Followers

Wednesday, 17 July 2013

potong kuku menurut Islam

Assalamu'alaikum readers :D

Alhamdulillah selesai blogwalking. have you cut your nails? kalo belum cut-lah :) hari yang paling digalakkan to cut nails is Friday. erk *kruk kruk* bunyi tummy. puasa Fae puasaaa :D


p/s: kalo you all baik hati tolong click link ne Cash4Visits.com ^^ and bagi link iklan you all too di comment box below ^^




potong kuku is sunnah.

after potong kuku, segera basuh ngan H2O a.k.a water coz ditakuti terkena kusta.

 Imam asy-Syafi'e dan ulama-ulama asy-Syafi'eyah mengatakan elokklah memotong kuku sebelum mengerjakan sembahyang Juma'at, sebagaimana disunatkan mandi, bersugi, memakai wangian, berpakaian kemas (hadith riwayat Muslim).

dalam Kitab Fath al-Bari menyebut bahawa Ibnu ‘Umar Radhiallahu ‘anhu menanam kuku yang sudah dipotong.

and to all ladies out there haram mewarnakan kuku lebih-lebih lagi if pewarna tu dibuat dari benda najis. 

yang sudah bergelar Mrs pun haram warnakan kuku if your husband prohibits you to do so. 

and have you guys heard of the 'hukum' potong kuku on the days below?


Isnin : keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sihat
Selasa : keluar daripadanya sihat dan masuk kepadanya penyakit
Rabu : keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Khamis : keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Jumaat : keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah SWT
Sabtu :  keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penykit

Ahad : keluar daripadanya kekayaan dan masuk kepadanya kemiskinan

Google punya Google rata-rata cakap statement atas tu hadith palsu (see the days that i bold-kan) source better tanya ustaz lah kan :D i used to believe it sampaikan aku nda mau potong kuku on Wednesday, for example, and sanggup tunggu hari Khamis. 

but if apa yang ku sampaikan ada 'kurang' please betulkan :D karang percuma saja aku tanggung dosa free because share info salah. maklum aku berguru ngan pakcik Google :p simply say, potong kuku kalo panjang sudah :D

k papai

34 comments:

  1. yaya pun pernah dengar tapi kurg pasti..
    cuma yaya akan selalu potong kuku hari isnin, khamis n jumaat...lebih yakin kan. . :)
    done klik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. fae pun kurang pasti yaya. harap ada yang arif pasal hal ne beri explanation :)

      fae pun camtu. tapi now fae cut main hentam hari je hehe.

      thanks yaya!

      Delete
  2. kuku kaki kanan tak sempat nak potong, qausar wat perangai. baru ni teringat balik. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha apa qausar dah buat kat akak haha selamat berpuasa kak :D

      Delete
  3. potong malam jumaat je. lagipun sunat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fae potnog kuku x ikut waktu syuk hehe

      Delete
  4. Replies
    1. salam ramadhan kak nah ^^ thanks for dropping by.

      Delete
  5. Replies
    1. good good (Y) bila kuku dah pendek baru selesa rasanya kan? hihi.

      Delete
  6. hebatnya Islam. setiap perlakuan digariskan adab adab tertentu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah :) tinggal umatnye saja nak praktikkan ke x :)

      Delete
  7. selalu x dpt nak ikut sunnah juga, nak cepat hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe pasne akak boleh ikut sunnah ye :D

      Delete
  8. akak nak potong kukulah,,, semak hari dl

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah potong kak? fae tadi pagi dah :D

      yang tentang hari tu ermm rata-rata laman web yang fae jumpa di Google cakap hadith palsu. akak boleh semak lagi.

      Delete
  9. ayu pn xpsti..apa pn kita ikt sunnah inshaallah ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ayu :) kalo ragu-ragu, potong kuku on friday je ^^

      Delete
  10. kadang2 ikut,.. kadang2 ada jugak yang terlpas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang penting kuku sentiasa pendek dan bersih kan :D

      Delete
  11. kalau yang memasak kat dapur.sila potong kuku cecantik K. ingatkan utk diri sendiri le tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe fae imagine tukang masak x potong kuku pastu sentuh2 makanan, euwwww.

      Delete
  12. Lebih selesa jika kuku sentiasa pendek ;

    ReplyDelete
  13. Tq fae for sharing..hari ni and esok baik untuk potong kuku kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome kak raudzah ^^ yup yup lebih2 lagi hari jumaat :D

      Delete
  14. before ni akk ada jgk try potong ikut sunnah ni..lama2 main potong je..nak cepat..hehe
    tak ingat nak potong yang mana dulu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe elok ikut sunnah la kak :D pasne blh ingat balik.

      Delete
  15. kalu kuku pjg sy potong je.. tak kira hari apa pun..

    tq sharing info ni.. pasni akan di prktikkan :-)

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)