you rock!

Friday, 24 February 2017

adab menguap dalam Islam yang mudah

Assalamu'alaikum readers :D

kalo ada pertandingan menguap paling banyak I think I will join it -.- ntah berapa kali dah Fae menguap. kadang you menguap banyak kali tu bukan indicate you mengantuk pun. haa cakap pasal menguap ne do you know apa adab menguap dalam Islam?

Fae ada terbaca menguap tu dibenci Allah so kalo rasa kan menguap cuba tahan sedaya upaya. kalo inda tahan? okay, ikut adab-adab mudah dibawah ane:

  • tutup mulut pakai tangan supaya setan jahanam inda masuk. kalo mulut you langap-langap semasa menguap atu akan buat you nampak buruk. jaga manner sikit. 
  • elakkan buat bunyi "haahhh" semasa menguap
Nabi Muhammad ada bersabda yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan membenci menguap. Oleh kerana itu bila salah seorang dari kalian bersin lantas dia memuji Allah, maka wajib atas setiap muslim yang mendengarnya untuk mentasymitnya (mengucapkan “yarhamukallah”). Adapun menguap, maka dia dari setan. Maka bila seorang menguap hendaklah dia menahan semampunya. Bila seorang menguap sampai keluar ucapan ‘haaah’, setan akan mentertawainya.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)


sumber dari Google. banyak websites Fae singgah. mudahan bermanfaat apa yang Fae kongsi ne walaupun sedikit saja.


Tuesday, 21 February 2017

cerita pasal si public figure

Assalamu'alaikum readers :D

seriously, Fae nada idea apa kan dibebelkan dalam blog ne. sebab tu blog Fae sunyi nada update 2 3 hari ane. cuma Fae mau share satu cerita. cerita lah sangat. haha.

Fae ada follow sorang public figure ne arah instagram. Fae inda mau mention siapa namanya. because kalo Fae gtau ijap ada pembaca blog Fae yang bernama lelaki (ehemm) dok Google atau check arah Instagram si public figure yang sexy atu. percuma ja dapat dusa meliat perempuan sexy. 

public figure ne sorang businesswoman jua. ea ada uploaded her picture arah Instagram, I think today punya post. Fae yang perempuan pun meliat macam "wow kalah body ku eh." 

Friday, 17 February 2017

buku yang viral?

Assalamu'alaikum readers :D

siapa suka baca buku? inda kisah lah buku novel kah majalah kah buku agama kah buku ilmiah kah kah kah kah 💃I used to be a bookworm jua. but semenjak ada handphone sendiri and the usage of Internet pun makin berleluasa so bye bye lah buku. haha. 

cakap pasal buku i bet most of my Malaysian readers tau pasal satu 'buku' yang tengah viral masa ane. ada yang support si fulan tu, ada yang mocking him. haa bet the moment you read the word 'him' you can eventually guess siapakah si fulan yang Fae maksudkan atu.