Followers

Tuesday, 19 November 2013

bila orang tegur salah kita

Assalamu'alaikum readers :D

Fae rehat dulu dari mengulangkaji. bunyi tajuk macam serious. tapi Fae cuba buat entri ne ngan cara penyampaian yang santai. Fae wants to ask y'all. how you react kalo orang tegur salah kita? sama ada salah tu kita buat tanpa sengaja or disengajakan.


student A: sebenarnya cara kau present dalam class tadi banyak kekurangan. i am afraid if it will affect our group's marks. did you really practise beforehand??

if Fae kena tegur like above, surely Fae akan rasa down, guilty and geram hati. geram hati pasal the person belum habis attend kursus 'cara-cara menegur yang berhemah.'

boss A: this is wrong! why are you so careless. do it again. i want the edited report to be on my table at 5 sharp.

if boss Fae tegur Fae like above, hmm how i wish i can ketuk his head pakai botol cuka. Fae jenis sensitif sikit. kalo kena tegur macam tu sure Fae buat muka masam. semasam cuka. such bossy tone memang i dislike much. 

mommy: where did you go sampai akhir balik ne? anak dara inda elok merayau malam-malam.

so far my mama inda pernah cakap macam tu to me. if she ever says one hmm of course Fae will terasa hati and buat muncung itik walaupun sedar salah diri.


and banyak lagi lah contoh situations where people tegur salah kita. kalo cara menegur tu elok and inda menyinggung perasaan kita, good then. but what about cara menegur yang buat kita naik angin satu badan? what i can simply say is that baik orang yang menegur mahu pun yang kena tegur, both should muhasabah diri. sebelum menegur kesalahan orang, think. think, and think before you speak or otherwise you will get a kick. and orang yang kena tegur, jangan cepat melatah. kalo terasa hati pun, cepat-cepat maafkan orang yang menegur tu (kan sudah dapat pahala ngan memaafkan orang). hehe.


alright. that's all from me. all the images above i cilok dari papa Google. k papai!

56 comments:

  1. setiap teguran itu memang perlu dengan cara yang berhemah.. itu juga mencerminkan peribadi si penegur. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju :) kalo nak tegur someone yang buat salah toksah nak herdik maki hamun segala kan? macam fatin cakap cara menegur mencerminkan peribadi si penegur.

      Delete
  2. Atas org jugak.ada yg xsuka kena tegur..tp betul ckp fae yg tegur kena berhemah sbb someone nk sdar mistake dia perlu masa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. fae okay sikit kalo kena tegur secara baik walaupun tau fae salah.

      Delete
  3. Dina pon kadang2 kecik hati bila org tegur. dlm otak ini akan ckp " mcm kau bgs sgt". Umphhh.. bila tersedar blik, kejam nya aku. Hihihihi lepastu rsa serbasalah sbb mengumpat dlm hti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha biasa la tu kan lumrah perasaan manusia.

      Delete
  4. perlu tegur & ditegur ni.. tp dgn cara yg baik la...kalo tegur kasar, kita sendiri geram kan bila ditegur mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah kan.. kalo wrong timing nak kena baham gak ngan kiter.

      Delete
  5. asalkan tegur dgn cara baik xpa, tak la terasa hati sangat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup yup. kalo terase pun x la sampai tersentap sgt.

      Delete
  6. tegur dengan cara yang baik...bukan dengan kekasaran..at least orang boleh terima..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalo jenis yg tak makan nasihat, terpaksa kot pakai kekerasan.

      Delete
  7. terpulang pada individu cara penerimaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu anum. kalo org yg sgt sensitif maybe susah nak terima walaupun sudah ditegur secara baik.

      Delete
  8. bukan semua boleh menerima teguran dengan berlapang dada..pasti tidak puas hati..apapun cara menegur tu yg penting..yg boleh orang lain terima dengan senang hati..apapon think positif dan bersangka baik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang penting kedua-dua pihak kena ada this positive link so they can learn from each other..

      Delete
  9. kalau orang tegur cara elok kita mesti akan ikut. Tapi kalau dah dtg2 nak meneran je suara tu agakanya 'ni' makan dia.. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe it'd be an exception in case of people yang super duper degil haha tegur cara baik pun tak jalan.

      Delete
  10. sebenarnye teguran mmg diperlukan utk melihat diri kite.sebab yg menilai hnye org yg melihat.kite xblh menilai diri kite sendiri sbb kite xnmpk sepenuhnye.jadi terimala segala teguran dgn open minded..walaupn kekadang die xberhemah tegur..sbb mmg itu lambang keperibadiaan nye.learn from mistake.n learn not do the twice time mistake again ;0

    ReplyDelete
  11. nak bagi teguran tu biar berpada, tengok sikap orang yang nak di tegur tu sama ada mudah terima teguran ataupun sensitif.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. tapi it'd be hard kalo nak tegur org yang kiter baru kenal coz kiter x tau lagi sikap dia camne.

      Delete
  12. bak org kata lah Fae..menegur sesorg biarlah berhemah dan tidak memalukan.. pasti teguran itu akan lebh berkesan...:)

    ReplyDelete
  13. menegur tak salah cumanya cara menegur itu perlu kena pada tempat dan ketikanya. tegur jangan sampai mengaibkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. absolutely kak. yg menegur kena jaga hati pihak satu lagi. yang kena tegur kena open minded.

      Delete
  14. Kalau Eyz. Eyz tak suka orang tegur Eyz sambil banding-bandingkan Eyz dgn org lain. Paling Eyz anti kat org mcm ni. Selalu juga kena tapi sabar jer. Dalam hati Allah jer tahu yg Eyz membebel tak henti2. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha x tentu pasal kiter dapat dosa free kan.

      Delete
  15. dahulukan budi bahasa jika nak menegur seseorang..

    ReplyDelete
  16. setuju sagat tegur pn ada caranya.dan yg ditegur pn harus positif..

    ReplyDelete
  17. X silap haritu ada terbaca 'The One Minute Manager' dalam tu pun ada cakap cara tegur pekerja ada cara....^-^

    ReplyDelete
  18. cepat sentap bila orang tegur silap dengan cara yang kasar. D:

    ReplyDelete
  19. menegurpun ada caranya dalam adab kita seorang muslim ni...salam ukhwah dari ana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. tapi kita sebagai muslim pun mudah lupa tertib menegur orang.

      Delete
  20. salam..
    selalau ingatkan diri sendiri kalau kita nak tgur org
    biarlah berhemah..bkan main hentam kromo ja.. sebab diri yg nak bg tguran tu pun x berapa elok lagi.....
    yg penting tguran yg diberi iklas..bkan atas niat nak menjatuhkan org lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. ibarat cermin diri sendiri sebelum tegur orang.

      Delete
  21. nak tegur,tegur dgn cara yang berhemah la kan,hehe...budi bahasa kan budaya kita :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu hehe semua bangsa ajar org2 dia berbudi bahasa so yah~

      Delete
  22. tegur tu bermakna orang sayang dan tak nk ngk kita gagal..take it positive yer pae...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ada juga teguran yg sengaja nak jatuhkan kita, yg cuba nak memalukan kita..

      Delete
  23. teguran perlu untuk membaiki diri sendiri :)

    ReplyDelete
  24. Kalau memang salah kita kena terima Fae...nak buat macammanakan kita yang salah..

    ReplyDelete
  25. bagi sis.. kita tengok dari aspek ape yang ditegur dan sape yang menegur?.. sis menyampah kalau org yang menegur tu CAKAP TAK SERUPA BIKIN.. fae faham maksud sis kan.. apepun.. mmg perlu muhasabah diri jgk, if teguran utk kita jd lebih +ve, terima dengan lapang dada.. tp klu org yg tegur tu lebih teruk dan berunsur DENGKI.. ketuk dia dengan botol cuka tau fae.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fae setuju ngan akak :) jangankan botol cuka. segala mcm botol fae ketuk dia haha.

      Delete
  26. Kalau memang salah kita, terima jer lah dengan hati terbuka kalau si penegur tuh tegur dengan cara baik. Kalau tegur macam nak gaduh jer, alamat bergaduh ler...

    ReplyDelete
  27. Assalammualaikum...

    tegur bagi mselim3 tak salah cuma kena berhemah aje... dan berbudi bahasa. Kita kan orang melayu yg terkenal dengan adab dan santun..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam :) betul tu budi bahasa melambangkan bangsa kita hehe.

      Delete

thanks for leaving your comment here :)