Followers

Friday, 19 July 2013

pasal kentut

Assalamu'alaikum readers :D

Alhamdulillah we meet again, Friday! :D penghulu segala hari. if in english, what do you say? a chief of all days? :p 

okay dalam entry ne i wanna talk about kentut, fart whatsoever you call it. there is one question keep circling inside my brain-hive (i took the word from beehive :p) ever since Ramadhan is coming.

apa hukum tahan kentut apabila sedang solat di dalam bulan Ramadhan? adakah PUASANYA BATAL?

i remember when i was a kid, people said if you fart puasa you batal. and then when i was a young teenager (ne pun masih young, forever young :p) people told me that menahan kentut actually membatalkan puasa coz it is like you are masukkan something dalam rongga terbuka. in this case, gas dalam badan 'tersedut' balik ke dalam dubur. 

in addition, kentut is NOT included in the perkara-perkara yang MEMBATALKAN puasa. so yeah, it makes sense there.



gambar i cilok dari Google *muka bangga*

so now you know kentut nda membatalkan puasa. so let's fart together. keluarkan segala carbon monoxide, lithium, methanol gas dalam badan anda :p over much :p

back to my main question, do we have to lepaskan saja kentut tu while we are solat to avoid puasa from batal? kalo lepaskan, wudhu konpom batal. tapi kalo tahan, puasa batal tapi wudhu nda batal. betulkah?

i hope anyone yang arif dalam hal ne to sudi-ly explain the whole hukum to me and to others as well. thank you! perkara kecil macam ne is not supposed to be ignored, right. aku even sent wall post to Ustaz Azhar Idrus di Facebook. hopefully he reads mine.

p/s: tolong klik Cash4Visits.com kalo sudi. thank you :)

promo: a friend of mine just started a personal site cherryreflection.weebly.com please bookmark it if you find it interesting ;)

k papai!

20 comments:

  1. kentut x batal puasa tapi solat sah2lah batal !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah tu lah. yang menjadi kemusykilan fae is adakah puasanya batal kalo tahan kentut ketika sedang solat di bulan ramadhan.

      Delete
  2. Emm..susah nk jawab ni bile thn ketut masa slt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fae harap ada someone yang boleh tlg jelaskan kemusykilan fae ne.

      Delete
  3. ' ahaha bnr fae...dlu tyme damit I also thought farting btalkan posa ahaha '

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sampai sanggup menahan kentut :p memory ^_~

      Delete
  4. kentut batalkan air sembahyang..bila air sembahyang batal, solat pun batal.. tp x membatalkan puasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke fiza. thank you :)

      apa yang disampaikan kat fae, tahan kentut ketika sedang berpuasa membatalkan puasa. tapi what if dia sedang solat? (and sedang dalam berpuasa) nak tak nak kena kentut lah jugak walaupun terpaksa batalkan solat?

      Delete
  5. kalau kentut batalkan puasa, mau kembung perut satu hari tahan kentut

    ReplyDelete
  6. hahahaha.. dulu2, kena troll.. katanya, kalau kentut & telan air liur, batal puasa.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha same :p mudah plak percaya tu tanpa tanya ustaz/zah dulu :p

      Delete
  7. yumida kerap kali kentut masa bulan puasa ni..hehe..byk angin
    done klik cash4visit tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe xpe buang segala angin x baik tu :p thanks yumida :*

      Delete
  8. kentut membatalkn solat tpi puasa tak batal..klu batal..merah muka2 menahan kentut..hee..done klik cash4visit..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sampai kembung perut. thanksssss :D

      Delete
  9. Kita berapa arif pasal hukum ni fae..tapi disini ada jawapan dia;

    "Makhruh mengerjakan sembahyang sambil menahan hendak buang air besar atau air kecil atau hendak kentut. bahkan terkadang menjadi haram menahannya kalau akan mendatangkan mudarat dan sunat menyelesaikan semua itu bahkan terkadang wajib, sekalipun tidak sempat mengerjakan sembahyang jemaah. Makhruh menahan semua yang disebutkan di atas apabila waktunya (waktu solat) masih luas. Tetapi jika waktu telah sempit wajiblah bersembahyang sambil menahannya selama tidak memberi mudarat kerana menghormati waktu".

    ReplyDelete

thanks for leaving your comment here :)