Followers

Thursday, 25 July 2013

let's paraglide! jadi bird sama-sama :D

Assalamu'alaikum readers :D

Alhamdulillah i am done with blogwalking. a big thanks to you and you and you yang sudi visit my blog and read whatever nonsense i typed here :p shall i introduce myself to new visitors of my blog? i am Bruneian, aged 21 and mula blogging since January 2012. one of my interests is ikut extreme outdoor activity. hiking, outdoor camping, kayaking, flying fox, abseiling, rock climbing. semua tu Alhamdulillah aku pernah cuba. 

yang aku belum pernah cuba tapi wish to try someday is scuba divingskimboarding is not included in my wishlist. but if dibagi peluang to cuba, why not :) i love aktiviti lasak. so opposite ngan personality ku yang manja *cough cough* 

in this entry i wanna blog about paragliding. have you ever heard the word paragliding? *berkerut dahi* okay, paragliding is an adventure sport di mana you fly high in the sky :p but yeah, it is true :D 

the pilot (urang yang paragliding) pakai paraglider with a special harness. the paraglider diletakkan di atas ground, the canopy is flatten and facing into the wind. the paraglider is then pulled into the wind making the canopy to inflate. the pilot then will run to the wind direction and floats gently up into the air. tempat sesuai to take-off is hillside or mountain. 



harness (gambar i cilok dari Google)


yang macam big umbrella tu is a paraglider (gambar i cilok dari Google)

anyone has the guts to fly high~ and high~ in the sky like in the second picture? :D me? erk *grinning sheepishly* the flight will last depending on the weather conditions at the time of take-off. professional pilot buleh fly longer for hours. from what i read in the internet, South Africa have established many fascinating records in paragliding sport. 

it would be something new if paragliding diperkenalkan to youth in Brunei. gerenti syokkan? :D buleh fly to east Malaysia or West Malaysia *tapi kena bawa passport or else kena ucap pendatang haram :p*

p/s: kalo sudi please klik link ne Cash4Visits.com ^^ terima kasih!

promo: a friend of mine just started a personal site cherryreflection.weebly.com please bookmark it if you find it interesting ;)

k papai!

22 comments:

  1. akak gayat tinggi2 macam tu...

    ReplyDelete
  2. cam takut je..tpi nmpk owg buat tringin jgk..bleh tngok je lah..hee..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita imagine kita yg terbang atas mountain tu hahaha

      Delete
  3. singgah ptg..terjawab suda..dah lme m3h nk tanye fae asal dr mane..hehe
    brunei,muda lg ek..bile lah m3h nk sampai sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe rupanye.

      kalo akak come here, bgtau ye :D

      Delete
  4. kalau kat malaysia pergi kat area pasir gudang. hehe .angin kuat

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa syuk try dulu. kalo safe baru fae menyusul kemudian. hahaha.

      Delete
  5. Never have gut to try this one fae..forbia tempat tinggi actually. that's why bila naik roller coater, mesti tunduk sampai habis...sedar-sedar dah turun aje..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. fae up to certain height still okay hehe. gayat tu yes tapi fae x nak fikir pasal tu. kang makin gayat hehe.

      Delete
  6. OO..tak berani akak nak cuba extreme aktiviti macam ni..kecut perut

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe akak tgk org buat aktiviti lasak je ye hehe

      Delete
  7. ooo minat aktiviti laksa ea..

    ReplyDelete
  8. wah! seronoknya ikut aktiviti lasak ni:)

    ReplyDelete
  9. wah..x th la klu fiza boleh naek ke tak..

    ReplyDelete
  10. tak sangka pcl, really.. nampak muka cool sangat dlm gambar tp boleh buat ikut extreme outdoor activity. cayalah fae !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe itu lah org kata luaran mungkin nampak lembut tapi dalam hati mahu tahu bro hehehe

      Delete
  11. wuaaaaaaaa nak nak tp segannnnn (gayat) ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe kita fly fly dalam mimpi je lah

      Delete

thanks for leaving your comment here :)