Followers

Tuesday, 28 January 2014

apa guna sambut Valentine's Day

Assalamu'alaikum readers :D

3 hari lagi akan masuk bulan Februari padahal rasanya macam baru semalam masuk tahun 2014. bulan January inda berapa productive bagi Fae. well, i still have 11 more months untuk improve whatever aspect in my life. i hope year 2014 will be million times better than previous years. cakap pasal bulan February, i bet kebanyakan golongan muda terutamanya excited menunggu satu hari ne. hari apa Fae maksudkan? Valentine's Day ler. 



image credit: source

my dear muslim friends, why you sound eager ucap "Happy Valentine's Day" to other people?

mengucapkan salam inda eager?

esh esh esh :(

straight to the point. umat Islam is forbidden untuk meraikan Valentine's Day. inda payah kan excited bagai menunggu 14hb Februari setiap tahun. why umat Islam dilarang menyambut Valentine's Day? well, setiap acara or activity untuk meraikan Valentine's Day is NOT elok di sudut mata Islam. 

"sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut." (HR Abu Daud) 

there are many versions and myths about why adanya Valentine's Day ane. dipersilakan google. haha. Fae bagi this link ne untuk rujukan y'all. hanya Allah yang Maha Mengetahui macam mana Valentine's Day ne buleh ada. 

why oh why remaja and belia Islam terutamanya so excited kan sambut Valentine's Day. sedangkan urang bukan Islam inda jua excited kan sambut Hari Raya Haji or Hari Raya Aildilfitri. so please think about it. k papai!

11 comments:

  1. Tak pernah excited nak sambut sbb boifren pun takdak! Hahahaha. Tak lah, lagi pun Valentines Day ni kan haram, dan bermacam-macam jenis cara couples ni raikan. Nanti 3/4 bulan lepas tu, ada isu bayi dibuang. MasyaAllah.. kesian sangat.

    ReplyDelete
  2. itu semua buang masa, tenaga dan wang! ;)

    ReplyDelete
  3. tak pernah sambut dan tak akan sambut.

    ReplyDelete
  4. bagi deqla, hari2 adalah hari berkasih syg.. khas utk suami isteri jelah eh...hihi... valentines tu haram...

    ReplyDelete
  5. Jauhi pkara yg melalaikan.. In Shaa Allah...

    ReplyDelete
  6. kan???dah laa valentine days tu semua benda jadi mahal..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)