankan amah yang muda-muda sebab takut meliar. tu opinion sorang-sorang la. 

kami ada amah. urang Philippines. cakap pasal amah ne...in my point of view, jangan harap amah saja buat kerja. let's say, you gaduh sama amah and then amah tu inda mau wash your clothes or cook for you gara-gara pergaduhan tu. those yang biasa hidup ada amah ne maybe terkial-kial la menyasah/mencuci pakaian sendiri. yang inda pandai masak langsung lagi haru. masa baik ngan amah inda mau belajar masak. sudahnya inda sebulu, bingung sendiri inda pandai masak apa pun.



ne bakal 'amah' milik Mohd Shafie yang sah.

Aamiin..

simply say, kalo amah busy buat kerja lain and you ask your housemaid untuk buat something for you, i think better la you buat sendiri saja if the thing is not urgent. kan suruh amah cuci kasut sukan y'all padahal amah y'all is very busy buat kerja lain, tu...better y'all cuci sendiri la. amah pun manusia. inda semua kerja ea buleh buat dalam satu masa so please tolerate. but tolerate tolerate jua, jangan luan 'dimanjai' amah tu or else kepala tane kena pijak.

motif entri: give and take mesti ada between majikan and amah

p/s: jom join.

k papai!

17 comments:

  1. even mampu nak ambil amah sekalipun, akak rasa tak nak lah.. kalau kat sini banyakmasalah yang timbul. better do it sendiri. hati pun puas.

    ReplyDelete
  2. betul tu Fae..amahpun manusia kan..yang mana boleh buat sendir bolehlah tolong dia orang...kesian amah tu..

    ReplyDelete
  3. gaduh dengan amah sampai tak mau buat kerja? wow!

    ReplyDelete
  4. Tak pernah ada. Tak memang dah biasa buat kerja sendiri je. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  5. hehehehe..tak mampu nak gajikan amah..

    ReplyDelete
  6. Better buat sendiri kerja-kerja ringan ni. Boleh belajar berdikari. Hehe

    ReplyDelete
  7. mohd shafie tu tentunya x sampai hati nk panggil fae amah tau..hihi... deqla xde pun amah.. keje buat sendiri dan dibantu suami jer.. pahala smua tu.. :)

    ReplyDelete
  8. rugi kalau amik amah cmtu.
    mmg better kita buat sendiri.
    letih xper,
    janji puas hati :)

    ReplyDelete
  9. kaksura tak mampu nak gajikan amah....sendiri jadi amah kat rumah dibantu anak2 n suami.:)

    ReplyDelete
  10. eh amah yang fae maksudkan ni lain ni kan.. janganlah sampai Mohd Shafie panggil amah pula pada Fae.. hihihi.. betul cakap Fae, sikap tolenrasi kena ada.. sama-sama saling membantu, jangan harap sebelah pihak je kan :)

    ReplyDelete
  11. lagi pun amah nie dibayar gaji untuk buat kerja yg patut.. jgn pula perkara2 remeh pun kita nak susahkan dia kan.. nnt bila amah tak de.. dah tak reti kita nak berdikari...

    ReplyDelete
  12. eh, boleh plak ada kes amah merajuk..? hahahah...

    ReplyDelete
  13. betul tu, amah tu pun manusai jugak.... respect others tak kira sape pun kan

    ReplyDelete
  14. X mmp nk upah amah... Hehe.. Dan mmg xkn upah amah...

    ReplyDelete
  15. tempat husna tak banyak yg menggunkan khidmat amah.. selalunya tukang cuci tu akan dtg rumah pagi then petang balik.. org2 kita jugak..

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)