Followers

Wednesday, 29 January 2014

menggubah hantaran sendiri atau bayar orang?

Assalamu'alaikum readers :D

mana satu yang you prefer? gubah hantaran sendiri (DIY) OR hantar ke butik pelamin suruh durang gubahkan? kalo mau jimat budget perhaps buleh gubah sendiri ja kalo pandai. my cousin kan betunang this coming Sunday. hantaran untuk pihak lelaki cousin Fae sendiri yang gubah. Fae jadi her assistant. hehe. 



contoh gubahan hantaran 

image credit: source

semalam Fae dangani cousin Fae menggubah hantaran untuk pihak lelaki. semuanya 9 buah hantaran. tapi cousin baru siapkan 6 buah hantaran. kebanyakan idea menghias cousin punya. Fae ingatkan payah menggubah hantaran sendiri ne. when i saw my cousin menghias sendiri, "oh senang rupanya." yup senang kalo pandai utilize your creativity level and also cukup materials untuk menggubah hantaran

cara cousin menghias is simple yet nice and neat. cucuk bunga here and there, lilit ribbon here and there, tabur beads here and there. yang Fae inda berapa pandai is melipat cara kreatif. like what my cousin did, she folded tuala jadi katil. 

meliat cousin menggubah hantarannya semalam, i was like, "oh nanti bila ku kawin i can hias sendiri hantaran daripada ku buang duit hantar ke butik pelamin or upah urang."

tapi kalo mampu and mau hasil yang tip top kebabom gitu, buleh ja hantar ke butik pelamin or upah urang yang pakar. yang penting bersederhana. no need to show off bagai. riak tu. k papai!

52 comments:

  1. Replies
    1. hehe the image fae cilok dari google ler

      Delete
  2. masa Kak Ros kahwin, Kak Ros buat sendiri je.. simple-simple je gubahannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple is nice. lagipun puas kalo dapat gubah sendiri hehe.

      Delete
  3. lagi untung hias sendiri.. masa abng n akak acik kawin... kami hias sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay la tu. at least boleh work together with family sama2 menghias. at the same time boleh spend quality time together hehe.

      Delete
  4. lagi untung hasil tangan sendiri..baru terasa indahnya nak bertunang sbb semua hasil tangan sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup yup hehe and pasangan kita pun rasa terharu coz we make them all ngan our own hands

      Delete
  5. owh cantiknya..ikut kpada bajet dan kperluan..tapi org ckap buat sendiri baru puas hati..x pun mintak kat saudara mara bantu.. merapatkan silaraturahim..he..he.. :) lawa hantaran kat atas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar atas tu ae cilok dari google ler hehe

      yup setuju :)

      Delete
  6. mama buat sendiri je dulu.. upah mahal lah sekarang, kena berjimat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh nego harga kot kalo still nak hantar ke butiik hehe

      Delete
  7. klu pndai blh gubah sndri kan..klu ada bdget lbh n xda msa blh tmpah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih feeling gitu kalo gubah sendiri hehe

      Delete
  8. gubah sendiri lebih jimat dan puas hati :)

    ReplyDelete
  9. yes Fae..kalau gubah sendiri lagi jimat duit

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo gubah sendiri kena buat banyak research hehe

      Delete
  10. Replies
    1. buat simple pun okay kak hehe x perlu kreatif sangat

      Delete
  11. Cantiknya.......elegan gitu....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar atas tu fae cilok dari google ler hehe

      Delete
  12. Replies
    1. kalo x pandai boleh google or check at youtube hehe

      Delete
  13. Replies
    1. fae cilok dari google ler that picture hehe

      Delete
  14. Creativenya.. Eira pun ingat nak belajar gak buat..:)

    ReplyDelete
  15. buat sendiri memang bajet. cumanya kreatif mau ada.
    kalau eda t taktay laa cena. Haritu tengok cousin gubah hantaran dy senang gilaa..

    ReplyDelete
  16. buatan @ gubahan sendiri lagi membawa makna kepada pasangan :D

    ReplyDelete
  17. kalau saya kawin nanti kemungkinan besar hantaran saya akan gubah sendiri sebab kakak saya memang minat bab2 nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  18. yana dulu gubah sendiri jerk .. selit2 bunga jadilh .. hehehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul tu. selit sana sini and siap!

      Delete
  19. Silahkan singgah di WEB kita kakak :-)
    buat anak-anak kakak yang mau belajar

    https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kastari+Sentra+Media.+PT

    ReplyDelete
  20. gubah sendirilah, batu puas hati hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup yup hehe

      kena perah otak sehabis kreatif kalo masih x puas hati jgak hehe

      Delete
  21. Kalau kreatif boleh je. Saya tak pandai benda ni. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  22. gubah sendiri nnti boleh ckap kat anak2 " ni dulu2 mak gubah sambil tengok gambar ayah kau" ahaha i'm following u from
    http://aliyahsyofia.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ambil feel gitu

      thanks sudi follow blog fae ^^

      Delete
  23. gubah sendiri jimat budget.. tp kene tahumenggubahlah, jika tidak better hantar kedai je.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo x tahu still can check kat internet hehe

      Delete
  24. Rietta prefer buat sndiri...bukan rietta kretif...tpi with love, hasilnya cantik...

    ReplyDelete
  25. wow.. hasilnya cantik ye.. buat sendirilah jimat sikit.. kan...

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)