Followers

Saturday, 7 December 2013

facebook and me

Assalamu'alaikum readers :D

my friend tadi bagitau the exam result for final semester will be out soon, on the 14th December. mudahan Fae lulus semua. Aamiin.. there are 3 papers and satu module ne which is Business Information System Fae harap Fae dapat distinction. alright, let's proceed to the main content of this entry. Fae mau membebel pasal Facebook.



tell me siapa yang inda tau apa tu Facebook. from budak sekulah rendah sampai warga emas almost semua tau apa tu Facebook and at least got one account. i admit i was one of the Facebook freaks who just could not live without it. LOL. 

banyak keburukan Facebook that i get:

-i posted childish and rude statuses that caused conflicts to arise between me and friends and even family.
-i shared statuses yang langsung inda bagi apa-apa manfaat to me and even the people that read them. an example of such status is 'i am bored. don't know what to do today.' 
-i uploaded gambar-gambar yang inda menutup aurat causing me and urang yang meliat dapat dosa.
-i stalked Facebook profile urang lain and then kalo teliat gambar dorang yang bida Fae ucap. even kalo dorang post status yang 'mengjengkelkan' Fae ucap also. see, senang kan Fae dapat dosa free?
-i wasted long hours bebalas wall post ngan kawan-kawan and menghabiskan credit.
-i this and i that. bla bla bla. basically, banyak lagi keburukan Facebook yang Fae dapat. 



recent picture of me.

someone asked why Fae suka edit gambar by adding butterfly, love, and some other clip arts.

Fae ambil dari sudut positif. dulu Fae karak Facebook. lama-lama i am getting bored with Facebook. the changes that i slowly made are:

-private-kan semua albums Fae.
-private-kan status post to 'Only Me'. i was like, what is the point i update status kalo Fae sorang saja yang can see. so, ever since that Fae inda lagi update status and Facebook Fae behabuk tanpa status baru. 
-delete profile pictures yang inda menutup aurat.

Facebook ne ada benefits-nya kalo digunakan for the right things. Fae harap y'all inda buat apa yang Fae had done above. kalo masih buat, cuba slowly berubah. bukan apa, y'all inda takut kah kalo in Hereafter kena soal apa we buat in Facebook. Fae inda jua alim sangat tapi inda salahkan saling mengingati. k papai!

20 comments:

  1. Nice one, sweet! Dulu pernah juga deactivate fb sampai 3 bulan. Aman sj hidup. Skrg on balik, tgk status urang yang aduhh rasa mau deactivate balik tp penting juga, lagi2 group yang berkaitan pelajaran. Di situ mreka post byk benda penting/new information kan. Hehe. Skrg layan saja, cuma status update pun yg bukan childish2 lagi. :D

    ReplyDelete
  2. fesbuk terlalu open.. memang apa2 yg x sepatutnya patut dielakkan..baguslah kalau macam tu.. nice one Fae.. :)

    ReplyDelete
  3. sy runsing kalau baca status yg negatif...dari x pening jd pening, padahal itu masalah orang...huhu

    ReplyDelete
  4. cik guna facebook untuk berhubung dgn famly dan kawan2.tingu2 gambar,video2..baca2 status dan baca berita2 semasa..yalah kadang2 berita dari facebook ne laju lagi dari berita d tv kan...

    ReplyDelete
  5. akak jarang sangat nak update status kat fb dah, akak kan dah gila blogging hahaha so fb layan kengkadang je. Maaf ye fae akak lambat berkunjung, sehari dua ni paler serabut sikit.

    ReplyDelete
  6. a'aa kalau yg xmenutup aurat tu mmg patut elak dari ltk kat fb or mana2 kan..

    ReplyDelete
  7. sebenarnya semuanya terpulang pada kita ...gunakan ke arah yang +ve or -ve

    ReplyDelete
  8. Semoga Fae lulus nanti,FB nie ada kebaikan dan keburukannya,terpulang pd kita camne menggunakannya.

    ReplyDelete
  9. salam hai salam perkenalan dari malaysia he...done follow u...follow me jom hehe

    ReplyDelete
  10. Fb sya hnya tuk berhubung dgn kawan sahaja..sya jarang up status dan mmg tak ada gmbar sya..hehe

    ReplyDelete
  11. lama2 fb nie mmg memboringkan..:)

    ReplyDelete
  12. Good Luck Fae..I know you can do it...

    ReplyDelete
  13. Fiza dulu pun tak tahu kenapa suka sangat dengan FB.. tapi mujur dah ada blog.. lebih baik update blog daripada update fb

    ReplyDelete
  14. mmg bosan ngadap fb sbnrnya.. sesekali je tgk fb... dr fb juga mcm2 perangai fb kita jmpe..

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)