Followers

Friday, 13 December 2013

tips cari ilham buat entri

Assalamu'alaikum readers :D

(auto-publish entry) Fae masih di kampong when this entry is published. alright, in this entry Fae mau share tips how to cari ilham buat entri cara Fae. entri pendek je.



1. Fae check blog stats and see negara mana saja yang skodeng blog Fae. any country yang i seldom heard of will make Fae lebih curious to search about that country. for example dalam entri ne. 


2. funny conversations between Fae and friends or family. yang ting tongnya Fae selalu LUPA to update about the funny conversations. aishh!

3. any past experiences or memories. be it good or bad ones. kalo bad make sure selitkan the lesson behind it so sama-sama belajar from kesilapan. you can share pengalaman you kaja part-time, pengalaman tinggal jauh from family; travel memories and banyak lagi. just make sure entri-entri tu bukan yang merapu-raban.

4. read any informative entries at other bloggers' blog pastu olah pakai ayat sendiri. jangan lupa bagi credit untuk blogger tu. like entri keagamaan, about health, about pregnancy and so on.

5. ikut segmen or GA anjuran kawan-kawan bloggers. 

6. buat appreciation entry untuk kawan-kawan bloggers for example when kawan blogger tolong edit-kan your blog.

k papai! thanks sudi baca blog Fae. mudahan tips di atas berguna especially for new bloggers. sayang kamu ketat-ketat.

21 comments:

  1. ya betul... suka baca yg cara penulissan ada sense of humor

    ReplyDelete
  2. cuma perlukan sedikit passion dan gila blogging baru menjadi entri tu hehehe :D

    ReplyDelete
  3. ye betul tu comel la cartoon tu :)

    ReplyDelete
  4. kalau gambar dan info mmg fiza akan kreditkan hasil karya dorg.. risau jugak bila copy2 artikel org nie kan...

    ReplyDelete
  5. nk update entry ikut mood gak kengkdg.. cm sy tjuk byk je, tapi idea xde plak nak mencoret...

    ReplyDelete
  6. yehaa.....salam jumaat Fae....selamat bercuti ya..

    ReplyDelete
  7. selalunya last resolve kalau x de idea sangat, join segmen or GA la.. hehe

    ReplyDelete
  8. good tips..utk yg baru mula2 nk menulis especially

    ReplyDelete
  9. thanks for the tips..boleh guna kalau kekeringan idea ni..:D

    ReplyDelete
  10. nice tips... deqla plak kdg2 entri mesti nak kena lawak2.. sbb deqla sendiri suka jer baca entri lawak2.. baru lah x ngantok baca.. haha ;p

    kalo xde idea, deqla join segmen/GA. hee

    ReplyDelete
  11. ya..ini merupakan entri yang banyak manfaat untuk saya

    ReplyDelete
  12. yup, tapi blog syuk banyak bercerita tentang fakta :D hehe

    ReplyDelete
  13. :) good tips fae. terima kasih.

    ReplyDelete
  14. tips yang berguna.. ada juga buat camtu.. :)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...
    Tinggal jejak kat sini :D

    ReplyDelete
  16. gud tips.. tp so sad sikit.. sbb newbie.. jd org copy artikel dan no cred.. huhuuhu

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)